Marti, 17 iunie 2014

Cea mai lunga perioada de cresteri pentru pietele externe din ultimul an

Majoritatea pietelor externe inregistreaza cea mai lunga serie pozitiva din ultimul an, dupa ce si in ultimele patru sedinte s-au consemnat cresteri usoare. Cea mai buna evolutie, dintre pietele vest-europene si cele americane, a avut-o  indicele ATX, al pietei austriece, acesta urcand cu 2,16%.

Analistii pun evolutiile pe seama rapoartelor privind angajarile in Statele Unite, care arata usoare imbunatatiri, precum si pe seama reducerii temerilor cu privire la raspandirea crizei financiare din Grecia si in alte tari.

„Despre Grecia se va mai vorbi,  dar in cele din urma situatia se va rezolva intr-un fel sau altul si nu ar trebui sa dramatizam mai mult decat este nevoie”, a declarat, pentru Bloomberg, Manfred Hofer directorul de analiza al firmei elvetiene de brokeraj LGT Capital Management. Tot el a mai adagat ca pietele inca mai au potential de crestere, in conditiile in care marirea  numarului locurilor de munca din SUA indica o continuare a cresterii economice.

Departamentul Muncii din SUA anuntase la inceputul saptamanii o crestere cu 162.000 a numarului slujbelor in luna martie, dupa ce in februarie acesta scazuse cu 14.000, mai putin decat asteptarile initiale.

Dintre cele 18 burse vest-europene, 15 au urcat in ultima saptamana. Indicele francez CAC 40 a crescut  0,4%, indicele britanic FTSE 100 cu 0,4%, in vreme ce DAX, principalul indice al bursei de la Frankfurt, a castigat 0,2%.

Evolutiile din piata americana nu s-au diferentiat foarte mult de cele din Europa, indicele Dow Jones (DJIA), inregistrand o apreciere de 0,64% pe parcursul ultimelor patru sedinte.  Punctul culminant a fost atins in timpul sedintei de vineri, cand DJIA depasise nivelul de 11.000 de puncte, ultima data intalnit inainte de prabusirea cotatiilor din septembrie 2008. Pana la sfarsitul zilei insa acesta s-a corectat la 10.997 puncte.

Cresterile pe Bursa de la New York au fost generate in principal de companiile din domeniul energetic.  Chevron Corp. a castigat 2,4% dupa o estimare in crestere a profiturilor, in vreme ce  Exxon Mobil Corp., o alta companie petroliera, a avut o apreciere similara (+2,3%) in sedinta de vineri.

De cealalta parte, pietele asiatice au suferit usoare corectii in saptamana precedenta, indicele Nikkei 255, al bursei japoneze, pierzand 0,72%.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu