Miercuri, 12 martie 2014

Castiguri de peste 50% pe vanzare in cateva zile, la Sibiu

La Bursa din Sibiu, sedinta de miercuri a avut drept caracteristica de baza continuarea scaderilor si chiar accentuarea acestora, mai ales in prima parte a zilei, pentru ca apoi sa fie vizibila o tendinta de revenire, dar fara ca preturile sa iasa de sub zodia deprecierilor.

Aceasta directie s-a inregistrat sub influenta evolutiei puternic descendente de marti de pe Wall-Street, respectiv a stirilor negative privind Grecia si a posibilitatii aparitiei unei situatii similare in Portugalia. Pe fondul acestora, lichiditatea a crescut semnificativ ajungand, conform volumului de aproape 10.000 contracte de la ora 17:15, la cel mai bun nivel din ultimele doua saptamani, valoarea tranzactiilor fiind de 30,5 milioane lei.

Explicatia „efervescentei” care i-a cuprins pe jucatori vine din faptul ca semnalele deprecierilor persistau de cateva sesiuni, iar „cine a crezut in scaderile preturilor actiunilor si a luat pozitii short de ieri sau zilele trecute a avut posibilitati de castig extrem de bune”, dupa cum declara Marcel Murgoci, director operatiuni Estinvest.

Aceasta situatie este intarita si de explicatiile unui alt broker din piata, care a declarat ca: „azi (n.r. – ieri) a fost o zi buna pentru multi investitori care tranzactioneaza pe Bursa din Sibiu, respectiv cei care au mizat pe o scadere a pietei in ultima perioada, existand cazuri de clienti care au marcat un profit de 50% (8.960 lei in urma unei investitii de 17.600 lei) in doar cateva zile”.

Spectaculozitatea sedintei s-a observat inca de la debut, cand majoritatea participantilor a inceput sa vanda, preturile atingand pentru DESIF5 valori foarte scazute inainte de startul sedintei de la BVB. Minimul de 1,8138 lei/actiunea SIF5 iunie a fost atins in jurul pranzului, pentru ca apoi sa asistam la o tendinta de revenire, astfel ca, oportunitatile de profit au aparut, pe rand atat pe vanzare cat si pe cumparare, fapt reliefat si de volumul foarte bun, de peste 7,8 milioane de actiuni SIF5.

Si pentru derivatul Dow Jones volumul de circa 1.300 contracte existente la ora 17,15 a fost realizat pe fondul unei evolutii similare, cu scaderi ample pana in jurul orei 12,30 si tendinta de revenire dupa aceasta.

In ceea ce priveste euro, investitorii au mizat pe crestea acestuia pentru toate scadentele, cu valori intre 1,16 si 1,6 bani, cotatia pentru iunie fiind de 4,146 lei iar pentru decembrie de 4,1850 lei.

De remarcat a fost si tendinta de diversificare a plasamentelor, observandu-se tranzactionarea, dupa multa vreme, a DESIF2 pe toate scadentele, dar si contractele pe DESNP.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu

Lasati un comentariu