Duminica, 23 februarie 2014

Cea mai mare restructurare suverana din istorie, “reusita” de Grecia

Detinatorii unor titluri de 197 mld. de Euro isi vor asuma in final pierderi, participarea puternica la pierderile „voluntare” nu indulceste experienta cumparatorilor de Euro

Cea mai mare operatiune de restructurare a datoriei suverane, asteptata si discutata pana la saturatie in mediile economice, a inregistrat punctul sau culminant joi seara, anuntul public fiind facut in aceasta dimineata.  Dintre titlurile de stat emise in acord cu legea greceasca, 85,8% au fost depuse pentru schimb, ceilalti „rebeli” urmand a fi constransi sa participe prin activarea CAC. Incluzand si portiunea celor care au agreat schimbul de titluri emise in alte jurisdictii, si fortarea legislativa, procentul de participare ajunge la 95,7%. Termenul limita pentru bondurile emise in alte jurisdictii a fost totusi prelungit pana pe 23 martie.

Pierderile nete acceptate depasesc 74%, dar exista o clauza care permite o recuperare mai buna in cazul in care economia Greciei ajunge (viitorul e imprevizibil) sa creasca puternic in anii urmatori. Cu toate acestea, raliul EURUSD s-a oprit aproximativ in momentul inchiderii urnelor, dupa care a inceput declinul. Reactia de protejare a unor profituri acumulate pe revenirea Euro a parut fireasca inaintea unui eveniment de risc cum este raportul pietei muncii americane, dar si decizia ISDA la ora 15. Se va hotari daca s-a produs un eveniment de credit si instrumentele CDS trebuie sa aduca celor asigurati plati din partea vanzatorilor. Pare logic ca institutia sa accepte ca s-a produs un eveniment de credit, si sa dea un verdict pozitiv. Ar putea fi un episod de suferinta pentru EURUSD, dar care ar aduce castiguri pe termen lung.

In perspectiva imediata, participarea FMI la pachetul de finantare de 130 de mld. de Euro are sanse mari de realizare. Investitorii ar putea insa sa isi retina entuziasmul pana dupa decizia ISDA si mai ales dupa cifrele din piata muncii americana. Somajul ar putea ramane de 8,3% insa estimarile noastre indica sansa unei surprize pozitive, de amplitudine limitata, dincolo de valoarea consensuala care depaseste cu putin 200 de mii de locuri de munca create. Pietele ar avea nevoie de o veste buna pentru a isi conserva optimismul, tinand seama de incetinirea neasteptat de mare a productiei industriale in China, si a presiunilor inflationiste in retragere intr-un mediu bancar mai putin dispus la creditare, care sugereaza riscuri importante la adresa cresterii economiei globale in 2012. O surpriza negativa in SUA ar prinde activele de risc intr-o pozitie vulnerabila.

Sursa: XTB

Sursa: tradingeconomics

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu