Marti, 19 august 2014

Cele mai importante evolutii de pe pietele financiare – 17 mai

Sursa: Broker Cluj

ROMANIA

Indicii bursieri interni au continuat seria sedintelor de deprecieri, pe fondul mentinerii unui climat macro-financiar european nefavorabil, dar si a trecerii datei de dividend la unele companii. Indicele BET a scazut cu 0,65%, pana la 4 720,8 p., in timp ce indicele BET-C a pierdut 0,24%, pana la 2 654,22 p.. Indicele companiilor financiare BET-FI a consemnat un declin de 5,6%, pana la 20 620,52 p.. Titlurile SIF3 s-au depreciat cu 25%, pana la 0,516 RON, dupa trecerea datei pentru dividendele pe exercitiul financiar 2011. Actiunile SIF1 au pierdut 9,09%, pana la 0,9 RON, tot pe fondul datei ex-dividend. Deprecieri au consemnat si cotatiile SNP, 2%, pana la 0,343 RON. Pe de alta parte, actiunile FP au crescut cu 0,64%, pana la 0,489 RON.

S.U.A.

Am asistat la o evolutie predominant favorabila a indicatorilor macroeconomici comunicati pe parcursul zilei, expresie a rezistentei economiei la criza din Europa.

In sfera pietei imobiliare indicatorii au consemnat evolutii mixte, confirmand scenariul de stabilizare la un nivel redus (conditii precare), in contextul declinului preturilor caselor, dar si a costurilor de finantare.

Spre exemplu, rata restantelor la credite ipotecare a scazut la 7,4% (nivelul minim din 2008) in T1. Cu toate acestea, rata prescrierilor s-a majorat la 4,39%.

Lucrarile demarate de constructii case noi au crescut cu 2,6% m/m in aprilie, la 717 mii unitati, anualizat. Pe de alta parte, numarul autorizatiilor de constructii emise a scazut in aprilie cu 7% m/m, la 715 mii unitati (anualizat).

Productia industriala a crescut in aprilie cu 1,1% m/m, insa datele trebuie interpretate cu prudenta, dupa ce ritmul de evolutie din martie a fost revizuit in scadere (la –0,6% m/m). Se remarca ramura utilitati, care a consemnat un avans lunar de 4,5%. Industria prelucratoare a crescut cu doar 0,6% m/m. Rata de utilizare a capacitatii instalate in industrie a crescut de la 78,4% in martie la 79,2% in aprilie.

Rezerva Federala a comunicat Stenograma de la recenta Sedinta de Politica Monetara. O parte din Comitetul de Politica Monetara si-a exprimat preocuparea cu privire la evolutia economiei, sugerand ca ar putea vota pentru un nou program de masuri monetare neconventionale daca riscurile din economie se vor intensifica. Printre principalii factori de risc cu privire la evolutia economiei americane pe termen scurt, Comitetul de Politica Monetara a mentionat: criza datoriilor suverane din Europa si procesul de consolidare bugetara.

Actiunile americane s-au depreciat pentru a 4-a sedinta consecutiv, in contextul preocuparilor cu privire la situatia din Zona Euro. Indicele S&P 500 a pierdut 0,4%, pana la 1 324,8 p. (avans de doar 5,3% de la inceputul anului), in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu 0,3%, pana la 12 598,55 p.. Volumul de tranzactionare s-a situat la 7,6 mld. titluri, cu 15% peste media din ultimele 3 luni. Cursul real efectiv al dolarului a continuat sa se aprecieze (pentru a 13-a sedinta consecutiv), expresie a mentinerii la cote ridicate a factorilor de risc. Companiile din sectoarele ciclice s-au depreciat cu 1%: Alcoa (2,5%), Bank of America (2,6%), JPMorgan (2,2%). Titlurile J.C. Penney au scazut cu 20%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale. Cotatiile Abercrombie & Fitch au pierdut 13%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale. Actiunile Staples s-au depreciat cu 5,7%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a vanzarilor trimestriale. Pe de alta parte, companiile din industria auto au crescut, dupa ce W. Buffett a anuntat ca a achizitionat 10 mil. titluri General Motors, dar si ca urmare a analizei Goldman Sachs: GM (2,3%), Goodyear Tire & Rubber (4,9%). Actiunile General Electric au crescut cu 3,3%, dupa anuntul cu privire la rezolvarea problemelor la divizia GE Capital. Titlurile Legg Mason au urcat cu 7,5%, ca urmare a planurilor de rascumparare de obligatiuni de la firma de private equity KKR.

EUROPA

Preturile de consum s-au majorat cu 0,5% m/m in aprilie. Cu toate acestea, in termeni an/an inflatia a decelerat la 2,6%. Componenta core a stagnat la 1,6% an/an.

In martie exporturile Zonei Euro au scazut cu 0,9% m/m, in timp ce importurile au consemnat un declin mai sever (1,1% m/m), expresie a climatului dificil la nivelul cererii interne. Prin urmare, excedentul comercial s-a majorat de la 4 mld. euro in februarie la 4,3 mld. euro in martie.

La Berlin a avut loc prima intalnire dintre Cancelarul Germaniei Angela Merkel si noul Presedinte al Frantei (F. Hollande). Discutiile celor doi lideri europeni s-au axat pe situatia din Grecia (se asteapta noi propuneri de masuri pentru redresarea cresterii economice in aceasta tara la Summit-ul UE din vara). Angela Merkel a atras atentia cu privire la respectarea acordurilor incheiat de Grecia. Referitor la economia Zonei Euro, Presedintele francez a mentionat importanta implementarii unor masuri care sa poata fi transpuse in realitate.

In discursul sustinut la Frankfurt, Presedintele Bancii Centrale Europene a mentionat ca ar fi de preferat ca Grecia sa continue in Zona Euro. Cu toate acestea, M. Draghi a avertizat cu privire la faptul ca entitatea nu se va abate de la statut pentru a impiedica iesirea Greciei din Zona Euro.

In Marea Britanie solicitarile de ajutor de somaj au scazut pentru a 2-a luna consecutiv in aprilie, cu 13,7 mii, la 1,59 milioane. Analistii estimau o crestere a solicitarilor de ajutor de somaj cu 5 mii. Conform datelor Organizatiei Internationale a Muncii, economia britanica a creat 105 mii locuri de munca in primul trimestru, cel mai bun ritm din ultimele 4 trimestre. Cu toate acestea, cea mai mare parte a numarului de locuri de munca nou create sunt part-time. Numarul de someri a scazut cu 45 mii in T1, la 2,63 milioane (rata a somajului de 8,2% la finele lunii martie).

Banca Angliei a publicat Raportul trimestrial cu privire la inflatie. Entitatea a redus previziunile cu privire la evolutia economiei si a majorat previziunile pentru inflatie in 2012. In prezentarea acestui Raport, Presedintele entitatii, M. King, a atras atentia cu privire la riscurile din Zona Euro, mentionand ca Membrii Comitetului de Politica Monetara au discutat planuri de actiune pentru un scenariu advers la nivelul Uniunii Monetare. Referitor la inflatie, King a mentionat ca riscurile se mentin echilibrate.

Titlurile europene s-au depreciat pentru a 4-a sedinta consecutiv, pe fondul preocuparilor cu privire la sustenabilitatea Zonei Euro (in contextul situatiei critice din Grecia). Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,6%, pana la 244,4 p. (declin de 10% de la maximele din 16 martie). Indicii FTSE 100, DAX 30 si ASE au consemnat ritmuri de declin de 0,6%, 0,3%, respectiv 1,3%. Pe de alta parte, indicele CAC 40 a crescut cu 0,3%. Companiile din sectorul financiar-bancar elen, pe fondul crizei finantelor publice, dar si a retragerilor de capital din sistem: National Bank of Greece (13%). Deprecieri au consemnat si alte institutii financiare care prezinta riscuri importante: Banca Carige (11%), Bankia (11%). Companiile din sectorul de constructii au scazut, pe fondul deteriorarii perspectivelor sectoriale, in contextul climatului macroeconomic dificil: Eiffage (8%), Hochtief (4,6%), Vinci (1,5%). Actiunile A.P. Moeller-Maersk au scazut cu 6,2%, dupa comunicarea perspectivelor cu privire la evolutia rezultatelor anuale. Cotatiile Lamprell au pierdut 57%, ca urmare a unor probleme privind livrarile de echipamente, cu impact nefavorabil pentru rezultate. Pe de alta parte, titlurile Credit Agricole au crescut cu 2,2%, pe fondul recomandarii de cumparare emisa de Societe Generale. Actiunile Societe Generale au urcat cu 1,6%, in timp ce cotatiile Intesa Sanpaolo au avansat cu 2,1%. Actiunile Richemont au crescut cu 8,1%, dupa comunicarea rezultatelor anuale. Aprecieri au consemnat si titlurile Swatch Group (2,7%), ca urmare a previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor anuale.

ASIA

Economia nipona a crescut la un ritm anualizat de 4,1% in trimestrul I, peste estimarile pietei (3,5%). Aceasta evolutie a fost determinata in principal de eforturile de reconstructie in urma cutremurului din martie 2011: investitiile publice au crescut la un ritm de 5,4% q/q in T1.

Cotatiile asiatice se apreciau, pe fondul Stenogramei FED de la recenta sedinta de politica monetara, dar si ca urmare a evolutiei economiei nipone in primul trimestru. Indicele regional MSCI Asia Pacific crestea cu 0,7%, pana la 115,08 p.. Indicele Nikkei 225 urca cu 0,5%, dupa comunicarea datelor cu privire la evolutia PIB in T1 (ritm anualizat de 4,1%). Indicii Kospi si Hang Seng consemnau ritmuri de evolutie de 0,6%, respectiv 0,5%. Pe de alta parte, indicele ASX 200 scadea cu 0,5%. Titlurile Li & Fung cresteau cu 2%, in timp ce actiunile Korea Gas se apreciau cu 6% (dupa anuntul descoperirii unor rezerve de gaze in Mozambic). Pe de alta parte, companiile cu expunere pe Europa se depreciau: Canon (1,6%). Scaderi consemnau si titlurile Toll Holdings (8,7%), ca urmare a evolutiei nefavorabile cu privire la evolutia rezultatelor anuale, dar si a reducerii recomandarii la mentinere de catre Deutsche Bank.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj

Lasati un comentariu