Duminica, 23 februarie 2014

Cele mai importante evolutii de pe pietele internationale – 12 octombrie

Actiunile americane s-au apreciat, pe fondul planurilor europene pentru a contracara criza datoriilor suverane, dar si a Stenogramei de la recenta Sedinta de Politica Monetara a FED (s-a adus in discutie problema unor noi cumparari de active). Indicele S&P 500 a crescut cu 1%, pana la 1 207,25 p., in timp ce indicele Dow Jones a avansat cu 0,9%, pana la 11 518,85 p..

Companiile din sectoarele ciclice au crescut cu 2%. Bancile s-au apreciat cu 3,3%: Bank of America (3,3%), JPMorgan (2,8%). Actiunile General Electric au crescut cu 1,6%, in timp ce cotatiile 3M au avansat cu 2,5%. Titlurile PepsiCo au urcat cu 2,9%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale (profitul net a crescut cu 4,1% y/y). Cotatiile Liz Claiborne Inc. s-au apreciat cu 34%, pe fondul deciziei de vanzare a unor active. Pe de alta parte, titlurile Alcoa Inc. au pierdut 2,4%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale.

Titlurile europene au crescut spre nivelul maxim din ultimele doua luni, ca urmare a planurilor autoritatilor pentru contracararea crizei datoriilor suverane (Comisarul Olli Rehn a mentionat ca aceasta situatie poate fi rezolvata), dar si a evolutiei productiei industriale in august (cel mai bun ritm din noiembrie 2010). Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 1,7%, pana la 239,16 p. (declin de 18% de la maximele din februarie). Indicii DAX 30, CAC 40 si FTSE 100 au consemnat ritmuri de evolutie de 2,2%, 2,4%, respectiv 0,9%.

Companiile din sectorul financiar-bancar au crescut, pe fondul declaratiilor lui Barroso cu privire la capitalizarea sistemului: Alpha Bank (18%), National Bank of Greece (15%), Piraeus Bank (14%), Barclays (6,4%), Societe Generale (6%), BNP Paribas (5,7%). Titlurile Burberry s-au apreciat cu 3,5%, pe fondul evolutiei favorabile a rezultatelor trimestriale. Cotatiile ASML au avansat cu 6,3%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale. Actiunile Michelin & Cie. au crescut cu 5,6%, cotatiile Fiat au avansat cu 7,8%, in timp ce titlurile Daimler s-au apreciat cu 5,6%. Companiile din sectorul chimic au crescut: Clariant (6,4%), Yara International (4,8%), K+S (3,9%). Actiunile Moeller-Maersk au urcat cu 4,2%, ca urmare a deciziei de a vinde divizia Maersk LNG pentru 1,4 mld. dolari. Pe de alta parte, cotatiile YIT au scazut cu 4,1%, dupa reducerea previziunilor de rezultate anuale. Deprecieri au consemnat si titlurile Man Group (6%), ca urmare a evolutiei nefavorabile a activului net la fondul AHL Diversified.

Cotatiile asiatice se apreciau, ca urmare a speculatiilor cu privire la eforturile autoritatilor responsabile cu politica macroeconomica din Europa, Statele Unite si China pentru a preveni o noua recesiune mondiala. Indicele regional MSCI Asia Pacific crestea cu 1,1%, pana la 117,51 p.. Indicele Nikkei 225 crestea cu 1%, ritm consemnat si de indicele ASX 200. Indicii Kospi si Shanghai Compozit inregistrau aprecieri de 0,9%, respectiv 0,4%.

Companiile din industria auto cresteau, dupa acordul de comert liber intre Statele Unite si Coreea de Sud: Hyundai Mobis (2,1%). Companiile cu expunere pe pietele europene si americane cresteau: Esprit Holdings (13%), Sony (3%). Companiile din industria nipona avansau, ca urmare a evolutiei favorabile a comenzilor de masini unelte in septembrie (avans de 20% y/y): Mazda Motor (5,1%), Komatsu (4,4%), Fanuc (3,4%). Companiile din sectorul financiar-bancar cresteau, ca urmare a planurilor de recapitalizare din Europa: HSBC (2,1%), Mitsubishi UFJ Financial Group (2,1%).

Companiile din sectorul minier se apreciau, pe fondul evolutiei cotatiilor internationale la bunuri: BHP Billiton (1,5%), Rio Tinto (2,8%), Korea Zinc (2,7%), Iluka Resources (9,6%, ca urmare a evolutiei favorabile a rezultatelor trimestriale). Aprecieri consemnau si companiile din industriile auto si otel din China, pe fondul previziunilor Citigroup cu privire la evolutia vanzarilor auto in septembrie: BYD Co. (11%), Dongfeng Motor Group (3,8%), Maanshan Iron & Steel Co. (17%), Angang Steel Co. (15%).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Avantgarde Finance (fosta Target Capital)

Lasati un comentariu