Luni, 31 martie 2014

Ce dividende vor primi actionarii de la Fondul Proprietatea, in functie de tara de rezidenta

Sursa: Fondul Proprietatea

Un investitor roman care urmeaza sa primeasca dividende de la Fondul Proprietatea (FP) in valoare de 1.000 de lei, va primi 840 de lei, ca urmare a aplicarii impozitului de 16% pentru plata de dividende.

Conform legilor romanesti, Fondul Proprietatea este obligat sa aplice impozitul romanesc pe venit de  16% pentru plata de dividende, insa unii investitori au dreptul sa beneficieze de reduceri ale impozitelor retinute, in functie de statutul investitorului (persoana fizica sau juridica) si de tara in care investitorul este rezident fiscal.

Potrivit unei informari a Fondului Proprietatea cel mai mic impozit este aplicat in cazul investitorilor din Irlanda, respectiv 3%, daca investitorul furnizeaza Fondului Proprietatea un certificat de rezidenta fiscala valabil si o traducere a acestuia. In caz contrar, impozitul este tot de 16%. Situatia este aceeasi si pentru investitorii persoane juridice si pentru persoane fizice.

Astfel, pentru dividende in valoare de 1.000 de lei, un investitor din Irlanda ar urma sa primeasca minim 840 de lei si maxim 970 de lei.

In cazul investitorilor din SUA, din care fac parte unii dintre cei mai mari actionari ai Fondului, impozitul este de maxim 16% si minim 10%, daca prezinta certificatul de rezidenta fiscala. In acest caz, pentru dividende in valoare de 1.000 de lei, actionarii ar primi minim 840 de lei si maxim 900 de lei.

De un impozit de minim 5% ar putea beneficia si actionarii rezidenti in Austria, unde in prezent se tranzactioneaza certificatele derivate pe actiunile FP,  cumparatorii acestor certificate urmand sa primeasca si dividende.

Astfel, potrivit  datelor FP, un actionar rezident in Austria, ar putea primi maxim 950 de lei si minim 840 de lei, in urma aplicarii impozitelor.

„Investitorii pot fi nevoiti sa declare dividendele primite de la Fondul in declaratiile lor fiscale din tarile de rezidenta. Taxe aditionale pot fi platite de investitor in tarile lor de rezidenta. Investitorii pot primi un credit pentru impozitele pe venit in Romania fata de orice taxa obligatorie din tara de rezidenta fiscala”, mentioneaza Fondul Proprietatea.

Vezi in tabelul atasat care este impozitul pe venit aplicabil pentru investitorii din afara Romaniei.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu