Marti, 18 martie 2014

Ce investitii are grupul Franklin Templeton pe Bursa romaneasca – cele mai recente raportari

Grupul Franklin Templeton, care ad­ministreaza Fondul Proprietatea, avea investitii de aproximativ 10 milioane de dolari in actiuni listate la Bursa din Bu­curesti (BVB), potrivit celor mai recente raportari, de la sfarsitul lunii septembrie.

Franklin Templeton investeste pe pia­ta romaneasca prin intermediul a cinci fonduri, doua in­re­gistrate in Statele Uni­te, iar restul in Lu­xemburg. Unele dintre acestea au acelasi nu­me, dar reprezentantii Franklin Templeton au mentionat ca fondurile din Statele Unite sunt oferite doar investitorilor de pe piata americana, in timp ce fondurile din Luxemburg sunt disponibile investi­torilor de pe pietele internationale.

Potrivit raportarilor oficiale, fondu­rile Templeton au investitii in doar pa­tru actiuni romanesti, cea mai mare de­tinere, in valoare de 5,35 milioane de dolari, fiind in titlurile BRD.

Fondurile Templeton au cumparat pu­ternic in ultimele luni actiuni ale Bur­sei de Valori Bucuresti (BVB), ajungand la sfarsitul lunii septembrie la o detinere totala in valoare de 2,6 milioane de do­lari.  Numarul total de actiuni BVB con­trolate este de aproximativ 215.000, reprezentand 2,8% din capitalul social al Bursei. Templeton a ajuns astfel unul dintre cei mai mari actionari ai BVB, in conditiile in care in prezent nici un in­ves­titor nu poate con­tro­la mai mult de 5% din Bursa.

Fondurile mai au investitii si in ac­tiu­ni­le OMV Petrom (SNP) si Impact Deve­loper&Contractor (IMP). Va­loa­rea actiunilor de­tinute la Petrom este sub 200.000 de dolari, in timp ce participatia de la Impact depaseste 1,7 milioane de dolari.

Reprezentantii Franklin Templeton atrag totusi atentia ca datele privind deti­nerile din portofoliu ar putea sa nu fie complete, in conditiile in care infor­ma­tiile privind anumite detineri ar pu­tea sa nu fie facute publice daca acest lucru este in interesul fondului respectiv.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu