Sambata, 01 februarie 2014

Ce recomandari fac brokerii unei persoane care vrea sa investeasca 10.000 de lei pe Bursa

Aveti 10.000 de lei (circa 2.400 de euro) pe care vreti sa-i investiti la Bursa, dar nu stiti ce sa cumparati?

EconomicTimes.ro a discutat cu unii dintre principalii brokeri care lucreaza cu investitori de retail pentru a vedea ce recomandari fac ei unei persoane care cauta sa isi plaseze o parte din economii in actiuni listate la Bursa.

Brokerii au tinut sa sublinieze ca nu este cel mai bun moment pentru un investitor nou sa intre pe piata avand in vedere ca bursa a inregistrat deja o crestere foarte puternica in primele trei luni ale anului. In aceste conditii, nu este exclus sa apara eventuale corectii in perioada urmatoare, de aceea un investitor nou trebuie sa-si stabileasca un orizont de timp de cel putin sase luni pentru investitia facuta.

“Pentru un investitor cu aversiune scazuta la risc, e un moment cam prost de intrat pe piata si e mai bine in acest caz sa stea cu banii in banca”, considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

“Dupa o crestere de 30% in trei luni, e un risc ridicat de corectie.  Eu sper ca datele macro pe primul trimestru sa nu fie slabe, pentru ca altfel piata va suferi o corectie mai drastica”, a adaugat Nilas.

Pentru a se apara de o  eventuala scadere a pietei in perioada urmatoare, Marcel Murgoci, directorul de operatiuni de la societatea de brokeraj Estinvest, recomanda investitorilor sa intre doar cu jumatate din bani in piata, iar pentru restul sa astepte fie o corectie mai puternica, fie o confirmare a trendului de crestere.

“Sunt evenimente care pot sa conduca la o eventuala scadere. Rezultatele trimestriale ale companiilor ne pot da un reper asupra evolutiei in continuare”, a precizat Murgoci.

El recomanda investitorilor cu o aversiune moderata la risc sa aiba in vedere actiuni precum Transgaz (TGN), SIF Oltenia (SIF5) si BRD. Pentru cei care sunt dispusi sa-si asume un risc mai mare, recomandarile directorului de operatiuni de la Estinvest sunt SIF Oltenia(cu o pondere mai mare) si producatorul de echipamente pentru industria gazului Armax Gaz Medias(ARAX).

“Eventual poate fi luata in considerare si Banca Carpatica (BCC) care este cotata pe piata la valoarea nominala, dar are o retea de unitati extinsa si poate fi o tinta pentru o banca straina”, a mai spus Marcel Murgoci.

Companiile de utilitati si actiunile din sectorul financiar fac parte si dintre recomandarile lui Rares Nilas si Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, pentru un investitor cu o aversiune moderata fata de risc.

“Eu recomand un portofoliu constituit din actiuni Transelectrica (TEL) si Transgaz (pana la 35% din portofoliu), banci (pana la 25%), SIF-uri si actiuni speculative de pe RASDAQ (in fiecare caz, de pana la 20%)”, spune Rares Nilas.

Pe de alta parte, Molnar recomanda ca pana la 50% din portofoliu sa fie constituit din actiuni Transelectrica, Transgaz sau Petrom (SNP), in timp ce restul de 50% sa fie investit in actiuni ale uneia dintre bancile mari de la bursa si, eventual, in titluri ale unei societati de investitii financiare (SIF).

“In cazul celor cu aversiune redusa fata de risc, cel putin 50% din suma ar trebui sa fie investita in actiuni Dafora (DAFR), Condmag (COMI), Imotrust (ARCV) sau Cemacon Zalau (CEON), iar restul in SIF-uri”, a recomandat Octavian Molnar.

Pentru investitorii dispusi sa-si asume riscuri mai mari, companii cu o capitalizare bursiera mica spre medie recomanda si Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj. Recomandarile lui sunt societati precum Iproeb Bistrita (IPRU), Armax Gaz, Artego Targu-Jiu (ARTE) sau actiunile companiilor de constructii cu aprecieri mari in ultimele zile, respectiv Cemacon Zalau si Ceramica Iasi (CERE).

Recomandarile lui Alexa pentru investitorii cu un apetit mai mic fata de risc se indreapta catre actiunile companiilor din sectorul farma, Biofarm Bucuresti (BIO) sau Antibiotice Iasi (ATB), alaturi de actiunile Transgaz. Cei cu o aversiune medie fata de risc ar trebui sa ia in calcul si companii precum Condmag sau SIF Oltenia, a mai spus Alexa.

In pofida unor eventuale scaderi care pot aparea pe Bursa in saptamanile urmatoare, analistii sunt optimisti ca actiunile vor continua sa aduca profit celor care investesc in ele.

“Avand in vedere ca plasamentele in alte instrumente aduc beneficii mai reduse, ca urmare a reducerii dobanzilor, actiunile vor ramane plasamente profitabile pentru cei care fac investitii pe o perioada de cel putin sase luni”,  considera Mihai Alexa.

Brokerii subliniaza ca nu exista, bineinteles, garantii, dar Bursa  ofera performante celor care abordeaza procesul de investire in mod corect, identificand investitiile adaptate profilului propriu, dupa cum spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. Cititi recomandarile detaliate ale lui Razvan Pasol in sectiunea de opinii a EconomicTimes.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu