Joi, 24 iulie 2014

Cele mai importante evenimente de pe pietele financiare

ROMANIA

Institutul National de Statistica a comunicat datele cu privire la evolutia salariilor in luna februarie. Salariul mediu brut s-a situat la 2 028 RON, in crestere cu 0,3% m/m. Salariul mediu net a crescut tot cu 0,3% m/m la 1 472 RON.

Indicii bursieri interni s-au depreciat pentru a 3-a sedinta consecutiv, evolutie in ton cu pietele europene, in contextul in care Stenograma Sedintei de Politica Monetara a FED a exprimat o probabilitate redusa a unui nou program de masuri monetare neconventionale, dar si pe fondul licitatiei cu titluri de stat organizata de Spania. Indicele BET a scazut cu 0,23%, pana la 5 349,07 p., in timp ce indicele BET-C a pierdut 0,67%, pana la 3 039,84 p.. Indicele companiilor din sectorul financiar, BET-FI, mai sensibil la evolutiile din pietele financiare internationale, a consemnat un ritm mai sever de declin, 0,74%, pana la 24 618,63 p.. Volumul de lichiditate a fost foarte redus, sub pragul de 2 mil. euro, evolutie determinata de suspendarea de la tranzactionare a titlurilor FP (au avut loc adunarile generale ale actionarilor, in care s-a aprobat listarea, in principiu, pe piata poloneza si vanzarea de active). Titlurile SNP s-au depreciat pentru a 2-a sedinta consecutiv, cu 1,93%, pana la 0,4021 RON. Deprecieri au consemnat si actiunile BRD (0,47%, la 10,7 RON) si TEL (0,84%, la 15,32 RON). Pe de alta parte, cotatiile TLV au crescut cu 1,74%, pana la 1,17 RON.

S.U.A.

Sectorul de servicii a continuat sa creasca in martie, insa ritmul de evolutie s-a temperat, pe fondul decelerarii comenzilor. Indicatorul calculat de Institute for Supply Management a scazut de la 57,3 p. in februarie la 56 p. in martie (analistii estimau un nivel de 56,8 p.). Componenta activitatea curenta a scazut de la 62,6 p. la 58,9 p., in timp ce componenta comenzi noi s-a redus de la 61,2 p. la 58,8 p.. Pe de alta parte, componenta locuri de munca a crescut la 56,7 p. – nivelul maxim din ultimii 6 ani.

Actiunile americane s-au depreciat, pe fondul rezultatului licitatiei cu titluri de stat organizata de Spania, a decelerarii sectorului de servicii, dar si a reducerii previziunilor de rezultate de catre unele companii. Indicele S&p 500 a scazut cu 1%, pana la 1 398,96 p., in timp ce indicele Dow Jones a pierdut 1%, pana la 13 074,75 p.. Companiile din sectorul tehnologic au scazut cu 1,4%: SanDisk (11%, pe fondul reducerii previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor pe T1), Micron Technology (4,1%). Companiile din sectoarele ciclice s-au depreciat cu 1,4%, ca urmare a intensificarii temerilor cu privire la situatia din Europa, dar si a decelerarii sectorului de servicii: Alcoa (2,5%). Companiile din sectorul financiar-bancar au scazut cu 1,8%: Bank of America (3,1%), JPMorgan (2,2%). Deprecieri au consemnat si cotatiile General Electric (1,1%, dupa ce Moody’s a redus rating-ul cu doua trepte), St. Jude Medical (4,9%), WebMD Health (9,4%).

EUROPA

In Zona Euro industria prelucratoare si sectorul de servicii s-au contractat in martie, evolutie care confirma scenariul de recesiune. Indicatorul PMI Compozit a scazut de la 49,3 p. in februarie la 49,1 p. in martie. Industria prelucratoare s-a contractat pentru a 8 –a luna consecutiv, indicatorul PMI scazand de la 49 p. in februarie la 47,7 p. in martie. Si sectorul de servicii a continuat sa se contracte, dar indicatorul PMI a crescut usor in martie, la 49,2 p..

Totodata, vanzarile din comertul cu amanuntul au scazut in februarie cu 0,1% m/m (2,1% an/an), evolutie determinata de conditiile dificile din piata fortei de munca, de avansul cotatiilor internationale la titei si de programele de consolidare bugetara in implementare la nivelul mai multor economii din regiune. In Germania vanzarile au scazut cu 1,1% m/m, in timp ce in Franta s-a inregistrat o crestere de 1,2% m/m.

In Germania comenzile in fabrici au crescut cu doar 0,3% m/m in februarie, evolutie sub estimarile analistilor (1,5% m/m), expresie a mentinerii unui climat dificil, dupa reintrarea in contractie la finele anului 2011. Comenzile interne au scazut cu 1,4% m/m, comenzile din Zona Euro s-au contractat cu 3,2% m/m (pe fondul contractiei mai multor economii din regiune). Pe de alta parte, comenzile din afara Zonei Euro au crescut cu 5% m/m, dupa declinul de 7,6% m/m din ianuarie. Raportat la februarie 2011 comenzile in fabricile germane s-au contractat cu 6,1%.

In Marea Britanie sectorul de servicii a accelerat in martie, evolutie care exprima stabilizarea economiei, dupa contractia din trimestrul IV 2011. Indicatorul PMI a crescut de la 53,8 p. in februarie la 55,3 p. in martie.

Totodata, preturile caselor au crescut in martie, pe fondul evolutiei cererii din partea celor care cumpara prima locuinta. Raportat la februarie preturile caselor au crescut cu 2,2% m/m (la 163 803 lire), conform indicatorilor Halifax. Comparativ cu martie 2011 preturile locuintelor s-au majorat cu 0,8%.

La Sedinta de Politica Monetara Banca Centrala Europeana a decis mentinerea dobanzii de referinta la nivelul de 1%. La Conferinta de Presa organizata dupa Sedinta de Politica Monetara, Presedintele BCE, M. Draghi, a mentionat ca pentru moment nu se pune problema problema unei strategii de exit din politica monetara relaxata. Referitor la inflatie, Draghi a avertizat cu privire la presiunile ridicate pe termen scurt (data fiind evolutia cotatiilor internationale la titei, dar si a taxelor indirecte in unele economii), dar a considerat ca asteptarile cu privire la evolutia preturilor pe termen mediu sunt ferm ancorate. In ceea ce priveste evolutia economiei reale, Draghi a considerat ca sunt semnale de stabilizare la un nivel redus, fiind posibila o relansare graduala pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, Guvernatorul a atras atentia cu privire la riscurile existente: tensiunile din sfera finantelor publice, evolutia cotatiilor internationale la titei. Nu in ultimul rand, Draghi s-a referit si la impactul celor doua licitatii organizate de BCE cu bancile comerciale din regiune (LTRO), importante pentru stabilizarea climatului financiar, dar si pentru finantarea (in timp) a economiei reale (in special a companiilor mici si mijlocii). Cele doua licitatii au evitat o criza financiara de proportii in Zona Euro si au creat spatiul necesar pentru ca guvernele din regiune sa implementeze programele de consolidare bugetara si reformele structurale.

Titlurile europene s-au depreciat, pe fondul Stenogramei FED (probabilitatea redusa a unui nou program de masuri monetare neconventionale), a rezultatului emisiunii de obligatiuni a Spaniei (volum sub pragul tintit si dobanda in crestere), dar si a evolutiei mai multor indicatori macroeconomici (care confirma scenariul de recesiune). Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 2,1%, la 258,76 p.. Volumul de tranzactionare s-a situat cu 25% peste media din ultimele 30 de zile. Indicii OMX 30, CAC 40, FTSE 100 si DAX 30 au consemnat ritmuri de declin de 3,6%, 2,7%, 2,3%, respectiv 2,8%. Companiile din industria auto au scazut, ca urmare a evolutiei sub estimari a pietei auto din Statele Unite in martie: Volvo (4,8%), Peugeot (5,8%), Renault (4,5%), Porsche (2,4%). Cotatiile RBS au pierdut 2,9%, in timp ce actiunile Veolia Environment s-au depreciat cu 5,2%. Pe de alta parte, actiunile BTG au urcat cu 2,6%, ca urmare a perspectivelor favorabile pentru evolutia vanzarilor. Aprecieri au consemnat si titlurile Ferrovial (2,2%), pe fondul recomandarii de cumparare emisa de Bank of America.

ASIA

Ritmul de evolutie a sectorului de servicii din China s-a temperat in martie, confirmand procesul de decelerare a economiei. Indicatorul PMI calculat de HSBC si Markit Economics a scazut de la 53,9 p. in februarie la 53,3 p. in martie.

Cotatiile asiatice fluctuau, preocuparile privind situatia finantelor publice din Spania fiind contrabalansate de decizia Chinei de a majora limitele privind investitiile straine de capital in actiuni chineze. Indicele regional MSCI Asia Pacific se situa la 125,4 p.. Indicele Nikkei 225 scadea cu 0,53%, in timp ce indicele Hang Seng pierdea 0,64%. Pe de alta parte, indicele Shanghai Compozit se aprecia cu 0,8%. Companiile din sectorul de brokeraj din China se apreciau, in urma deciziilor privind accelerare procesului de deschidere a pietele de capital (strainii vor putea avea expunere de pana la 80 mld. dolari, comparativ cu 30 mld. dolari): Citic Securities (5,8%), Haitong Securities (6,9%). Companiile cu expunere pe consumatorul chinez avansau, dupa analiza Credit Agricole (conform careia vor urma noi masuri de relaxare a politicii monetare): Kweichow Moutai (3,1%), Suning Appliance (4,6%). Pe de alta parte, companiile din sectorul bancar din China se depreciau, pe fondul preocuparilor cu privire la creditele neperformante: Industrial & Commercial Bank of China (1,4%), China Construction Bank (1,2%).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj

Lasati un comentariu