Sambata, 08 martie 2014

Cele doua fete ale listarii FP: un succes pentru Bursa si investitori, o deceptie pentru fostii proprietari

Sursa: Financiarul

Peste 50 de milioane de euro tranzactii intr-o singura zi, 30.000 de ordine de tranzactionare, castiguri de circa 50% fata de preturile la care s-au facut tranzactiile pe piata gri anul trecut si chiar de peste 100% fata de cele din urma cu doi ani – listarea Fondului Proprietatea este considerata un mare succes de brokerii de la Bursa, care spun ca o agitatie atat de mare pe Bursa nu a mai fost de 3-4 ani.

Bursa in sine a castigat foarte mult prin aceasta listare, atat in ceea ce priveste veniturile, in conditiile in care inainte valoarea medie zilnica a tranzactiilor era in jurul a trei milioane de euro, dar si din punct de vedere al imaginii, Stere Farmache, presedintele BVB, spunand ca de la redeschiderea pietei in 1995 nu a mai vazut atat de multa lume interesata de bursa.

Nu toti au fost insa la fel de bucurosi azi. Fostii proprietari, cei datorita carora Fondul Proprietatea exista in aceste momente, spun ca listarea a fost departe de a fi un succes, reprezentantii acestora vorbind dimpotriva de o mare deceptie si chiar de un dezastru.

“Pentru fostii proprietari, listarea reprezinta o paguba de peste 35% , chiar mai mare avand in vedere ca multi dintre acestia au primit actiunile la o evaluare care s-a facut in urma cu 2-3 ani de zile cand leul era mai puternic fata de euro. Acum este o dezamagire dubla, pentru ca sperau sa-si mai recupereze pe bursa din pierderea cauzata de cursul valutar”, a declarat Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor de la Fondul Proprietatea (AAFP).

Fostii proprietari sperau la un pret de cel putin 0,85 lei/actiune dupa listare, avand in vedere ca ei au primit despagubirile la valoarea nominala de 1 leu/actiune.

“Ma suna non stop de azi-dimineata. Sunt disperati si ma intreaba ce sa faca, cum sa procedeze. Eu le spun sa aiba rabdare, sa nu vanda. Toti ma intreaba insa cine raspunde pentru aceasta deceptie”, afirma Murgu.

Asociatia Actionarilor de la Fondul Proprietatea are 800 de membri, dintre cei circa 5.000 de actionari privati ai Fondului. Oficialii Raiffeisen Capital & Investment, liderul consortiului de brokeri care a intermediat listarea, au facut publice ieri si datele privind cat mai reprezinta in actionariat ponderea fostilor proprietari, avand in vedere ca in ultimii trei ani se tranzactionase peste 50% din capitalul Fondului.

Sursa: Financiarul

Astfel, fostii proprietari mai detineau inainte de sedinta de ieri 42% din actiunile FP, in timp ce statul controla 39% din titluri, iar alti investitori detineau restul de 19% din actiuni.

Presedintele AAFP spune ca va cere un raport administratorului Fondului in legatura cu modul cum s-a pregatit aceasta listare, existand posibilitatea chiar a convocarii unei AGA pe acest subiect.

”Pe mine nu ma intereseaza declaratia lui Mobius (presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group – n.red) ca au participat la dezvoltarea pietei de capital romanesti. Nu pentru asta au primit ei mandat, ci pentru a creste valoarea actiunilor fostilor proprietari, iar momentan asta nu se intampla. In orice tara straina, aceasta listare pentru actionari ar fi insemnat un dezastru”, spune Marius Murgu.

El spune ca va cere socoteala si brokerilor care au intermediat listarea, in conditiile in care “daca ar fi existat un interes adevarat din  partea investitorilor straini, pretul ar fi trebuit sa fie intre 0,8-0,9 lei pe actiune”.

“Motivele care se invoca, cum ca pretul este mic din cauza acelei donatii de la Romgaz – sa fim seriosi, nu se poate anula valoarea unui fond doar pe baza acelei decizii. Se incearca aruncarea vinei in ograda altora”, crede Murgu.

Raiffeisen: Multi dintre investitorii din road-show vor intra in perioada urmatoare

Brokerii de la Raiffeisen spun insa ca ziua de azi a fost foarte buna din punct de vedere al lichiditatii.

”Este de asteptat ca multi dintre investitorii cu care am discutat in road-show sa intre in perioada urmatoare”, a mentionat Bogdan Campianu, directorul piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

In acelasi timp, Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, considera ca nu trebuie sa se acorde prea multa atentie pretului din prima zi.

“Cred ca pretul va fi volatil in perioada urmatoare. Asta e natura pietei. Nu as da prea mare atentie pretului din prima zi, este bine ca e mai mare decat ultimele preturi de pe piata gri, dar pentru noi cea mai importanta e lichiditatea”, a declarat Konieczny.

Grupul Franklin Templeton anuntase cu o zi inainte ca incepand de pe 25 ianuarie si pana pe 1 martie 2012 se va derula programul de rascumparare de actiuni, care va permite Fondului sa cumpere pana la 10% din actiunile proprii, la preturi cuprinse intre 0,2-1,5 lei/actiune.

Potrivit lui Mark Mobius, rascumpararile vor fi derulate doar daca pretul actiunilor va scadea.

“Listarea de-abia a avut loc. Trebuie sa vedem cum va evolua piata. Poate va creste si nu va fi nevoie sa cumparam”, a precizat Mobius.

Azi s-au derulat tranzactii cu peste 333,2 de milioane de actiuni FP, reprezentand 2,4% din capitalul social al Fondului. Oficialii Depozitarului Central, institutia care asigura compensarea si decontarea pe piata de capital si care pastreaza registrul actionarilor FP, au mentionat azi dimineata ca in jur de 2,5 miliarde de actiuni fusesera transferate in contul brokerilor, aratand astfel interesul extrem de ridicat fata de aceste actiuni.

Actiunile FP au inchis prima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,6495 lei/actiune, dupa ce pe parcursul zilei urcasera pana la un maxim de 0,675 lei/actiune. La ultimul pret, capitalizarea bursiera a Fondului este de circa 2,1 miliarde de euro.

O varianta a acestui articol a fost publicata in cotidianul Financiarul

Citeste si Mobius: Este cel mai important eveniment din regiune. Unde sunt oficialii Guvernului?

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu