Joi, 26 iunie 2014

Cat ar putea castiga actionarii SIF Moldova din dividende si majorarea de capital

Sursa: BVB

Avand in vedere faptul ca SIF Moldova (SIF2) a propus actionarilor o majorare de capital, care daca va fi aprobata, va duce la o diluare a actionarilor inactivi, analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) au incercat sa cuantifice acest efect de dilutie.

Scenariul de baza ia in calcul o rata de subscriere de 70% in cadrul majorarii de capital. SIF2 a propus actionarilor sa emita doua noi actiuni pentru fiecare actiune existenta, la pretul de 0,11 lei/actiune. Drepturile de subscriere vor fi tranzactionabile si actiunile care nu vor fi subscrise vor fi oferite pe piata, intr-o a doua faza, la un pret care va fi stabilit la acel moment.

In plus, SIF Moldova a propus actionarilor sa plateasca un dividend de 0,22 lei/actiune, care diminueaza impactul cash flow-ului pentru actionarii care vor subscrie la aproape zero.

“In scenariul nostru de baza, avand in vedere pretul curent de la Bursa de 1,45 lei/actiune si o ajustare a pretului dupa dividend/majorare de capital la pretul teoretic, valoarea actiunilor dupa prima faza a majorarii de capital ar trebui sa fie de 0,58 lei/actiune, la un activ net corespondent de 0,90 lei pe actiune”, au precizat analistii de la Raiffeisen. Pretul rezulta din ajustarea capitalizarii bursiere actuale cu majorarea de capital si cu dividendele platite.

Prin urmare, un actionar care a subscris in cadrul majorarii de capital ar castiga trei actiuni la valoarea estimata plus 0,18 lei, dividendul net care ar trebui platit, adica in total 1,92 lei. Pentru asta, el trebuia sa cumpere o actiune si sa subscribe 0,22 lei pentru doua actiuni noi.

“Din scenariul nostru rezulta un castig potential de 14,7% care vine practic din diluarea actionarilor inactivi. Daca doar 50% din actionari subscriu la majorarea de capital, castigul ar urca pana la 31,5%, iar daca 90% subscriu atunci castigul ar scadea la 2,7%”, au conchis analistii de la Raiffeisen.

Lasati un comentariu