- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Cat de reprezentative sunt BVC-urile emitentilor in evaluari?

Posted By admin On 21 aprilie 2012 @ 8:47 In Actiuni | No Comments

Bugetele de venituri si cheltuieli reprezinta un reper important in evaluarea actiunilor. De exemplu, pot fi utile in comparatii dupa “forward P/E”, sau in stabilirea valorii teoretice a titlurilor. Insa in ce masura putem sa le luam ca atare? Dupa parerea mea acestea ar trebui sa aiba un rol orientativ si ar trebui incluse in evaluari, dupa analiza mai multor aspecte si ajustari, daca este cazul. De multe ori este urmarita acuratetea estimarilor in anii precedenti, insa aici intervin probleme la companiile care au activitate ciclica, sau care se afla in plina dezvoltare. In primul caz, dupa mai multi ani de estimari bune, la un moment dat apar erori mari in rezultate datorita schimbarii tendintei economice. In cel de-al doilea caz, pot fi emitenti cu afaceri intr-un stadiu incipient de dezvoltare si cu oportunitati interesante in viitor, dar al caror istoric nu ii recomanda ca urmare a rezultatelor slabe.

Intr-o analiza a 43 de companii listate la categoria I si a II-a pe piata reglementata a BVB pe o perioada de 7 ani, reiese ca gradul de indeplinire anual cel mai mare al veniturilor totale nu a depasit 65%, iar gradul de indeplinire cel mai mare al rezultatelor nete, nu a depasit 50%. Adica din cei 43 de emitenti studiati anual, realizarile a maxim 50% dintre emitenti au depasit estimarile.

[1]

Sursa: Puls Capital

In aceasta baza de date au fost luati in calcul tranzactionati pe piata reglementata a BVB, datorita criteriilor de transparenta mai ridicate si dintre acestia, cei care au avut informatii in fiecare an pe ambii indicatori analizati, pentru a putea face comparatie intre rezultate pe categorii. Pentru acuratetea datelor, pe partea de venituri, au fost analizati doar emitentii care au publicat veniturile totale estimate, fiind exclusi cei care au prezentat doar o parte din veniturile prognozate precum cifra de afaceri, veniturile de exploatare, sau in cazul bancilor, veniturile nete bancare. Pe partea de rezultate nete, daca au fost bugetate pierderi si rezultatele au fost pozitive s-a considerat depasirea tintei pe anul respectiv.

Din cei 43 de emitenti, in perioada 2005-2011, circa 20% si-au indeplinit estimarile in fiecare an in proportie de minim 70%, atat pe venituri totale, cat si pe castigul net, aici fiind incluse si SIF-urile.

Estimarile sunt cu atat mai greu de realizat cu cat contextul de piata este instabil, evolutia afacerilor este volatila si emitentii desfasoara mai multe activitati distincte. De asemenea, daca previziunile trebuie tinut cont de caracteristicile punctuale ale companiilor in paralel cu perspectivele la nivel de sector in anul respectiv, emitentului, precum ritmul de dezvolvare, avantajele activitatii si altele. Prin urmare, bugetele de venituri si cheltuieli ne pot atrage atentia asupra anumitor emitenti, dar pentru luarea unor decizii de investitii ar trebui cercetata acuratatea estimarilor si probabilitatea de atingere a planurilor.

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/cat-de-reprezentative-sunt-bvc-urile-emitentilor-in-evaluari/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/04/bvc.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.