Duminica, 23 februarie 2014

Cele mai importante evolutii de pe pietele internationale – 13 octombrie

Actiunile americane s-au depreciat, pe fondul rezultatelor raportate de JPMorgan, dar si a preocuparilor cu privire la situatia economica din Europa (Banca Centrala Europeana a mentionat ca includerea sectorului privat in programele de bail-out constituie un risc pentru stabilitatea financiara, cu efecte negative pentru sectorul financiar-bancar). Indicele S&P 500 a scazut cu 0,3%, pana la 1 203,66 p., in timp ce indicele Dow Jones a pierdut 0,4%, pana la 11 478,13 p.. Pe de alta parte, indicele NASDAQ a crescut pentru a 4-a sedinta consecutiv, cu 0,6%.

Companiile din sectorul tehnologic s-au apreciat cu 1%: Yahoo (1%, ca urmare a speculatiilor cu privire la o posibila oferta de preluare). Dupa inchiderea sedintei titlurile Google se apreciau cu 5,4%, ca urmare a evolutiei favorabile a rezultatelor trimestriale. Pe de alta parte, bancile s-au depreciat cu 2,9%: JPMorgan (4,8%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor pe segmentul de investitii (scadere cu 13% y/y)), Bank of America Corp. (5,5%), Citigroup (5,3%). Companiile din sectoarele ciclice au scazut cu 0,9%: FedEx (1,7%), General Electric (1,1%).

Titlurile europene s-au depreciat, ca urmare a riscurilor din sfera stabilitatii financiare (mentionate de Banca Centrala Europeana), dar si a decelerarii exporturilor Chinei (cel mai redus nivel din ultimele 7 luni). Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 1,1%, pana la 236,53 p. (declin de 19% de la maximele din februarie). Indicii FTSE 100, CAC 40 si DAX 30 s-au depreciat cu 0,7%, 1,3%, respectiv 1,3%.

Companiile din sectorul financiar-bancar au consemnat scaderi, ca urmare a avertismentului Bancii Centrale Europene (implicarea institutiilor financiare in operatiunile de bailout constituie un risc pentru stabilitatea financiara a regiuni): Raiffeisen Bank International (3,2%), Commerzbank (4,8%), UniCredit (12%). Actiunile Carrefour au pierdut 5,9%, dupa ce compania a redus previziunile de rezultate pe 2011 (pentru a 2-a oara in ultimele 3 luni), ca urmare a crizei din Europa.

Companiile din sectorul minier au inregistrat scaderi importante: Kazakhmys (5,7%), Antofagasta (6,3%). Cotatiile Roche au scazut cu 4,5%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale (vanzarile au consemnat un declin de 15% y/y in trimestrul III). Pe de alta parte, actiunile Alcatel-Lucent au crescut cu 5,3%, dupa informatiile din Financial Times cu privire la acordul de vanzare a diviziei call-center pentru 1,5 mld. dolari (catre Permira Advisers). Titlurile Rolls-Royce Group au crescut cu 9,9%, dupa ce compania a ajuns la un acord cu privire la vanzarea participatiei la International Aero Engines pentru 1,5 mld. dolari (catre Pratt & Whitney).

Cotatiile asiatice se depreciau, dupa ce Agentia S&P a redus rating-ul Spaniei (pentru a 3-a oara in ultimii 3 ani) cu o treapta la AA-, dar si pe fondul reducerii rating-ului unor banci de catre Agentia Fitch, sau a inflatiei ridicate din China. Indicele regional MSCI Asia Pacific scadea cu 0,7%, pana la 116,89 p.. Indicele Nikkei pierdea 0,7%. Indicii ASX 200, Hang Seng si Shanghai Compozit consemnau ritmuri de scadere de 0,6%, 1,4%, respectiv 1,1%. Pe de alta parte, indicele Kospi avansa cu 0,4%.

Companiile cu expunere pe pietele europene se depreciau: Esprit (2%), Billabong International (1,3%), Honda Motor (2,4%), Canon (2,4%). Actiunile Olympus scadeau cu 15%, dupa ce Presedintele a anuntat ca va parasi compania.

Companiile din sectorul financiar-bancar scadeau, ca urmare a preocuparilor cu privire la criza datoriilor suverane din Europa: Mitsubishi UFJ (1,2%), HSBC (1,5%). Companiile din sectorul minier scadeau, pe fondul evolutiei cotatiilor internationale la metale: BHP Billiton (1,8%), Rio Tinto (1,1%). De asemenea, scaderi consemnau si companiile Cnooc (5,2%), China Overseas Land & Investment (3,8%), Industrial & Commercial Bank of China (3,4%).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Avantgarde Finance (fosta Target Capital)

Lasati un comentariu