Vineri, 10 ianuarie 2014

Cat de sub/supra – evaluata este bursa in acest moment ?

In acest material mi-am propus sa aduc in discutie evaluarea cotatiilor de pe bursa in actualul context economic.

Este bursa autohtona asa de subevaluata cum credem ?

Raspunsul scurt este ca nu. In acest moment piata bursiera dintr-o perspectiva al ultimilor trei ani si jumatate raportat la conditiile macroeconomice internationale arata o supraevaluare destul de mare dupa cum se poate observa din graficul de mai jos.

Acesta este un grafic de tip “scatter”, care arata corelatia dintre evolutia indicelui BET-C  in raport cu activitatea economica din zona euro.  Cu cat punctele mici din grafic sunt mai apropiate de linia de regresie (desenata cu negru) cu atat aceasta legatura este mai stransa. Graficul arata o corelatie ridicata, ceea ce nu ar trebui sa ne mire avand in vedere ca economia autohtona este dependenta intr-o foarte mare masura de ce se intampla in UE datorita schimburilor externe si dependentei de exporturi.

Totodata, punctele de deasupra liniei indica o supraevaluare a cotatiilor bursiere la un moment dat in raport cu datele macro de pe plan european (cazul actual), in timp ce datele de sub linie arata o subevaluare. Linia de trend arata ca indicele BET-C ar trebui sa fie in acest moment mai apropiat de valoarea de 2.650 de puncte, fata de peste 3.000 de puncte cat este in prezent, adica un nivel mai mic cu 11,7%.

Nivelul cel mai mic al activitatii economice din zona euro,36,2 puncte, a fost atins in aceeasi perioada in care bursa a atins minimele multianuale din februarie 2009, in timp ce maximele din februarie 2011 coincid de asemenea cu un nivel extrem de ridicat al activitatii economice din statele europene, de 57,8 puncte.

Corelatia dintre bursa si cea a sondajelor Markit privind productia industriala din zona euro se poate vedea in graficul de mai jos, care indica de asemenea un grad ridicat de corelatie.

 

Privind dintr-o perspectiva mai larga insa (perioada dec. 2006 – martie 2012) bursa pare sa inca subevaluata.

Este de remarcat ca toate punctelor situate in graficul de mai jos deasupra liniei de regresie (care indica o supraevaluare) sunt din perioada 2007 – 2008, cand bursa a atins maximele istorice.

Dupa cum se poate observa, si de aceasta data exista o corelatie stransa intre evolutia BET-C si activitatea economica europeana, cu maxime ale bursei atinse intr-o perioada de activitatea economica aflata la niveluri foarte inalte, de 57,4 puncte in iulie 2007 si un nivel scazut, de 36,2 puncte, pe minimele bursei.

Nivelul actual pe acest grafic este situat usor sub linia de trend, ceea ce indica o oarecare subevaluare daca includem si perioada maximelor bursei din 2007 -2008.

Una peste alta bursa pare sa fie supraevaluata raportat la conditiile economice actuale, cel putin temporar pana cand activitatea isi va reveni. Totusi in ultimele doua luni aceasta a inregistrat un recul.

 

 

4 Comentarii

 1. Alex Anghel spune:

  Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie ce semnifica mai exact indicatorul activitatii economice din zona euro si de unde ati preluat valorile acestuia (daca se poate un link). Va multumesc!

 2. Cristian Dumitru spune:

  Salut. Sunt indicatori sondaje ai activitatii economice din zona euro calculati de Markit in fiecare luna si care sunt publice. Ca sa fiu mai precis am folosit indicele sondaj composit PMI al serviciilor si productiei industriale. Markit este lider in astfel de sondaje pe zona Europei asa cum ISM (Institute for Supply Management) este liderul sondajelor activitatii economice in SUA.
  Din pacate datele PMI furnizate de ISM nu sunt foarte corelate cu evolutia PIB din SUA.
  OECD mai realizeaza astfel de indici care sunt explicit calculati pe fiecare tara din OECD insa datele vin cu intarziere si de aceea nu sunt foarte folositoare pentru prognoza ci mai mult pentru o analiza in detaliu a ceea ce se intampla in statele Europei.

  http://www.markiteconomics.com/Survey/Page.mvc/PressReleases

 3. Alex Anghel spune:

  Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns, imi sunteti de mare ajutor. Am gasit insa date pentru PMI compozit doar pentru 2012. Am nevoie de un istoric lunar al acestuia din perioada 2006 – prezent pentru a realiza o analiza econometrica in Eviews. Am incercat sa imi fac cont gandindu-ma ca o sa am acces la mai multe optiuni dar nu imi accepta adresa de email din cauza ca nu este a unei corporatii. Nu am unde sa imi fac o astfel de adresa deoarece sunt student. Daca ati putea sa ma ajutati cu aceste date v-as fi recunoscator. Va multumesc! O zi buna!

 4. Cristian Dumitru spune:

  Pe ultimii cinci ani le gasesti in Bloomberg. Este posibil sa existe date pe o perioada mai lunga pentru cei care au acces la un terminal Bloomberg. Nu am asa ceva insa.

  http://www.bloomberg.com/quote/PMITSEZ:IND/chart
  Activitatea din sectorul de servicii EUROZONE
  http://www.bloomberg.com/quote/PMITMEZ:IND/chart
  Activitatea productiei industriale EUROZONE
  http://www.bloomberg.com/quote/ECPMICOU:IND/chart
  Activitatea Eurozone (PMI Composite)

Lasati un comentariu