Sambata, 15 februarie 2014

Castiguri de 67 % din investitie, intr-o singura zi

La Bursa din Sibiu, a doua sedinta a saptamanii a fost una spectaculoasa, remarcandu-se in special prin nivelul de volatilitate a cotatiilor. Cei care au beneficiat rapid de acest fapt au fost speculatorii, care au avut importante oportunitati de castig, atat pe cumparare, cat mai ales pe vanzare, in perioade distincte ale sesiunii.

Aceasta a pornit de la o deschidere „verde”, preturile urcand in primele doua ore catre maximele zilei. Apoi, cresterea s-a temperat si, dupa o perioada de echilibru vizibila in jurul pranzului, cotatiile au intrat sub semnul minusului, corectiile adancindu-se treptat pana spre final.

Conditiile prielnice dezvoltarii strategiilor speculative au atras implicit si o lichiditate buna, numarul contractelor fiind la ora 17:15 de aproape 9.000, in urcare cu 62 % fata de volumul zilei anterioare. Valoarea acestora se situa la 28,2 milioane lei.

Pentru derivatele SIF5, in continuare cele mai lichide cu 7,29 milioane de actiuni transferate, scadenta iunie a fost campul de batalie al speculatorilor. Pretul de cotare a pornit de la o deschidere la 1,87 lei/actiuni si a urcat pana la un maxim de 1,9040 lei, cumparatorii putand castiga rapid 18,5 %. Apoi cotatia s-a prabusit pana la un minim de 1,8152 lei, vanzatorii fiind cei care si-au tras partea leului cu randamente de pana la 48,5 %. In conditiile date, investitorii inspirati, care nu au lasat  profitul din primele ore sa devina pierdere si au inchis rapid, intrand la vanzare la primele semnale de intoarcere, au putut castiga pana la 67 % din suma investita, in doar o zi.

Lucrurile s-au desfasurat dupa acelasi scenariu si pe contractul futures Dow Jones, denominat in lei. Deschiderea a fost una pozitiva cu un traseu „verde” intrerupt dupa pranz cand au aparut corectii, acestea accelerandu-se dupa deschiderea de pe Wall-Street. Scaderea agresiva a adus un castig de circa 40% vanzatorilor, activi pe scadenta iunie. La ora 17,15, totalul contractelor de pe acest simbol se situa la aproape 1.200.

Tranzactii au fost realizate si pe DESIF2, simbol care a evoluat de asemenea pe minus dar si pe segmentul valutar unde perechea EURO/RON a fost preferata pentru 368 contracte, pe fondul cresterii monedei unice care s-a scumpit pentru iunie cu 3 bani, pana la 4,16 lei.

Pe segmentul spot au fost tranzactionate 11.000 de actiuni SBX, cotatia urcand cu 2 bani la 1,92 lei/titlu.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu