Sambata, 18 ianuarie 2014

Cel mai bun administrator de fonduri in 2010: Mizam pe scaderea burselor si intarirea leului

Sursa: SIRA

Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA, societatea care administreaza Omninvest, cel mai performant fond mutual in 2010, spune ca in acest an va avea exact aceeasi strategie de anul trecut, cand a pariat ca pietele de actiuni   sunt in continuare pe un trend puternic descendent.

Omninvest a avut anul trecut un randament de 18,3%, reusind sa depaseasca cresterea inregistrata de indicele de referinta BET al Bursei de la Bucuresti (BVB), care in aceeasi perioada a avut o apreciere de 12,3%. O astfel de performanta nu au mai reusit decat alte patru fonduri mutuale, dintre care doua de actiuni, KD Maximus (15,3%) si Raiffeisen Prosper (12,6%), si doua diversificate, Carpatica Stock (14,6%) si Carpatica Global (13,2%).

Sursa: SIRA

Omninvest, dar si un alt fond administrat de SIRA, Omnitrust, au pariat anul trecut pe scaderea bursei americane prin intermediul unor produse derivate pe indicele S&P 500. Strategia a functionat foarte bine in prima jumatate a anului, cand ambele fonduri au avut randamente in jurula 30%, dar ulterior, au avut de suferit pe masura ce piata de actiuni americana a intrat pe crestere. Castigul Omnitrust s-a redus in aceste conditii la sub 10% pana la sfarsitul anului.

Maximele au fost atinse in 2000, nu in 2007

Cu toate acestea, administratorii de investitii de la SIRA spun ca si in 2011 vor pastra aceeasi abordare, deoarece cresterea bursei americane din a doua jumatate a anului trecut s-a bazat exclusiv pe programele de relaxare monetara cantitativa (Quantative Easing), ale Fed, banca centrala americana, care a decis sa injecteze sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari in achizitia de active pe termen lung.

“Vom avea exact aceeasi abordare ca in 2010. Cresterea bursei americane a fost doar efectul tiparirii de bani realizata de Fed. Noi consideram ca suntem intr-o piata bear (un trend puternic descendent – n.red), care va continua. Trendurile acestea intermediare pe care le vedem nu sunt decat niste raliuri pe un trend mai mare de scadere”, a declarat Marius Olteanu.

“Multa lume are senzatia ca in 2007 a fost un maxim istoric pe burse, dar daca ajustam cu inflatia vedem ca maximele au fost mai mici decat cele din 2000. Anul 2000 a fost astfel inceputul pietei bear actuale si este foarte greu de spus cand se va termina”, a adaugat acesta.

El considera ca problemele cu care se confrunta economiile globale sunt departe de rezolvare, iar acest lucru se va vedea in evolutia pietelor de actiuni in acest an.

“Probabil in primele trei luni ale anului vom asista la cresteri, dar dupa aceea cred ca vom intra intr-o perioada de range (fluctuatii atat de crestere, cat si de scadere fara o directie clara – n.red), care se va intinde pe cativa ani”, spune seful SIRA.

Marius Olteanu mai spune ca prin tiparirea de bani, nu s-a rezolvat criza datoriilor, ci doar s-a permis rostogolirea acestora, acesti bani neajungand practic in economia reala.

“Lumea a fost supra-indatorata, iar aceasta supra-indatorare nu s-a relaxat, s-a reusit doar o lichidare a unor pozitii si rostogolirea unor alte pozitii prin tiparirea de bani. Dar in momentul in care injectezi bani intr-o economie supra-indatorata se ajunge ca orice dolar sa nu mai produca nici un efect”, afirma Olteanu.

In cazul unei familii americane, cele mai importante active sunt casa si actiunile pe care le detine fie direct, fie prin intermediul unui fond de investitii, iar scaderea valorii proprietatilor imobiliare a fost compensata intr-o anumita masura de cresterea valorii actiunilor. Numai ca, remarca seful SIRA, in ultimele 33 de saptamani., au iesit bani din fondurile mutuale americane, iar acest lucru s-a datorat investitorilor de retail, ceea ce arata o nevoie de lichiditati, care nu poate fi acoperita prin venituri din alte activitati, semn ca economia nu si-a revenit.

Mai mult, directorul SIRA se asteapta ca problemele din Europa sa se acutizeze in acest an, iar in acest context, euro sa se deprecieze.

“Nu as fi deloc surprins ca leul sa stea mai bine fata de euro decat la inceputul acestui an, cand de altfel am si asistat la o apreciere”, spune Marius Olteanu.

Fondul Proprietatea, doar daca este la un discount puternic

Fondurile administrate de SIRA nu investesc in actiuni listate pe bursele externe, plasamentele pe aceste piete fiind doar in produse derivate care pariaza pe o scadere a valorii actiunilor. Potrivit lui Olteanu, circa 85% din investitiile Omninvest sunt in actiuni romanesti, in timp ce in cazul Omnitrust, ponderea e de 15-20%.

Fondurile SIRA nu au investit pana in prezent in actiuni ale Fondului Proprietatea (FP), care au ajutat alte fonduri, cum sunt cele ale Carpatica, sa obtina performantele bune din 2010, iar conducerea societatii de administrare spune ca va lua in calcul o investitie in FP, doar daca pretul acestor actiuni va fi la un discount puternic.

“Noi nu suntem expusi deloc pe FP. Vom cumpara doar daca este foarte discountat ca pret”, a precizat Olteanu, fara insa a dori sa ofere detalii si despre cat de mare ar trebui sa fie acest discount.

Dintre actiunile listate la bursa romaneasca, directorul de la SIRA spune ca o performanta mai buna ar putea-o avea in acest an cele apartinand companiilor din sectorul farma. Fondurile administrate de SIRA nu investesc de mai bine de un an in actiunile principale de la BVB, asa numitele companii blue chip.

Fondul Omninvest avea la sfarsitul anului trecut active nete de 2,6 milioane de lei si circa 4.000 de investitori, in timp ce Omnitrust avea active nete de 2,7 milioane de lei si 425 de investitori.

O varianta a acestui articol a fost publicata in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu