Duminica, 23 februarie 2014

Cele mai importante 10 reguli pentru un investitor de succes

Cei mai multi oameni interesati sa tranzactioneze online citesc, dupa doar cateva minute de cautat pe net, fraze precum “fa-ti un plan si tine-te de el” sau “patreaza-ti pierderi le nivelul minim”. Pentru noii investitori, acest gen de informatie poate reprezenta ceva inutil. Mai ales pentru cineva care nu vrea decat sa stie cum sa-si seteze platformele de tranzactionare si sa faca bani, scrie Investopedia.com. Si asta cat mai repede.

Pentru a avea succes, noul intrat in lumea tranzactionarii online trebuie sa inteleaga ca exista un set de reguli dupa care s-au ghidat toti traderii, indiferent de stil sau de marimea portofoliului.

Regula nr. 1: Intotdeauna fa-ti un plan

Chiar daca este o activitate care-ti va consuma timp, trebuie s-o faci. Un plan reprezinta un set de reguli care specifica momentele de intrare si iesire pe piata, precum si elemente de administrare a banilor. Cu tehnologia de azi este relativ usor sa-ti testezi strategia aplicand-o la datele istorice. Odata ce un plan a fost conceput si testat cu rezultate bune, se poate trece la aplicarea lui. Un element esential aici este insa respectarea lui. Efectuarea de tranzactii care nu respecta planul pot submina credibilitatea acestuia, mai ales daca sunt tranzactii castigatoare.

Regula nr. 2: Considera asta o afacere

Pentru a avea succes trebuie sa consideri ca faci o afacere adevarata, nu un hobby sau o slujba. Astfel, vei evita situatiile in care vei trata superficial procesul de invatare sau frustrarile cauzate de lipsa unui castig. Tranzactionarea este o afacere si presupune cheltuieli, pierderi, taxe, incertitudine, stres si risc. Ca trader, in esenta, esti un mic proprietar al unei afaceri.

Regula nr. 3: Foloseste tehnologia in avantajul tau

Jocul la bursa este un mediu foarte competitiv si trebuie sa pleci din start cu ideea ca ceilalti jucatori stiu totul despre tehnologiile folosite. Platformele de tranzactionare permit traderilor o infinitate de metode de analiza a pietei. Poti folosi acest instrument pentru a testa planul tau la evolutiile anterioare ale pietei sau poti opta sa primeste stiri importante pe telefonul mobil.

Regula nr. 4: Protejeaza-ti capitalul

Economisirea de bani pentru a-ti finanta contul de tranzactionare poate fi un proces costisitor si lung. Este important sa stii ca protejarea capitalului nu inseamna sa nu ai tranzactii pierzatoare. Toata lumea face si tranzactii in care pierde bani, e o parte a jocului. Protejarea capitalului presupune sa nu-ti asumi riscuri inutile si sa faci tot ce poti pentru a limita pierderile.

Regula nr. 5: Invata mereu

Gandeste-te ca este un proces continuu de invatare pentru ca traderii trebuie sa ramana mereu focusati pe auto-educatie. Un investitor trebuie sa stie toate conceptele economice de baza pentru a putea intelege piata in toata complexitatea ei. Evenimentele politice si economice, chiar si vremea, pot schimba radical conditiile de tranzactionare. Cu cat traderii inteleg mai bine evolutia trecuta a pietelor si conditiile in care acestea au avut loc, cu atat sansele de reusita pentru viitor devin mai mari.

Regula nr. 6: Risca doar ce-ti permiti sa pierzi

Este foarte important ca traderul sa joace cu bani de care se poate dispensa. Nu trebuie se joci cu bani care sunt “deturnati” de la alte scopuri importante precum educatia sau plata datoriilor. Un jucator trebuie sa fie pregatit oricand sa piarda toti banii pe care-i foloseste in tranzactii. Pierderea banilor in sine este suficient de traumatizanta, nu mai este nevoie de motive in plus pentru ca aceasta etapa sa fie si mai stresanta.

Regula nr. 7: Dezvolta o metodologie de tranzactionare bazata pe fapte

Este tentant sa crezi in reclamele de pe internet, care propovaduiesc usurinta cu care poti face bani prin tranzactiile bursiere online. Dar adevarul este ca faptele, nu emotiile sau dorintele, ar trebui sa fie in spatele conceperii unui plan adevarat de tranzactionare. Cei care reusesc sa invete mai repede sunt, de fapt, cei care nu se grabesc sa aprofundeze informatia. Gandeste-te ca, daca vrei sa incepi o cariera intr-un domeniu nou vei avea nevoie de cel putin doi ani de studiu pentru a putea aplica in domeniul respectiv. Asteapta-te ca procesul de invatare in acest caz sa dureze cel putin la fel de mult.

Regula nr. 8: Intotdeauna foloseste un ordin de “stop loss”

Acest ordin face referire la cantitatea predeterminata de risc pe care esti pregatit sa ti-o asumi. Folosirea acestui ordin ar putea reduce din emotia tranzactionarii, dar uitilitatea lui este indiscutabila. Ignorarea sa nu este de bun augur si poate duce la pierderi catastrofale.

Regula nr. 9: Trebuie sa stii cand sa te opresti

Exista doua motive clare pentru care sa faci asta: un plan ineficient sau un trader ineficient. Un plan ineficient va duce la pierderi mult mai mari decat era initial estimat. Un trader adevarat va invata din greseli si va trece, pe baze rationale, la schimbarea acestuia. Un plan gresit nu inseamna oprirea definitiva a tranzactionarii, ci poate fi doar o etapa pe drumul catre succes. Un trader ineficient este acela care nu poate sa se tina de plan. Factorii de stres externi, obiceiuri proaste su lipsa unei activitati fizice pot contribui la aceasta problema. Un trader care nu se afla intr-o conditie optima trebuie sa ia o pauza pentru a-si rezolva problemele personale.

Regula nr. 10: Nu uita de imaginea de ansamblu

Este important sa te focusezi pe imaginea de ansamblu atunci cand tranzactionezi. O tranzactie pierduta nu trebuie sa ne surprinda, face parte din joc. Totodata, o tranzactie castigatoare nu este decat un pas pe calea profitului. Profitul cumulat face diferenta. Odata ce un trader accepta ca pierderile si castigurile sunt parte integranta a afacerii, emotiile vor avea un efect negativ mai mic. Este esential sa-ti propui scopuri realiste. Daca ai un cont mic de tranzactii nu trebuie sa te astepti la venituri uriase. Lucreaza cu ceea ce ai si ramai cu picioarele pe pamant.

Concluzie

Intelegerea fiecarei reguli in parte si a modului in care acestea lucreaza impreuna este foarte importanta pentru un investitor de succes. Disciplina, rabdarea si munca sunt calitati extrem de importante in unul dintre cele mai dure medii de afaceri din lume. Poate cel mai dur…

dinu.boboc@economictimes.ro

Linkuri catre acest articol

  1. Cum să câştigi pe bursă online - riscograma.ro
  2. Economic Times: Cum să câştigi pe bursă online

Lasati un comentariu