Duminica, 26 ianuarie 2014

Ce pot invata investitorii de la legendarul John Templeton

Sursa: www.templeton.org

Sir John Templeton (29 noiembrie 1912 – 8 iulie 2008) a fost un investitor legendar si un pionier al investitilor globale. El a dus la extrem strategia de investitii bazata pe alegerea actiunilor subevaluate, selectand industrii si companii pe care le credea ca sunt la pamant sau cum numea el la “punctul de maxim pesimism”, scrie investinganswers.com.

Pe Templeton nu-l interesa unde o companie isi avea sediul. Daca aceasta se vindea la un pret pe care el il considera sub valoarea activelor si daca era intr-o industrie sau intr-un stat care nu era in “preferintele” investitorilor, atunci Templeton era interesat de ea.

Sunt multe exemple ale geniului investitional al lui Templeton. El a fost printre primii care sa investeasca in Japonia dupa al doilea razboi mondial si printre primii care au iesit din aceasta piata la mijlocul anilor 1980. A fost totodata unul dintre putinii care au investit in Peru in perioada de violente a liderului comunist Shining Path,  reusind astfel sa faca o avere pentru investitorii sai.

Dupa ce si-a inceput cariera pe Wall Street in 1937, John Templeton a cumparat o mica firma de investitii care in 1940 administra active de 2 milioane de dolari. Pana in momentul cand el si-a vandut participatia in 1967, firma ajunsese sa administreze 400 milioane de dolari.

Templeton a intrat pe piata de fonduri mutuale in 1954 cand a infiintat Templeton Growth Fund. Acest fond de investitii a reusit sa aduca un castig mediu anul de 14,5% in urmatorii 38 de ani, depasind principalii indici bursieri. Cu alte cuvinte, fiecare 10.000 de dolari investiti in acest fond in 1954, cu dividendele reinvestite, ar fi crescut pana la 2 milioane de dolari in 1992, cand John Templeton a vandut fondul catre Franklin Group.

Templeton a revolutionat strategia de investitii bazata pe actiunile subevaluate. Mai jos sunt prezentate patru dintre principiile lui de investitii care te pot ajuta in construirea portofoliului tau.

Nu-ti fie teama de risc

John Templeton credea in ideea de a-ti asuma “riscuri calculate”. Un exemplu in acest sens este momentul din 1939 cand razboiul incepuse in Europa – un moment de pesimism ridicat pentru piata de actiuni. Templeton a imprumutat bani de la seful sau pentru a cumpara cate 100 de actiuni in 104 companii care erau listate la Bursa din New York (NYSE) si care se tranzactionau la un dolar pe actiune sau chiar mai putin.

O mare parte dintre aceste companii erau in pragul falimentului si 34 dintre ele chiar intrasera in faliment. Templeton si-a asumat totusi riscul, deoarece el credea ca al doilea razboi mondial va scoate Statele Unite din Marea Depresiune, iar aceste companii isi vor reveni.

Viziunea macroeconomica a lui Templeton asupra lumii s-a dovedit a fi corecta. Doar patru dintre companiile in care el a investit au ajuns sa nu mai valorize nimic si dupa ce a detinut in medie patru ani fiecare dintre actiunile cumparate a reusit sa creasca valoarea portofoliului la mai mult de 40.000 de dolari. Aceasta a fost prima din multele ocazii cand viziunea economica a lui Templeton asupra lumii s-a dovedit a fi corecta.

Fii un investitor in actiuni subevaluate

Mai presus de orice, Templeton a fost un investitor in actiuni subevaluate. El credea in analiza fundamentala, in strategia de investitii axata pe “vanarea de chilipiruri”. El cauta actiuni care se tranzactionau sub valoarea activelor din cauza unor circumstante temporare si apoi detinea actiunile respective timp de mai multi ani. Templeton Growth Fund, pe care l-a condus cateva decenii, pastra actiunile in portofoliu pentru o perioada medie de 6-7 ani.

Templeton sfatuia investitorii sa se concentreze pe actiunile subevaluate pentru ca majoritatea se concentrau pe trendul pietei. El respingea analiza tehnica ca metoda pentru alegerea actiunilor, considerand in schimb ca “trebuie sa fii un investitor care se uita la datele fundamentale pentru a avea cu adevarat success in piata”.

In prezent, cel mai faimos adept al filosofiei sale de investitii este Warren Buffett, care a devenit la randul lui celebru pentru ca a investit in afaceri subevaluate, prin intermediul companiei sale, Berkshire Hathaway.

Nu alerga odata cu turma

Un alt principiu de investitii al lui Templeton era acela ca pentru a depasi performantele majoritatii investitorilor trebuie sa faci ceea ce nu fac ei. Cu alte cuvinte, mergi impotriva curentului.

Lui John Templeton ii placea sa evidentieze ca multi investitori tind sa-si repete greselile sau greselile altora. Vorbind despre aceste pericole, el a spus ca “cele mai periculoase cuvinte in lumea investitiilor sunt: De data asta este diferit”, citat care a devenit ulterior celebru.

Pentru a ilustra acest punct de vedere, ganditi-va la boom-ul dot-com. In 2000, analistii sustineau actiunile companiilor de Internet, spunand ca datele fundamentale, precum veniturile si profiturile, nu mai sunt cel mai importanti factori pentru pretul actiunilor. Era Internet facuse cumva lucrurile “diferite” si indicatori ca “numarul de click-uri” erau noua metoda de a masura  “sanatatea” unei companii. Urmand sfatul lui Templeton, ar fi fost usor de vazut ca firmele cu o activitate legata de Internet nu erau deloc diferite si acestea trebuia, la randul lor, sa genereze profituri pentru a supravietui.

Investiti la nivel global

Templeton a folosit fondul sau de investitii pentru a arata investitorilor americani importanta investirii la nivel global. In momentul in care el si-a lansat fondul, cei mai multi dintre americani rareori luau in calcul investitiile pe pietele straine.

De-a lungul carierei sale, Templeton a creat unele dintre cele mai mari si mai de success fonduri internationale. In 1999, revista Money l-a numit “fara indoiala, cel mai priceput investitor in alegerea actiunilor globale al secolului”. John Templeton cauta companii oriunde in lume capabile sa-i ofere un pret scazut si o perspectiva excelenta pe termen lung.

“Nu este usor”, spunea el, “dar daca vrei sa cumperi cele mai bune chilipiruri, nu cauta doar intr-o singura industrie si nu cauta doar intr-o singura tara”.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu