Duminica, 02 martie 2014

Cele mai frecvente 10 greseli ce trebuie evitate de incepatori pe Bursa

Brokerii si analistii au evidentiat 10 dintre cele mai frecvente greseli pe care un investitor le face cand incepe sa tranzactioneze pe bursa.

1) „Pariurile” pe numele mari

Investitorii incepatori adesea nu cauta si nu analizeaza informatiile financiare esentiale ale companiilor, iar cel mai des cumpara actiuni in cadrul societatilor care au un nume cu rezonanta. Practic investesc in companii fara sa stie care este potentialul de crestere al afacerilor, care sunt datoriile si, in general, ce evenimente importante ar putea influenta respectivul emitent.

2) Frica de investitii in timpuri grele

Istoric, economia evolueaza in cicluri. Anii de crestere puternica sunt urmati de ani cu  scaderi. In anii de crestere oamenii cu greu pot fi convinsi sa nu investeasca. Putini sunt insa cei care gasesc curajul sa investeasca in perioadele de criza. Este important de stiut ca in astfel de perioade multe actiuni devin subevaluate, creandu-se astfel oportunitati importante pe Bursa. Abandonarea completa a pietei pe timp de scadere poate astfel deveni o greseala.

3) Investitiile la sfatul prietenilor

O parte din investitori sunt atrasi in piata dupa ce o alta persoana din propriul anturaj a avut castiguri pe Bursa. Greseala consta in „copierea” investitiei. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti incredere in prieteni, investitia facuta de acestia poate fi corecta. A cumpara actiuni fara a stii exact de ce, este insa un motiv gresit pentu a incepe investitiile pe Bursa. In aceasta situatie este important sa stiti de unde a aflat respectivul prieten informatia despre companie, care este strategia lui de investitie, sau, daca totul s-a intamplat datorita unui broker, sa ii cereti o recomandare.

4) Tranzactiile cu „turma”

Uneori a cumpara cand toata lumea cumpara si a vinde cand toata lumea vinde nu este cel mai recomandat lucru de facut. Brokerii adesea spune ca panica si lacomia sunt sentimentele care ghideaza investitiile pe Bursa, si care adesea duc la pierderi. Vanzarile masive in perioadele de panica nu fac decat sa prabuseasca preturile oricum greu incercate. De cealalta parte, cumpararea unei actiuni de care toata lumea este interesata si care a crescut de mult timp, se poate dovedi a fi o investitie proasta: actiunea poate fi supraevaluata, iar multi dintre cei care au castigat pe seama acesteia se pot decide sa isi marcheze profiturile, ducand astfel la o scadere a preturilor.

5) Si brokerii se pot insela

In necunostinta de cauza, un investitor nou este predispus sa urmeze sfatul brokerului „orbeste”. Cu toate ca de multe ori acesta are dreptate, este bine sa puneti intrebari suplimentare atunci cand primiti un sfat si sa intelegeti de ce el a ajuns la concluzia respectiva. Chiar si cel mai bun broker se poate insela, asa ca este bine sa auziti si parerile altor specialisti din piata, mass-media putandu-va ajuta in acest caz.

6) Pierderea contactului cu investitiile pe Bursa

Unii investitori petrec luni intregi realizand un portofoliu diversificat, iar dupa cumpararea actiunilor nu mai urmaresc cu atentie piata. Ca rezultat apar pierderi ce puteau fi anticipate cu usurinta. Pentru a evita aceasta problema fie apelati la un broker care sa va atentioneze in anumite situatii, fie puteti alege fondurile mutuale, acolo unde un manager se va ocupa de toate investitiile.

7) Vanzarea in intregime a unei actiuni castigatoare

Cand faceti un profit, este normal sa vreti sa vindeti actiunile si sa aveti lichiditati. De cealalta parte, exista si investitori care au pierderi dar care nu vand, in speranta ca actiunile isi vor reveni in totalitate. Desi par a fi probleme diferite, ambele au o cauza comuna: alocarea gresita a banilor. Strategiile mentionate mai sus nu fac altceva decat sa te indeparteze de titlurile castigatoare sau sa te apropie mai repede de actiunile care scad. Incercati sa nu vindeti in intregime o actiune care v-a adus castiguri importante, decat daca sunteti sigur ca urmeaza o cadere majora.

8 ) Atentie la costurile tranzactiilor

A fi investitor pe bursa nu inseamna neaparat sa faci extrem de multe tranzactii. Fiecare tranzactie implica taxe si comisioane ce trebuie platite. Asa ca daca randamentul pe care il aveti este mic, aveti sanse mari ca acesta sa dispara complet dupa achitarea taxelor si comisioanelor.

9) Cunostinte reduse despre lichiditatea unei actiuni

Mai exact investitorii pot cumpara actiuni intr-adevar ieftine fara a-si da insa seama ca lichiditatea este scazuta. Cel mai probabil rezultat in aceasta situatie este ca valoarea portofoliului respectiv sa scada puternic, iar investitorul sa nu poata sa-si vanda actiunile atunci cand vrea.

10) Ce castig urmariti

Multe persoane care investesc pentru prima data nu stiu cand sa isi vanda actiunile sau ce randament urmaresc sa obtina. In cele din urma acestia devin nerabdatori si ajung sa vand in cele mai proaste momente. Din acest motiv este bine sa stabiliti de la inceput ce castig va multumeste.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu