Vineri, 11 aprilie 2014

Cele doua lucruri pe care nu trebuie sa le faca nici un investitor, in opinia lui Jim Cramer

Sunt o multime de riscuri care insotesc tranzactionarea actiunilor, dar inainte de a vorbi despre acestea, Jim Cramer, realizatorul emisiunii “Mad Money” de pe CNBC a vrut sa se concentreze pe greselile umane. Chiar daca este un cliseu, uneori noi suntem cei mai mari dusmani ai nostri, scrie CNBC.com.

Prin urmare, sunt doua greseli pe care nici un investitor nu trebuie sa le faca: sa cumpere in marja si sa foloseasca ordine la piata.

Cumpararea in marja sau mai exact cumpararea pe datorie a unui pachet de actiuni poate parea ca o modalitate excelenta de a-ti impulsiona profitul, dar Cramer numeste aceasta ca fiind doar pur si simplu “periculoasa”. El spune ca nu in aceste situatii nu poti sa-ti asumi pierderea si nici nu poti sa cumperi mai mult dupa ce actiunile mai scad. Si cand ajungi la o pierdere prea mare, vine si apelul in marja, fortandu-te sa iti inchizi pozitia pentru a acoperi ceea ce datorezi.

“Pur si simplu nu este sigur”, spune Cramer. “Nimeni nu are nevoie de nivelul acesta de risc”, a adaugat el.

In acelasi timp, un ordin la piata, care ii permite brokerului tau sa cumpere sau sa vanda o actiune fara sa aiba un pret prestabilit, te poate costa, de asemenea. Deoarece, practic, ii spui brokerului tau ca poate executa acest ordin la orice pret. Asa cum subliniaza Cramer, nu ai face asta intr-un supermarket – nu ai cumpara produse la orice pret, nu? Deci, de ce ai face-o cu actiunile?

In fapt, ordinele la piata au fost modalitatea prin care oamenii au ajuns sa vanda actiuni Procter & Gamble pentru 38 dolari, pe durata “crahului rapid” din 6 mai, desi acestea valorau mult mai mult. Pe 6 mai, indicele Dow Jones a pierdut aproape 1.000 de puncte intr-un interval de cateva minute.

Solutia in acest caz este sa folosesti ordine limita. Spune-i brokerului tau pretul maxim pe care esti dispus sa il platesti cand cumperi o actiuni sau pretul minim la care esti dispus sa vinzi. In aceste conditii, tranzactia nu se va face daca pretul nu este potrivit.

Concluzia: “Daca nu cumperi actiuni in marja si daca folosesti mai curand ordine limita decat ordine la piata, vei avea de suferit mult mai putin decat ceilalti investitori”, dupa cum spune Cramer.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu