Duminica, 23 martie 2014

Cele mai importante evenimente de pe pietele financiare

Sursa: Broker Cluj

ROMANIA

Indicii bursieri interni s-au depreciat pe parcursul sedintei de tranzactionare de Joi, evolutie determinata de sentimentul din pietele mondiale, puternic afectat de semnalele nefavorabile din China (industria prelucratoare s-a contractat pentru a 5-a luna consecutiv in martie) si din Zona Euro (evolutia indicatorilor din industria prelucratoare si din sectorul de servicii in martie confima probabilitatea ridicata a scenariului de recesiune). Volumul de lichiditate s-a situat la cel mai redus nivel din ultimele luni (sub 3 mil. euro). Indicele BET a scazut cu 0,75%, pana la 5 175,83 p., in timp ce indicele BET-C s-a contractat cu 0,79%, pana la 2 980,18 p.. Indicele companiilor financiare, BET-FI a consemnat un declin de 0,49%, pana la 24 214,91 p.. Pe de alta parte, indicele companiilor din sectorul energetic a crescut cu 0,58%, pana la 669,98 p., pe fondul evolutiei cotatiilor TGN (2,16%, in contextul anuntului propunerii de dividende) si TEL (2,25%).

Actiunile FP au continuat sa fie cele mai lichide si au inregistrat un declin de 0,26%, pana la 0,5785 RON. Deprecieri au consemnat si titlurile SNP (1,19%, pana la 0,381 RON). Corectie importanta au consemnat si cotatiile BRD (2,75%, pana la 10,6 RON).

S.U.A

Indicatorii economici avansati au crescut cu 0,7% m/m in februarie, cel mai bun ritm din ultimul an si peste estimarile analistilor (0,6% m/m). Aceasta evolutie exprima premise de accelerare a economiei americane pe termen scurt (1-2 trimestre). Printre componentele cu evolutie pozitiva la formarea acestor indicatori in februarie se remarca declinul solicitarilor de ajutor de somaj si cresterile inregistrate de indicii bursieri. Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca indicatorii coincidenti au crescut cu doar 0,2% m/m in februarie, exprimand o crestere foarte lenta a economiei.

La nivelul pietei fortei de munca indicatorii comunicati confirma scenariul de ameliorare graduala, pe fondul evolutiei economiei, dar si a resimtirii programului American Jobs Act. Solicitarile initiale de ajutor de somaj au scazut cu 5 mii, la 348 mii, in saptamana incheiata in 17 martie (graficul alaturat). Este cel mai redus nivel din februarie 2008. Totodata, solicitarile existente de ajutor de somaj s-au redus cu 9 mii, la 3,35 milioane, in saptamana incheiata in 10 martie. De asemenea, numarul persoanelor care beneficiaza de ajutor prelungit de somaj s-a diminuat cu 16 mii, la 3,31 milioane, in saptamana incheiata in 3 martie.

La nivelul pietei imobiliare preturile caselor au consemnat in ianuarie cel mai redus ritm de declin din ultimele trimestre (0,8% an/an) (conform datelor Federal Housing Finance Agency), evolutie care confirma scenariul de stabilizare a sectorului care a stat la baza declansarii celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii. Raportat la maximele consemnate (conform acestui indicator) in aprilie 2007 preturile caselor s-au depreciat cu 19,2%.

In prelegerea sustinuta la George Washington University, Presedintele FED, B. Bernanke, a mentionat ca economia americana evolueaza la un ritm sub potential, o evolutie mai buna a PIB-ului fiind dependenta de accelerarea consumului privat (puternic afectat de valurile crizei si consecintele acestora).

In discursul sustinut in Hong Kong, Guvernatorul FED, J. Bullard, a mentionat ca am putea asista la o schimbare de atitudine la nivelul politicii monetare a bancii centrale americane, in sensul demararii procesului de normalizare mai devreme (spre finalul lui 2013). In acest context, Bullard a atras atentia cu privire la gradul ridicat de dificultate al acestui proces de normalizare a politicii monetare (identificarea momentului si a ritmului adecvat). Referitor la evolutia economiei S.U.A. in 2012, Guvernatorul a previzionat un ritm de 3% an/an.

Actiunile americane s-au depreciat, pe fondul evolutiei nefavorabile a datelor din industria prelucratoare din China si Europa, dar si a previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor (sub estimari) la unele companii. Indicele S&P 500 a pierdut 0,7%, pana la 1 392,78 p. (avans de 11% de la inceputul anului), in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu 0,6%, pana la 13 046,14 p.. Indicele Dow Jones Transportation s-a depreciat cu 2,1%. Volumul de tranzactionare s-a situat la 6,5 mld. titluri, in linie cu media din ultimele 3 luni. Companiile din sectoarele ciclice s-au depreciat cu 1,9%, ca urmare a preocuparilor cu privire la evolutia economiei mondiale: Caterpillar (2,4%). Titlurile FedEx au pierdut 3,5%, pe fondul evolutiei nefavorabile a previziunilor de rezultate pentru anul fiscal curent. Companiile producatoare de bunuri au scazut cu 1,1%, ca urmare a declinului cotatiilor internationale la materii prime: Alcoa (2,5%), Chevron (2,4%). Companiile din sectorul financiar-bancar s-au depreciat cu 1,6%: Bank of America (2,2%), Citigroup (2,4%). Pe de alta parte, actiunile Discover Financial Services au urcat cu 2,7%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale. Titlurile Dish Network Corp. au crescut cu 1,7%, pe fondul majorarii pretului tinta de catre Deutsche Bank.

EUROPA

In Zona Euro industria prelucratoare si sectorul de servicii s-au contractat in martie, confirmand probabilitatea ridicata a scenariului de recesiune. Indicatorul PMI Compozit a scazut de la 49,3 p. in februarie la 48,7 p. in martie, evolutie sub estimarile analistilor (49,6 p.). La nivelul industriei prelucratoare indicatorul PMI a scazut de la 49 p. in februarie la 47,7 p. in martie. In sectorul de servicii indicatorul PMI s-a redus de la 48,8 p. in februarie la 48,7 p. in martie.

Pe de alta parte, sentimentul consumatorilor europeni s-a ameliorat pentru a 3-a luna consecutiv in martie, expresie a stabilizarii economiei, dupa reintrarea in contractie la finele anului 2011. Indicatorul calculat de Comisia Europeana a urcat de la -20,3 p. in februarie la -19 p. in martie (cel mai ridicat nivel din august 2011).

In Marea Britanie vanzarile din comertul cu amanuntul s-au contractat cu 0,8% m/m in februarie, cel mai sever ritm din ultimele trimestre, expresie a mentinerii unui climat macroeconomic dificil, dupa contractia din T4 2011. Excluzand componenta combustibili, vanzarile au scazut cu 0,8% m/m. Raportat la februarie 2011 vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut cu 1%.

Totodata, sentimentul consumatorilor britanici s-a deteriorat in februarie, expresie a mentinerii unui climat macroeconomic dificil (economia a reintrat in contractie in T4 2011). Indicatorul calculat de Nationwide Building Society a scazut de la 47 p. in ianuarie la 44 p. in februarie. Componenta perspective pentru urmatoarele 6 luni s-a diminuat cu 4 p., la 60 p..

Titlurile europene au scazut pentru a 4-a sedinta consecutiv, in contextul evolutiei nefavorabile a indicatorilor din sfera industriei prelucratoare, atat la nivel de regiune, dar si in China. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 1,2%, pana la 265,49 p. (avans de 8,6% de la inceputul anului). Indicii FTSE 100, CAC 40 si DAX 30 au consemnat ritmuri de declin de 0,8%, 1,6%, respectiv 1,3%. Companiile cu expunere pe productia si comertul de bunuri s-au depreciat, pe fondul evolutiei cotatiilor internationale la materii prime: Glencore International (3%), Arcelor Mittal (4,3%). Titlurile Baloise au scazut cu 6,6%, dupa comunicarea rezultatelor anuale (declin de 86% an/an). Titlurile Meyer Burger au pierdut 4,7%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a rezultatelor anuale. Cotatiile Amec Plc s-au depreciat cu 3%, dupa reducerea recomandarii la neutral de catre JPMorgan Chase. Actiunile Bank of Ireland au scazut cu 7,4%, pe fondul recomandarii de vanzare emisa de Citigroup. Pe de alta parte, titlurile Hermes International s-au apreciat cu 2,3%, ca urmare a evolutiei favorabile a rezultatelor. Cotatiile Lanxess au urcat cu 8,5%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale. Aprecieri au consemnat si actiunile Carbon (7,8%), pe fondul evolutiei rezultatelor pe 2011.

ASIA

In China indicatorii economici avansati au crescut in februarie cu 0,8% (la 227,2 p.), ritm in decelerare raportat la cel inregistrat in ianuarie (1,5%).

Cotatiile asiatice se depreciau, ca urmare a evolutiei nefavorabile a rezultatelor la principalele banci din China. Indicele regional MSCI Asia Pacific scadea cu 0,9%. Indicele Nikkei 225 pierdea 1,1%. Indicii Hang Seng si Shanghai Compozit se depreciau cu 1,4%, respectiv 1,2%. Actiunile Agricultural Bank of China scadeau cu 4,3%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale. Titlurile China Unicom se depreciau cu 3,7%, dupa comunicarea rezultatelor anuale. Deprecieri consemnau si actiunile Industrial&Commercial Bank of China, Bank of China, China United.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj

2 Comentarii

  1. Vasi spune:

    A face o legatura intre scaderea indicelui BET la BVB si “contractzia” industriei prelucratoare din China mi se pare cea mai buna gluma!

  2. Cristian Dumitru spune:

    Asa au zis multi la inceput si despre caderea pietei imobiliare din SUA. Ce ne intereseaza pe noi de SUA cand avem crestere economica de 8% ? Sa va reamintesc ce a urmat ? Toate economiile sunt interconectate una cu alta si slabiciunea uneia dintre ele se propaga rapid in celelalte economii. Nu e nicio gluma. Eu ma uit pe indicatorii de activitate din principalele zone geografice, SUA, zona euro, China, Japonia, si sunt corelati luna de luna cu altele. Acesta este efectul globalizarii.

Lasati un comentariu