Duminica, 23 martie 2014

Cele mai importante evenimente de pe pietele financiare

ROMANIA

Indicii bursieri interni au fluctuat pe parcursul sedintei de tranzactionare de Miercuri, pe un nivel de lichiditate care se mentine sub media din ultimele luni. Indicele BET a crescut usor (0,45% pana la 5 215,06 p.). Pe de alta parte, indicele companiilor financiare, BET-FI (mai sensibil la evolutia pietelor externe), a scazut cu 0,42%, pana la 24 334,34 p.. Actiunile FP au stagnat la 0,58 RON. Titlurile SNP au scazut cu 1,13%, la 0,3856 RON. Pe de alta parte, cotatiile BRD au crescut cu 2,83%, la 10,9 RON.

S.U.A.

La nivelul pietei imobiliare am asistat la o evolutie nefavorabila a indicatorilor comunicati pe parcursul zilei, expresie a mentinerii unui climat dificil, in ciuda acumularii semnalelor de stabilizare.

Vanzarile de case existente au scazut cu 0,9% m/m in februarie, la 4,59 milioane unitati (anualizat), evolutie sub estimarile analistilor (4,61 milioane unitati). Totodata, stocul de locuinte existente in piata a crescut cu 100 mii, la 2,43 milioane. Pe de alta parte, pretul median de vanzare a crescut cu 0,3% an/an, la 156 600 dolari.

Totodata, solicitarile de credite ipotecare au scazut cu 7,4% w/w, in saptamana incheiata in 16 martie, conform indicatorului calculat de Mortgage Bankers Association. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea dobanzilor, cu impact nefavorabile in special pentru componenta refinantare (declin de 9,3% w/w). Componenta cumparari noi a inregistrat un declin de 1% w/w. Costul mediu al finantarii ipotecare pe 30 de ani a crescut la 4,19% – nivelul maxim din noiembrie 2011. Rata medie de dobanda la creditele ipotecare pe 15 ani a crescut cu 3,47%.

In discursul sustinut in Camera Reprezentantilor, Presedintele FED, B. Bernanke, a mentionat ca atenuarea tensiunilor din sfera finantelor publice europene a determinat o ameliorare a sentimentului pe pietele financiare mondiale. Pe de alta parte, Guvernatorul a atras atentia cu privire la problemele din sectorul financiar-bancar european. Bernanke a considerat ca sunt necesare noi masuri pentru insanatosirea bancilor din Europa. Totodata, Guvernatorul a subliniat importanta reducerii dezechilibrelor in tarile europene care se confrunta cu o situatie critica. Nu in ultimul rand, Bernanke a subliniat faptul ca majoritatea bancilor americane pot face fata (din punct de vedere al indicatorilor de adecvare a capitalului) unei noi perioade de tensiuni in pietele europene, dar si unei recesiuni a economiei americane.

Actiunile americane s-au depreciat, pe fondul preocuparilor cu privire la sustenabilitatea rally-ului din debutul anului, a scaderii vanzarilor de case existente in februarie, dar si a perspectivelor nefavorabile de evolutie a rezultatelor unor companii din sectorul energetic. Indicele S&P 500 a scazut cu 0,2%, pana la 1 402,89 p. (avans de 12% de la inceputul anului), in timp ce indicele Dow Jones a pierdut 0,4%, pana la 13 124,62 p.. Volumul de tranzactionare s-a situat la 6,1 mld. titluri, cu aproximativ 8% sub media din ultimele 3 luni. Companiile din sectorul energetic s-au depreciat cu 1%: Baker Hughes (5,8%, dupa comunicarea previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor pe trimestrul I). Companiile din sectorul financiar au pierdut 0,4%: Morgan Stanley (1,7%), Fifth Third (1,8%). Titlurile Hewlett-Packard au scazut cu 2,2%, dupa anuntul fuziunii unor divizii. Pe de alta parte, cotatiile Hartford Financial Services Group au crescut cu 1,4%, ca urmare a planurilor de restructurare. Actiunile LinkedIn Corp. au avansat cu 6,5%, ca urmare a recomandarii de cumparare emisa de Goldman Sachs. Aprecieri au consemnat si cotatiile Netflix Inc. (4,4%). MACRO DAILY BRIEF | MARTIE 2012 2

EUROPA

Banca Angliei a publicat Stenograma Sedintei de Politica Monetara din luna martie. Conform Stenogramei, o parte din membrii Comitetului de Politica Monetara au propus majorarea programului de cumparare de active (Adam Posen si David Miles), in contextul climatului economic dificil. Cu toate acestea, majoritatea membrilor din CPM au votat pentru monitorizarea riscurilor din sfera inflatiei.

In Marea Britanie deficitul bugetar a crescut in februarie la 15,2 mld. lire (nivel aproape dublu raportat la februarie 2011). Aceasta evolutie a fost determinata de declinul incasarilor din taxe

Ministrul Finantelor din Marea Britanie a prezentat programul bugetar pentru anul fiscal urmator (care va demara in aprilie). Conform bugetului, impozitul pentru persoanele cu venituri mari se va reduce de la 50% la 45%. Printre prevederilor bugetului se mentioneaza si: cresterea impozitelor imobiliare (de la 5% la 7%), eliminarea unor beneficii pentru pensionari; majorarea taxelor in sistemul bancar; reducerea taxei pe profitul companiilor la 24%. Conform programului bugetar, deficitul se va reduce la 7,6% din PIB in anul fiscal urmator, iar nivelul datoriei publice se va majora la 76,3% in 2015.

Majoritatea titlurilor europene au scazut, ca urmare a evolutiei nefavorabile a vanzarilor de case existente in Statele Unite. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,1%, pana la 268,67 p. (crestere de 9,9% de la inceputul anului). Indicele CAC 40 a scazut cu 0,1%. Pe de alta parte, indicii FTSE 100 si DAX 30 au consemnat ritmuri de evolutie de aproximativ 0,1%, respectiv 0,2%. Actiunile TeliaSonera s-au depreciat cu 3,7%, dupa ce guvernul Finlandei a vandut o participatie de 2,1%. Titlurile Rieter Holding au pierdut 11%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor anuale. Cotatiile Metro au scazut cu 3%, ca urmare a recomandarii underweight emisa de HSBC. Pe de alta parte, cotatiile Banco Popolare au crescut cu 3,3%, ca urmare a evolutiei rezultatelor trimestriale. Cotatiile Sainsbury s-au apreciat cu 4,5%, pe fondul evolutiei favorabile a vanzarilor trimestriale. Aprecieri au consemnat si companiile Cap Gemini (3,1%), Ziggo NV (15%, in prima sedinta de tranzactionare).

ASIA

Industria prelucratoare din China s-a contractat pentru a 5-a luna consecutiv in martie, evolutie care confirma procesul de decelerare a economiei. Indicatorul PMI calculat de HSBC a scazut la 48,1 p., cel mai redus nivel din noiembrie 2011.

In Japonia exporturile s-au contractat in februarie cu 2,7% an/an, evolutie mai buna comparativ cu estimarile pietei (declin de 6,5% an/an). Pe de alta parte, importurile au crescut cu 9,2% an/an. Prin urmare, balanta comerciala a revenit pe surplus (32,9 mld. yeni), evolutie cu mult peste estimarile analistilor (deficit de 120 mld. yeni).

Cotatiile asiatice fluctuau, evolutia nefavorabila a industriei prelucratoare din China fiind contrabalansata de datele din sfera comertului exterior din Japonia. Indicele regional MSCI Asia Pacific se aprecia cu 0,3%, dupa ce in prima parte a sedintei crestea cu 0,8%. Indicele Nikkei 225 scadea cu 0,1%. Indicii Kospi si Shanghai Compozit se depreciau cu cate 0,1%. Pe de alta parte, indicele ASX 200 crestea cu 0,5%. Actiunile China National Building Material scadeau cu 2,3%, pe fondul preocuparilor cu privire la evolutia economiei, dupa comunicarea datelor nefavorabile din sfera industriei prelucratoare. Pe de alta parte, titlurile Honda cresteau cu 0,8%.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj

Lasati un comentariu