Miercuri, 25 decembrie 2013

Cel mai mare dusman al unui investitor mediu este el insusi

Foto: Svilen Milev

Terrance Odean, profesor de finante la Berkeley Haas School of Business (Universitatea din California), si-a petrecut cariera studiind un tip foarte specific de investitor: cel care este prea increzator, care are vedere ingusta si care are sanse mai mari sa investeasca intr-o actiune in cel mai prost moment posibil, decat sa faca o investitie care sa ii aduca profit pe termen lung. In concluzie: specialitatea lui Odean este investitorul mediu, scrie Forbes.com.

“Multe dintre greselile pe care investitorii le fac vin din lipsa capacitatii de a intelege dificultatile cu care se confrunta”, spune Odean.

El studiaza comportamentul oamenilor atunci cand vine vorba de finante. Acesta a aratat ca, spre deosebirile de invataturile din  economia clasica, investitorii individuali au tendinta de a fi orice, mai putin rationali, si sunt interesati doar de profit. Adica sunt proprii lor dusmani de moarte.

10 moduri in care investitorii se auto-saboteaza si recomandarile expertilor:

1. Evita tranzactionarea frecventa, ca sa nu ai pierderi

Odean a descoperit ca barbatii necasatoriti sufera de “supra-incredere”. Din acest motiv acestia tranzactioneaza cu 67% mai mult decat o femeie necasatorita, dar au si un randament anual cu 1,4% mai mic deacat acestea.

2. Evita cresterea costurilor

In Taiwan, de exemplu, comisioanele, taxele, si proasta sincronizare de piata au scos 32 miliarde de dolari din conturile investitorilor individuali in ultimii cinci ani, a descoperit Odean.

3. Accepta-ti limitele

Cei mai multi investitori nu realizeaza limitarile cu care se confrunta tranzactionand impotriva unor giganti ca Goldman Sachs si JPMorgan Chase.”Este ca si cum ai decide sa te confrunti unu-la-unu cu un jucator profesionist de baschet. O sa pierzi”, a declarat Odean.

4. Nu urma turma

Este mult mai probabil ca oamenii vor cumpara actiuni precum Apple sau Google, care sunt printre cele 10% din actiuni care apar la stiri si vor ignora celelalte 90% din actiuni, care pot oferi un castig mai mare.

5. Nu cumpara pe stire

Investitorii, foarte probabil, vor cumpara o actiune a doua zi dupa ce a ajuns printre performerii unei burse. In lunile urmatoare, aceste actiuni au tendinta de a avea performante mai mici decat restul pietei cu 1,6 puncte procentuale.

6. Nu incerca sa “prinzi” directia pe care o va lua piata

Actiunile pe care investitorii le vand au tendinta de a avea o evolutie mai buna decat pe cele pe care investitorii le cumpara, potrivit lui Odean.

7. Recunoaste cand ai gresit

Intr-un studiu facut pe un esantion de 10.000  de clienti, Odean a descoperit ca investitorii au tendinta de a pastra mai mult in portofolii actiunile pierzatoare decat pe cele castigatoare.

8. Intelege care sunt comisioanele fondurilor mutuale

Investitorii in fonduri mutuale inteleg, si adesea evita, fondurile care le percep comisioane aplicate in momentul achizitiei initiale. Acestia vor evita fondurile care pot ajunge sa ii coste mai mult pe termen lung, a descoperit Odean intr-un studiu din 2005.

9. Tranzactionarea usoara nu este si tranzactionare inteligenta

Investitorii care au trecut de la tranzactionarea asistata de broker la tranzactionarea online au trecut de la a avea randamente mai bune decat piata cu 2% anual, la a ramane in urma pietei cu pana la 3%, potrivit unui studiu realizat de Odean in 2002.

Motivul: Usurinta cu care tranzactioneaza online le permite investitorilor sa isi asculte cele mai proaste instincte.

10. Evita “cluburile de investitii”

Potrivit lui Odean, 60% din “cluburile de investitii” au randamente sub cele ale pietei. Unul dintre motive este acela ca aceste grurpuri de investitori detin, de regula, mai ales actiuni mici si isi schimba peste 65% din portofolii in fiecare an. Un club de investitii cuprinde un grup de investitori individuali care se intalnesc cu scopul de a investi banii.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu