Vineri, 14 februarie 2014

Ce randamente au obtinut fondurile de pensii in primele sase luni

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 9,9% in primele sase luni ale anului, in timp ce fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut un randament mediu de 6,6%, potrivit datelor oferite de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

„Plasamentele in actiuni listate au influentat cel mai mult diferentele de performanta intre fondurile de pensii private, pietele bursiere manifestand o volatilitate foarte ridicata in primul semestru al acestui an”, au precizat reprezentantii APAPR.

In primele sase luni ale acestui an, Bursa de la Bucuresti a inregistrat o crestere usoara, de circa 2%, in conditiile in care trimestrul al doilea a adus scaderi importante, acesta fiind primul trimestru de scaderi de la Bursa ultimul an.

Pe parcursul primului semestru al anului, expunerea medie a fondurilor de pensii pe pietele bursiere (de la Bucuresti, dar si piete externe) a fost de circa 10%-12%. Valoarea totala a activelor nete administrate de fondurile de pensii private din Romania a depasit 3,6 miliarde de lei la mijlocul acestui an.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II, lansate in luna mai 2008) au inregistrat un randament mediu anualizat de 16,6%, in timp ce fondurile facultative (Pilonul III, lansate in luna mai 2007) au realizat un randament mediu anualizat de 8,9%, potrivit APAPR.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu