Vineri, 11 aprilie 2014

Ce castiga Bursa din listarea Fondului Proprietatea: o companie cu o valoare cat toata piata RASDAQ si cresterea tranzactiilor cu 50%

Sursa: Goldring

Listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va duce la o crestere a capitalizarii pietei cu cel putin 2,6 miliarde de euro, in timp ce valoarea medie a tranzactiilor zilnice ar putea creste cu 50%, potrivit unei analize realizate de societatea de brokeraj Goldring.

In prezent capitalizarea totala a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti ajunge la 24 miliarde de euro, in conditiile in care 2,6 miliarde de euro valoreaza piata RASDAQ, adica valoarea estimata de Goldring pentru Fondul Proprietatea.

Firma de brokeraj a evaluat Fondul la 2,6 -3,77 miliarde de euro, pretul tinta pentru o actiune FP fiind de 0,8 lei pe unitate.

“Listarea la BVB a FP va aduce capitalizarii pietei minim 2,6 mld euro dupa estimarea Goldring. si, de asemenea, va creste substantial valoarea zilnica tranzactionata la BVB.  Facand o paralela cu activitatea de tranzactionare a SIF-urilor, care sunt cele mai active companii de la BVB, putem estima ca FP ar putea adauga un plus de 50% valorii medii zilnice de tranzactionare.”, sunt de parere analistii societatii de brokeraj.

“Interesul pentru actiunile FP va fi foarte mare, pe de o parte pentru ca aceasta companie detine in portofoliu participatii la unele dintre cele mai importante companii de stat romanesti, inca nelistate, si pe de alta parte deoarece procesul de despagubire a persoanelor a caror averi au fost confiscate in timpul comunismului va continua si, ca atare, numarul actiunilor care vor fi puse pe piata va creste”, au adaugat acestia.

Analistii Goldring au ales patru variante pentru a evalua Fondul Proprietatea. In prima varianta, FP a fost evaluat utilizand ca valoare a companiilor din portofoliu nivelul capitalului propriu la finele anului 2009, atat pentru companiile listate cat si pentru cele nelistate. Valoarea Fondului obtinuta in urma aplicarii acestui scenariu ajunge la 12,2 miliarde de lei.

In scenariul al doilea, in care a fost utilizata ca valoare a companiilor din portofoliu nivelul capitalului propriu la finele anului 2009 pentru companiile nelistate si capitalizarea bursiera pentru companiile listate care au fost tranzactionate cel putin o data in ultimele 6 luni, valoarea totala a FP ajunge la 13,48 miliarde de lei.

In scenariul al treilea, valoarea FP a fost stabilita utilizand o rata P/BV (pret/valoarea contabila pe actiune – n.red) de 0,5 pentru calculul valorii capitalului propriu in cazul companiilor nelistate si valoarea de piata in cazul companiilor listate care au fost tranzactionate cel putin o data in ultimele 6 luni. Valorea FP in acest scenariu ajunge la 11 miliarde de lei.

In fine, ultimul scenariu este identic ca metoda cu scenariul trei, numai ca valoarea indicatorului P/BV

pentru companiile din sectorul energie si utilitati este de 1,5. Aceasta valoare a fost aleasa comparabila cu valoarea indicatorului P/BV pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti de 1,5, utilizand valorile capitalurilor proprii ale companiilor la sfarsitului lunii martie 2010 si capitalizarea pietei din 23 august 2010.

Mai mult de 90% din portofoliul FP este reprezentat de companii din sectorul energetic, si anume un procent de 36%, si din sectorul utilitati, cu un procent de 58%. Compania care detine cea mai mare pondere in structura portofoliului este OMV Petrom, cu o pondere de 35,5%, urmata de Hidroelectrica – 25,9%, Nuclearelectrica – 6,4%, Romgaz – 3,8%, Transgaz – 3,4%, Complexul Energetic Turceni – 2,6%, Complexul Energetic Craiova – 2,3%, Alro – 1,9%, Electrica Distributie Muntenia Nord, Enel Distributie Banat, Transelectrica, E.ON Moldova Distributie, Complexul Energetic Rovinari, Electrica Distributie Transilvania Sud – sub 2%.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu