Marti, 19 august 2014

Cautati o oportunitate de investitii stabila intr-o piata volatila? Goldring spune sa mizati pe Transelectrica

Sursa: Goldring

Actiunile operatorului national de transport a energiei electrice Transelectrica (TEL) ar putea ajunge la 21,89 lei/unitate in urmatoarele 12 luni, cu 25% peste pretul de la inchiderea sedintei de vineri, potrivit estimarilor realizate de analistii firmei de brokeraj Goldring.

“TEL este o oportunitate de investitii stabila intr-o piata volatila. Cu un cadru de reglementare transparent, un profil de crestere a investitiilor, un management care intelege bine sa ”invinga” veniturile reglementate si cu un angajament fata de asteptarile actionarilor sai, ne fortifica ideea recomandarii noastre. Un amendament insa, ar fi acela ca detinerea majoritara a statului si rezultatele financiare oscilante descurajeaza investitorii”, au precizat analistii Goldring.

Acestia au evaluat Transelectrica utilizand abordarea pe baza de active pentru activitatile de transport a energiei electrice. Aceasta consta intr-un model DCF de simulare a evolutiei tarifelor de-a lungul celor doua perioade de reglementare (2008-2012; 2013-2017) si utilizand ca si valoare terminala valoarea BAR (Baza Activelor Reglementate).

Totodata, analistii citati sunt de parere ca, raportat la media companiilor similare, actiunea TEL se tranzactioneaza sub media Europei de Vest.

Printre evenimentele importante pentru evolutia Transelectrica in perioada urmatoare, analistii noteaza intentia Ministrului Economiei de a vinde direct pachetul initial de 15% actiuni TEL precum si emiterea unui pachet suplimentar de 10-12% din capitalul companiei, pentru sustinerea programului de investitii.

Oferta publica de vanzare a 15% din actiunile TEL, desi a fost programata la finele acestui an, ar putea fi lansata pana in luna aprilie 2012.

Analistii Goldring mai noteaza ca, obiectivul statului de a vinde pachetul la cel mai bun pret este in opozitie cu interesele investitorilor de a cumpara la un pret sub nivelul celui de la bursa, cat mai mic.

In prezent, Statul detine 73,51% din actiunile Transelectrica, un pachet de 11,51% este tranzactionat la Bursa, iar Fondul Proprietatea are restul de 14,98%.

Lasati un comentariu