Vineri, 02 mai 2014

Ce este o actiune?

Actiunea este certificatul care iti arata ca detii o mica parte dintr-o companie.  Cu cat detii mai multe actiuni, partea de companie pe care o detii tu devine tot mai mare.

Acest instrument financiar face parte din aproape orice portofoliu de investitii si este bine ca atunci cand decizi ca vrei sa devii investitor sa stii ce inseamna o actiune si cum se tranzactioneaza ea pe piata de capital.

Partea frumoasa atunci cand esti actionar este ca ori de cate ori compania are profit castigi si tu. De exemplu, daca ai actiuni la Petrom, si creste pretul petrolului, atunci compania are un profit mare din care castigi si tu.

Este bine de stiut si ca, orice s-ar intampla, ca investitor nu poti sa pierzi niciodata mai mult decat valoarea investitiei tale.

Actiunea iti da dreptul la dividende acordate din profitul companiei si sa decizi directia in care merge compania, (pentru acest lucru trebuie sa participi la Adunarile Generale ale Actionarilor).

In cazul in care firma intra in faliment, activele sale sunt vandute pentru plata datoriilor; daca mai ramane ceva dupa aceasta, atunci sumele ramase se distribuie actionarilor, proportional cu numarul de actiuni detinute. De regula insa nu mai ramane nimic de distribuit.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu