Duminica, 23 februarie 2014

Cele mai importante evolutii de pe pietele internationale – 11 octombrie

Majoritatea actiunilor americane s-au apreciat, in asteptarea sezonului de raportari financiare (trimestrul III). Indicele S&P 500 a crescut cu 0,1%, pana la 1 195,54 p., in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu 0,2%, pana la 11 416,3 p..

Titlurile Alcoa au urcat cu 2,1%, inainte de comunicarea rezultatelor trimestriale (dupa inchiderea sedintei actiunea a scazut cu 4,8%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a rezultatelor (14 centi, sub estimarile analistilor (22 centi)). Companiile din sectoarele ciclice au avansat cu 1%: Apple (3%), Bank of America (1,4%), Caterpillar (1,9%). Companiile din industria ingrasamintelor chimice au crescut, pe fondul analizei Credit Suisse: Mosaic (4,3%), CF Industries Holdings (4,6%). Companiile din sectorul transporturilor aeriene au avansat cu 2,8%: AMR (7,1%, pe fondul previziunilor cu privire la evolutia costurilor unitare de transport in trimestrul IV). Pe de alta parte, companiile din sectorul de utilitati au scazut cu 1%. Companiile din sectorul de energie solara s-au depreciat, dupa reducerea previziunilor sectoriale de catre Raymond James Financial: First Solar (6,5%), SunPower (2,5%).

Titlurile europene s-au depreciat, in asteptarea sezonului de raportari financiare, a votului din Slovacia (cu privire la EFSF), dar si a declaratiilor lui Trichet cu privire la riscul sistemic din Zona Euro. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,3%, pana la 235,28 p. (declin de 19% de la maximele din februarie). Indicii FTSE 100 si CAC 40 au scazut cu 0,1%, respectiv 0,3%, in timp ce indicele DAX 30 a crescut cu 0,3%.

Companiile din sectorul financiar-bancar elen s-au depreciat, ca urmare a situatiei critice a economiei elene: National Bank of Greece (16%), EFG Eurobank Ergasias (20%), Piraeus Bank (20%), Alpha Bank (19%). Actiunile ASML au scazut cu 3%, dupa reducerea recomandarii la mentinere de catre ING Groep. Cotatiile STMicroelectronics au pierdut 4,1%, ca urmare a recomandarii de vanzare emisa de Citigroup. Pe de alta parte, titlurile Remy Cointreau au crescut cu 3,1%, pe fondul recomandarii de cumparare emisa de Berenberg. Actiunile Actelion Ltd. au avansat cu 5,1%, dupa recomandarea de cumparare emisa de Jefferies Group. Cotatiile Rockhopper Exploration au crescut cu 13%, ca urmare a majorarii estimarilor cu privire la rezervele de hidrocarburi. Aprecieri au inregistrat si titlurile Givaudan (2,6%).

Cotatiile asiatice fluctuau, debutul nefavorabil al sezonului de raportari financiare din Statele Unite fiind contrabalansat de speculatiile cu privire la noi cumparari de actiuni de catre China.

Indicele regional MSCI Asia Pacific consemna un nivel de 115,74 p.. Indicele Nikkei 225 scadea cu 0,2%. Indicii ASX 200 si NZX 50 scadeau cu 0,6%, respectiv 2,1%. Pe de alta parte, indicii Hang Seng, Kospi si Shanghai Compozit se apreciau cu 0,6%, 0,6%, respectiv 2,4%.

Companiile chineze consemnau cresteri, ca urmare a speculatiilor cu privire la posibile cumparari de actiuni de catre fondurile de investitii ale statului (indicii PER se situeaza in apropiere de minime istorice): China Minsheng (4,5%), Bank of China (1,1%), China Construction Bank Corp. (2%), Tencent (2,8%), Belle International Holdings (1,6%).

Pe de alta parte, companiile cu expunere pe Europa si Statele Unite se depreciau, dupa votul nefavorabil din Parlamentul Slovaciei (cu privire la EFSF), dar si a debutului nefavorabil al sezonului de raportari financiare (Alcoa, cu rezultate sub estimari): HSBC (0,6%), Esprit (8%), Honda Motor (2,6%), Nikon (4,4%), James Hardie Industries (2,2%, ca urmare a recomandarii underweight emisa de JPMorgan). Deprecieri consemnau si cotatiile Alumina (2,5%), Fletcher Building (12%).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Avantgarde Finance (fosta Target Capital)

Lasati un comentariu