Vineri, 11 aprilie 2014

Ce PER au companiile de la Bursa dupa publicarea rezultatelor la noua luni

Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au un PER mediu la nivel de piata de 10,81, potrivit datelor calculate de BVB, cel mai mic indicator PER dintre companiile listate avand-ul Electroaparataj (ELJ), la polul opus aflandu-se Sinteza Oradea (STZ), cu un PER de 362,12.

Indicatorul PER exprima numarul de ani in care investitia intr-o actiune poate fi recuperata din profiturile societatii emitente (daca tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). PER se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective.

Profitul pe actiune (EPS- earnings per share) se calculeaza ca si raport intre profiturile totale raportate de o firma si numarul de actiuni emise de aceasta. Profitul utilizat in calcul trebuie sa fie pe o perioada de un an.

Un PER sub 5 indica o actiune puternic subevaluata, valori intre 5-10 indica o actiune relativ subevaluata, un PER cuprins intre 10 si 20 poate indica o actiune corect evaluate, in timp ce un PER de peste 20 poate indica o actiune supraevaluata.

Potrivit datelor calculate de Bursa de Valori Bucuresti pe baza rezultatelor financiare ale companiilor la noua luni, 13 companii au un PER mai mic de 10, in timp ce 14 companii au un PER cuprins intre 10 si 20, restul avand un indicator PER de peste 20. In analiza au fost incluse 42 de companii listate la BVB.

Dintre cele mai importante companii de la BVB, SIF Moldova (SIF2) are cel mai mic PER, respectiv de 6,62, plasandu-se pe locul sase in top. Potrivit datelor BVB, companiile financiare au un PER mediu de 14,55. La nivel de sector, cel mai mare PER il are sectorul companiilor de constructii, cu un PER de 20,29.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu