Sambata, 21 decembrie 2013

Ce spun Mark Mobius si Greg Konieczny la un an de la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea

„Viitorul Fondului Proprietatea (FP) arata promitator, mai ales in contextul in care Guvernul intentioneaza sa creasca eficienta si transparenta companiilor controlate de stat din portofoliu prin oferte primare sau secundare si numirea unor echipe de manageri profesionisti”, a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, la un an de la preluarea mandatului de administrare a FP.

In mai 2010, Franklin Templeton a deschis un birou in Romania, cu o echipa de 25 de angajati, iar in septembrie a preluat oficial mandatul FP.

„Fondul Proprietatea a progresat mult din septembrie 2010 cand Franklin Templeton a preluat rolul de manager de investitii si unic administrator al acestui mandat. Vasta noastra experienta internationala si expertiza au fost un beneficiu clar pentru Fondul Proprietatea si actionarii sai. Fondul este acum listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si este cel mai vizibil si mai lichid emitent de pe piata romaneasca, atragand atentia unui numar semnificativ de investitori institutionali”, a mai spus Mobius.

El a adaugat ca angajamentul Guvernului de a duce planurile de listare a companiilor din portofoliul FP la indeplinere va ajuta semnificativ la cresterea valorii companiilor din portofoliu si va da un impuls sanatos economiei Romaniei

„Echipa de management al portofoliului continua sa infrunte multe provocari pe masura ce lucreaza la imbunatatirea guvernantei corporative si la alinierea tuturor companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea la standardele internationale. Ramanem in continuare foarte motivati in depasirea acestor provocari si in cresterea valorii Fondului”, a declarat Aflat la conducerea biroului Franklin Templeton din Bucuresti de mai bine de un an, Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea.

El a mai adaugat ca Templeton are un numar de initiative pe care vrea sa le realizeze pe termen mediu la Fondul Proprietatea.

„Printre acestea sunt explorarea potentialului unei listari secundare la Bursa din Varsovia; propunerea eliminarii restrictiilor de vot pentru actionarii Fondului; colaborarea stransa cu Guvernul in calitate de actionar majoritar al companiilor din portofoliu pentru implementarea masurilor necesare care vizeaza cresterea valorii pentru actionari, de exemplu prin impunerea unor preturi corecte de piata si reducerea costurilor conexe la unele dintre cele mai importante companii din portofoliu; continuarea cooperarii cu BVB si CNVM pentru alinierea pietei din Romania la practicile internationale (de exemplu, incurajarea implementarii conturilor globale pentru mai multi emitenti si accesul mai facil pentru investitorii internationali). Privim cu incredere catre un nou an marcat de succes in cresterea valorii Fondului pentru actionarii nostri”, a spus Konieczny.

Ce realizari noteaza Franklin Templeton dupa primul an de mandat

 • Listarea cu succes a Fondului Proprietatea la BVB pe 25 ianuarie 2011, in termenul scurt impus, la aproximativ 4 luni de la preluarea managementului Fondului, un moment istoric pentru piata de capital din Romania.
 • Fondul Proprietatea a devenit rapid cea mai vizibila si lichida actiune de la BVB cu o valoare medie zilnica a tranzactiilor de 25 milioane de lei, reprezentand 52% din valoarea medie zilnica a tranzactiilor la BVB, cu peste 8 miliarde de actiuni tranzactionate la BVB in primele 8 luni (echivalent a aproximativ 60% din capitalul Fondului), iar valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit 4,3 miliarde de lei).
 • O crestere a Valorii Activului Net (VAN) a Fondului de 6% cumulativ de la 31 decembrie 2010 pana la 31 august 2011.
 • Protejarea drepturilor actionarilor Fondului Proprietatea. Franklin Templeton a fost un sustinator vocal al actionarilor, in numele Fondului, in privinta deciziilor considerate a fi in detrimentul interesului pe termen lung al actionarilor Fondului:1
 1. Litigiul in curs impotriva donatiei Romgaz;
 2. Blocarea planului de creare a celor doi „campioni energetici”;
 3. Convocarea adunarilor generale ale actionarilor la Hidroelectrica si Nuclearelectrica pentru solicitarea aprobarii listarii celor doua companii la BVB.
 • Imbunatatirea guvernantei corporative la companiile din portofoliu si monitorizarea continua a managementului companilor de stat asigurand:
 1. Reprezentare in Consiliile de Administratie a 18 companii din portofoliu, precum si numirea cu succes a unui numar de 15 membri independenti in companii, care impreuna reprezinta un total de peste 75% din VAN-ul Fondului.
 2. Participarea la peste 360 de adunari generale ale actionarilor la 82 de companii si la mai mult de 107 sedinte ale Consiliilor de Administratie.
 • Continuarea unui dialog cu Guvernul Romaniei si institutiile internationale cu scopul de a imbunatati eficienta, profitabilitatea si competitivitatea companiilor din portofoliul Fondului. Drept rezultat, Fondul sustine planul Guvernului de a numi un management profesionist si de a lista la bursa participatii minoritare la companiile de stat.
 • Colaborarea stransa cu BVB si CNVM, autoritatea de reglementare a pietei de capital, pentru imbunatatirea mecanismelor de tranzactionare prin introducerea conturilor globale, ceea ce face din Romania o destinatie mai accesibila pentru investitii.
 • Reluarea platii dividendelor catre actionari pentru anii financiari 2008, 2009 si 2010 insumand 1,532 miliarde de lei.
 • Promovarea Fondului Proprietatea si a Romaniei in randul investitorilor institutionali straini prin organizarea a peste 250 de intalniri bilaterale in cadrul a sapte road-show-uri de promovare internationala si conferinte in peste 15 tari. Activitatile promotionale au rezultat in modificari semnificative in structura actionariatului: 33,73% din Fond este detinut acum de investitori institutionali straini
 • Conceperea si implementarea programului de rascumparare cu scopul de a returna valoare catre actionari. Un numar de 225,9 milioane de actiuni au fost rascumparate pana la data de 23 septembrie 2011, echivalent a 1,7% din capitalul social al Fondului, la un pret mediu de 0,5043 lei, pentru care s-au platit 113,7 milioane de lei (aproximativ 95% din fondurile disponibile).
 • Administrarea activa a Fondului Proprietatea in momente de volatilitate crescuta, prin adaugarea de expunere pe unele sectoare noi, precum cel bancar, si cresterea expunerii pe sectoarele de aluminiu si ingrasaminte chimice.
 • Vanzarea unor companii mai mici la preturi peste evaluarea lor in VAN-ul Fondului.
 • Imbunatatirea semnificativa in comunicarea si transparenta catre actionari si publicul larg prin activitati continue precum rapoarte catre bursa, conferinte de presa, intalniri cu investitorii si un continut imbunatatit al paginii de internet, care acum include informatii relevante despre primele 20 de detineri ale Fondului, reprezentand aproape 90% din VAN.

Lasati un comentariu