Luni, 23 decembrie 2013

Ceea ce vezi cu proprii ochi face mai mult decat 1.000 de cuvinte intr-un raport de analiza

“Sunt pe drum 250 de zile pe an, vizitand companii in aproape fiecare colt al globului.(…) Prefer sa vad cu proprii ochi ce se intampla intr-o companie sau intr-o tara. Minciunile pot sa iti dezvaluie la fel de mult ca si adevarul, daca stii care sunt indiciile. Trebuie sa observi si sa fii atent la semnale. Acesta este unul dintre avantajele pe care le ai cand vizitezi o companiei si cunosti oamenii care o conduc. Nu vei avea acelasi tip de informatie doar scanand printre numere si date”.

Citatul ii apartine lui Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori din lume, supranumit si gurul pietelor emergente. Mobius este presedintele Templeton Asset Management si va fi unul dintre cei care va administra Fondul Proprietatea.

El a scris acele randuri chiar in prima postare pe blogul sau., pe care l-a lansat pentru a impartasi propriile observatii din “aventurile” lui pe pietele emergente.

Este poate si cel mai important lucru de care trebuie sa tineti cont in aventura voastra pe bursa locala. Incercati sa cunoasteti compania in care investiti dincolo de recomandarile pe care le primiti de la brokeri sau analisti.

Mai ales ca piata romaneasca este putin transparenta, iar guvernanta corporativa ramane in categoria conceptelor frumoase, care suna bine, dar nu sunt respectate de (aproape) nimeni. Un studiu de anul trecut al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID)  arata, de exemplu, ca doar Petrom si Transelectrica fac primii pasi pe BVB spre o transparenta ridicata.

Prezint concluzia acestui studiu in principal pentru cei care nu sunt familiarizati cu piata de capital locala, pentru ca investitorii cu vechime stiu deja foarte bine cat de transparente sunt companiile de la noi.

Si atunci ce solutii sunt? Mark Mobius spunea ca isi petrece cea mai mare parte din timp vizitand companiile in care investesc fondurile pe care le administreaza. Ok, daca reprezentati un fond de investitii mare, probabil aveti usa deschisa la orice companie din Romania si lucrurile devin putin mai simple. Dar pentru cei mai multi dintre investitori, nu acesta este cazul si e la fel de probabil ca nu va veti bucura de acelasi raspuns din partea managementului companiilor in care investiti.

Puteti in schimb, de exemplu, sa participati la Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) si sa puneti intrebari, chiar daca vi se pare ca toate anunturile sunt pozitive, iar managerii sunt toti numai un zambet : daca societatea respectiva anunta un program de investitii, de unde vor veni banii, la ce costuri, cum va afecta acest program politica de dividende a companiei, ce beneficii ar urma sa genereze si cat de repede. Daca societatea creste, de ce creste mai incet decat piata; daca creste mai rapid, cat isi va putea mentine acest ritm de crestere, ce produse sau servicii noi are de gand sa lanseze pentru a ramane in fata concurentei etc.

Totodata, trebuie sa tineti cont ca piata romaneasca este puternic speculativa. Cu alte cuvinte, puteti vedea o actiune cum creste cateva zile/saptamani si toata lumea incearca sa gaseasca argumente pentru a explica acea crestere, cand de fapt singura explicatie este dorinta unora de a urca actiunile respective pentru a le vinde la un pret mai mare celor care pentru care cuvantul “perspective” este suficient pentru a lua o decizie de investitie.

De aceea, data viitoare cand vreti sa investiti o suma mai mare de bani in actiunile unei companii care incep sa creasca fara ca motivul sa fie foarte clar, poate faceti un drum cu masina sa vedeti peste ce urmeaza sa dobanditi un drept de proprietate. Nu de alta, dar este posibil ca stirile bune care imbunatatesc semnificativ “perspectivele” acelei companii sa fi ajuns peste tot, mai putin in cladirile companiei care stau sa se prabuseasca.

Nu uitati: pe nimeni nu o sa intereseze de banii vostri mai mult decat pe voi insiva!

Comentariu de Catalin Ciocan, redactorul-sef al EconomicTimes.ro

2 Comentarii

  1. Dino spune:

    E misto sfatul tau si ar fi mai bine daca ar face mai multi asa atunci cand se poate. Bine, e cam greu atunci cand tu cumperi actiuni de 5.000 de dolari, sa zicem, si drumul pana acolo te costa 2.000, dar in rest… Ma gandeam acum, mai mult in gluma, daca achizitionezi niste commodities ar fi bine sa faci un drum sa inspectezi marfa (otelul, cafeaua, petrolul sau aurul) respectiva? Hehe…

  2. Catalin Ciocan spune:

    Ai dreptate, bineinteles. Trebuie sa evaluezi costurile acelei “deplasari” raportat la investitia facuta. Iar pentru Romania costurile nu sunt asa de mari.

Lasati un comentariu