Joi, 27 martie 2014

Castiguri pe cumparare de peste 50% pe toate scadentele DESIF5

Sursa: Sibex, date la 17:15

La Bursa din Sibiu, evolutia din penultima sesiune a saptamanii a stat sub semnul „verdelui”, cresterile cotatiilor fiind mai mult decat generoase, ele soldandu-se cu atragerea speculatorilor catre strategiile pe cumparare.

Aplicate la o zi, acestea au reprezentat o buna oportunitate de profit pentru cumparatori, dupa o perioada in care acestia au stat in umbra vanzatorilor, care au profitat de scaderile ce s-au extins pe un interval destul de lung.

Aprecierile s-au reflectat si in lichiditatea pietei, care a crescut semnificativ cu 68 % fata de sesiunea anterioara, totalul contractelor incheiate pana la ora 17:15 fiind de 9.651. Numarul de piete pe care s-au realizat tranzactii a fost de 15, remarcandu-se segmentul financiar si cel al indicilor, care au generat cea mai mare parte a volumului.

Dupa ce miercuri. pe Wall-Street, indicele american Dow Jones Industrial Average a crescut cu peste 2 procente, preturile futures ale contractului la termen pe cel mai urmarit indice de pe glob au intrat puternic pe plus si la bursa sibiana. Astfel evolutia DEDJIA_RON a fost una puternic pozitiva, pe fondul acesteia fiind incheiate, pana la ora 17:15, aproape 1.300 contracte pe simbolul in discutie. Cresterea cea mai ampla se putea observa pe scadenta iunie, in raport cu care randamentul pe cumparare a ajuns pana la 29%.

Sesiunea a reconfirmat si interesul in crestere pentru derivatele pe actiunile SIF3, revenite la tranzactionare la inceputul acestei saptamani. Participantii au incheiat tranzactii pe doua scadente: iunie si septembrie, iar speculatiile pe cumparare au fost si in acest caz castigatoare. DESIF3 iunie au castigat 3,73% si au fost cotate la 0,5425 lei iar DESIF3 septembrie au crescut cu 3,67%, urcand la 0,5675 lei/titlu. Simbolul in discutie a incheiat sedinta pe locul trei in ierarhia zilei.

Liderul de lichiditate a fost dat tot de segmentul financiar, DESIF 5 atragand schimburi echivalente cu peste 8 milioane de actiuni transferate intre vanzatori si cumparatori. Pentru iunie, DESIF5 au castigat 6,73%, randamentul corespunzator acestei cresteri fiind de 52%. Pentru septembrie, cumparatorii DESIF5 s-au bucurat de o apreciere de 7,06%, randamentul fiind de 55%. Randamente asemanatoare pe DESIF5 au fost obtinute si pe scadentele decembrie 2010 si martie 2011.

Optiunile s-au mentinut si ele randul la un nivel bun de lichiditate cu 319 contracte. Participantii au preferat de aceasta data optiunile orientate spre aprecieri, cu orizonturi de crestere de 1.2/1.55 lei/actiune, pentru scadentele iunie, septembrie si decembrie.

S-au mai remarcat si derivatele pe actiunile SIF2 cu tranzactii pe trei scadente. Pe segmentul derivatelor valutare, volatilitatea redusa si-a pus amprenta asupra volumului, care a fost mai scazut. Euro a fost cotat la 4,3 lei pentru martie 2011, in urcare cu 3,19 bani.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu