- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Cea mai importanta AGA de la Fondul Proprietatea dupa listarea la Bursa: Fără nici o opoziţie, americanii fac legea la FP

Posted By Catalin Ciocan On 4 aprilie 2012 @ 10:52 In Fonduri de investitii | No Comments

[1]Azi are loc cea mai importanta AGA de la Fondul Proprietatea (FP) dupa listarea acestuia la Bursa. Cele mai “fierbinti” puncte de pe ordinea de zi sunt  alegerea unui nou Comitet al Reprezentantilor, care sa supravegheze activitatea grupului Franklin Templeton care administreaza fondul, propunerea americanilor de la Elliott de a vinde “bucata cu bucata” activele FP si  listarea de principiu a fondului la bursa din Varsovia.   Sedinta a inceput de circa 30 minute, cvorumul fiind de peste 45%.

Greg Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, a prezentat avantajele listarii FP la Varsovia si, motivele, pentru care, in opinia lui, si piata romaneasca va avea de castigat de pe urma acestei listari.

“In medie, listarile duale  au crescut cu 8% lichiditatea pietei principale. Credem ca in cazul Fondului Proprietatea cresterea va fi si mai mare. “, a spus Konieczny.

El a indicat ca noul deadline pentru listarea Fondului la Varsovia este finele lui 2012, dupa ce initial se estimase ca listarea va avea loc in prima jumatate a anului.

Templeton a exclus totodata varianta emiterii unor noi actiuni pentru cotarea fondului pe bursa poloneza, considerand ca aceasta nu ar fi in avantajul actionarilor actuali. Cealalta varianta, utilizarea actiunilor rascumparate de Fond, depinde de aprobarile care trebuie sa vina din partea CNVM, autoritatea de reglementare de pe piata de capital, care in trecut a fost acuzata de administratorul FP ca treneaza acordarea aprobarilor necesare temandu-se ca i se va diminua veniturile dupa ce actiunile fondului se vor putea tranzactiona si la Varsovia.

“Nu excludem listarea Fondului si la o alta bursa, daca listarea la Varsovia se va dovedi a fi de succes”, a spus Konieczny.

Detaliile privind modul in care se va face listarea la Varsovia vor fi prezentate la o AGA in iunie, potrivit managerului FP.

11:36 A inceput votul privind aprobarea in principiu a listarii FP la Varsovia

Propunerea a fost votata cu peste 98% din voturi

11:45  Actionarii au aprobat si punctul 4 de pe ordinea de zi a AGEA: mandatarea Templeton pentru prezentarea unui plan detaliat catre actionari pana la finele lunii mai si organizarea unei AGA pana la sfarsitul lunii iunie care sa voteze asupra tuturor masurilor necesare pentru realizarea listarii  la Varsovia

12:00 Sedinta AGEA s-a incheiat, toate propunerile de pe ordinea de zi fiind aprobate.

A inceput Adunarea Generala Ordinara.

12:10 A inceput dezbaterea privind revocarea membrilor Comitetului Reprezentantilor

12:41 Revocarea lui Sorin Mindrutescu, seful Oracle Romania, a fost votata doar de 17% din actionari. El ramane astfel in continuare in Comitetul Reprezentantilor de la FP

12:45 Nici propunerea de revocare a lui Cristian Busu nu a intrunit numarul de voturi necesar. Propunerea a intrunit doar 16,9% din voturi.

12:48  Doru Dudas  este revocat din CR cu voturile a 89% din actionari.

12:51 Si Simion Rusu a fost revocat din functia de membru al CR.

Ca rezultat al votului, sunt trei locuri libere in cadrul Comitetului pe care se vor lupta 9 candidati.

Incep prezentarile candidatilor pentru un loc in CR.

Julian Healy, propus de City of London Investment Management, al doilea actionar ca marime al FP, spune ca este un sustinator puternic al board-urilor independente, el insusi neavand nici o legatura de business cu Fondul sau cu actionarii acestuia.

Dumitru Beze, presedintele AIPC, a surprins actionarii spunand ca cei mai indreptatiti pentru a intra in CR sunt trei dintre contracandidatii lui: Julian Healy si candidatii propusi de Elliott, cel mai mare actionar al FP:  Steven van Groningen si Piotr Rymaszewski.

Steven van Groningen, presedintele executiv al Raiffeisen Bank, a plecat insa in timpul AGA, prezentarea acestuia fiind sustinuta de unul dintre oficialii FP. Prezentarea lui a inclus doar elemente de background si nu a continut nimic despre obiectivele lui van Groningen la FP.

Liviu Doros, reprezentantul SIF Moldova, a recomandat Templeton sa faca un efort mai mare pentru a explica actionarilor strategia lor in ceea ce priveste Fondul Proprietatea.

13:31 Cele mai multe voturi le-a primit van Groningen, urmat de Piotr Rymaszewski si Healy. Acestia sunt noii membri ai Comitetului Reprezentantilor de la FP. Pe locul al patrulea  s-a aflat Liviu Doros, iar pe cinci – Victor Cionga.

13:46 Actionarii aproba revizuirea onorariului de management pe care il incaseaza Templeton pentru administrarea FP.  Desi extrem de  important, pentru ca va incuraja grupul american sa vanda activele Fondului, dezbaterile asupra acestui punct au lipsit complet.

14:00 AGA de la Fondul Proprietatea s-a incheiat.


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/cea-mai-importanta-aga-de-la-fondul-proprietatea-dupa-listarea-la-bursa/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/11/gregorz.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.