- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Cazul unei noi devalorizari fortate a francului elvetian

Posted By admin On 8 noiembrie 2011 @ 12:08 In Forex,Opinii | No Comments

La sfarsitul lunii trecute am notat perceptia unei asimetrii in termeni de risk/reward care urma sa fie favorabila unei expuneri long EUR/CHF (vedeti „EUR/CHF: sub 1,20 inca nu se trece”; site-ul Tradeville, 28 octombrie, si „Japonia intervine impotriva yenului”; site-ul Tradeville, 31 octombrie). Sugeram atunci ca dintr-o perspectiva de tranzactionare o expunere long EUR/CHF putea fi splitata in doua parti: o parte destinata specularii unor episoade de apreciere a cursului in intervale stranse (aria 1,21 – aria 1,24, de exemplu), si o alta parte mentinuta pentru perspectiva unei aprecieri mai importante generate fie exclusiv de investitori fie de o recentrare oficiala a pragului de toleranta mai sus de 1,20.

Pe parcursul ultimelor trei zile cursul EUR/CHF s-a apreciat de la aproape 1,21 la peste 1,24 in aceasta dimineata, dar cu datele disponibile acum un jucator ar trebui sa ia in considerare mentinerea integrala a unei expuneri long EUR/CHF pentru a specula exclusiv cazul unei recentrari a pragului oficial de toleranta mai sus de 1,20. Motivul acestei reconsiderari se refera la faptul ca aprecierea curenta a cursului EUR/CHF este generata nu de zvonuri ci de semnale oficiale si cifre fundamentale care sprijina ipoteza unei noi devalorizari fortate a francului elvetian.

Pe de o parte avem o reiterare a faptului ca banca centrala a Elvetiei nu va ezita sa ia masuri suplimentare destinate combaterii presiunilor deflationiste, si notati ca cifrele anuntate ieri au indicat ca in octombrie preturile la nivelul consumatorilor au scazut cu 0,1% atat fata de luna precedenta cat si anualizat, fata de cresteri de 0,3% si respectiv 0,5% inregistrate in septembrie (iar asteptarile se concentrau pe cresteri ale preturilor si in octombrie). Notati totodata ca duminica guvernatorul bancii centrale a Elvetiei, Philipp Hildebrand, a declarat pentru publicatia locala NZZ am Sonntag ca institutia este pregatita sa ia masuri suplimentare daca francul nu se depreciaza in timp. Este interesant de observat ca guvernatorul a evidentiat riscul ca francul sa nu se deprecieze, nu pe acela al unei aprecieri.

Pe de alta parte avem o intensificare a suportului vocal exprimat de patronate si organizatii profesionale in sprijinul unei noi devalorizari fortate a francului.

Este dificil de spus cat de aproape este intr-adevar banca centrala de o recentrare a pragului oficial de toleranta pentru EUR/CHF mai sus de 1,20. Dar asimetria risk/reward asociata unei expuneri long ramane valida.

Cel mai important risc la adresa unei expuneri long EUR/CHF se refera la o recentrare a pragului oficial de toleranta mai jos de 1,20, dar aceasta perspectiva continua sa fie extrem de improbabila. Un alt risc este cel al accentuarii crizei zonei euro si/sau o prabusire a pietelor financiare in general, caz in care probabil investitorii ar putea recurge din nou la parcarea lichiditatilor in franc elvetian – si notati ca dupa 6 septembrie (data la care banca centrala a Elvetiei a anuntat pragul 1,20) carry-ul negativ asociat refugierii in franc elvetian s-a redus gradual. In august dobanzile interbancare elvetiene la scadente scurte s-au prabusit dar trendul s-a inversat in saptamanile recente, iar decizia surprinzatoare a Bancii Centrale Europene de saptamana trecuta de a taia rata cheie a provocat o scadere abrupta a dobanzilor interbancare pentru euro la scadente scurte (grafic). Banca centrala a Elvetiei ar trebui sa se asigure ca investitorii care doresc sa parcheze capitaluri in franc elvetian nu vor fi recompensati din perspectiva carry-ului, si asta va presupune probabil noi interventii ale institutiei in piata monetara locala.

Dar chiar la un carry defavorabil francului elvetian, potrivit patronatelor si organizatiilor profesionale pragul 1,20 este insuficient pentru a preveni deteriorari structurale ale economiei locale. Si asa cum am vazut din cifrele publicate ieri, este insuficient de asemenea pentru a intrerupe presiunile deflationiste.

Cazul unei noi devalorizari fortate a francului elvetian pare justificat din perspectiva premiselor si perceptiilor fundamentale, si se bucura acum de un larg consens la nivel politic si la cel al afacerilor locale si al bancii centrale.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/cazul-unei-noi-devalorizari-fortate-a-francului-elvetian/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.