Duminica, 20 aprilie 2014

Cele mai importante evolutii de pe pietele internationale – 17 octombrie

Actiunile americane s-au depreciat, pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa (liderii germani au atras atentia ca aceasta criza nu poate fi rezolvata in totalitate), cu impact nefavorabil pentru sectorul financiar-bancar privat, dar si a evolutiei nefavorabile a unor indicatori macroeconomici (industria prelucratoare a continuat sa se contracte in New York, la un ritm mai sever comparativ cu estimarile analistilor). Indicele S&P 500 a scazut cu 1,9%, pana la 1 200,86 p., in timp ce indicele Dow Jones a pierdut 2,1%, pana la 11 397 p..

Companiile din sectoarele ciclice au scazut cu 3,1%: Alcoa (6,6%), Caterpillar (3,1%). Companiile din sectorul financiar-bancar s-au depreciat cu 3,9%: Wells Fargo (8,4%, pe fondul evolutiei nefavorabile a veniturilor trimestriale (declin de 6% y/y, pana la 19,6 mld. dolari, sub estimarile analistilor (20,2 mld. dolari)), Citigroup (1,7%, dupa ce veniturile au scazut cu 8% y/y in trimestrul III). Titlurile Gannett au scazut cu 8,7%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale. Cotatiile AMR Corp. au pierdut 6,1%, dupa ce a intrerupt negocierile cu pilotii. Actiunile Halliburton Co. au scazut cu 7,9%, ca urmare preocuparilor cu privire la evolutia cotatiilor internationale la titei, dar si la perspectivele afacerilor din strainatate. Pe de alta parte, titlurile El Paso Corp. au crescut cu 25%, dupa oferta de preluare lansata de Kinder Morgan (21,1 mld. dolari).

Titlurile europene au scazut, dupa ce un oficial german a anuntat ca liderii europeni nu vor reusi sa solutioneze criza datoriilor suverane din Europa la reuniunea din 23 octombrie.

Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1%, pana la 236,22 p. (declin de 19% de la maximele din februarie). Indicii CAC 40, DAX 30 si FTSE 100 au consemnat ritmuri de declin de 1,6%, 1,8%, respectiv 0,5%, in timp ce indicele elen ASE a scazut cu 3%.

Companiile din sectorul financiar-bancar au scazut, pe fondul persistentei crizei datoriilor suverane, dar si in asteptarea deciziilor liderilor europeni de la reuniunea din 23 octombrie (se speculeaza un haircut de 50% pentru detinerile de active elene): National Bank of Greece (10%), Piraeus Bank (9,1%), EFG Eurobank (9,5%). Actiunile G4S Plc au scazut cu 22%, dupa lansarea ofertei de preluare a ISS (pentru 5,2 mld. lire). Pe de alta parte, cotatiile BP au crescut cu 2,2%, dupa ce a anuntat ca Anadarko va plati pagubele de la accidentul din Golful Mexic de anul trecut. Titlurile SGL Carbon au urcat cu 13%, pe fondul informatiilor din Spiegel cu privire la o posibila intrare in actionariat a BMW. Actiunile Air France-KLM s-au apreciat cu 1,4%, ca urmare a intentiilor de substituire a CEO-ului. Aprecieri au consemnat si titlurile L’Oreal (1,2%).

Cotatiile asiatice se depreciau, ca urmare a preocuparilor cu privire la criza datoriilor suverane din Europa, dar si pe fondul evolutiei economiei Chinei in trimestrul III (9,1% y/y, cel mai redus ritm din ultimii 2 ani). Indicele regional MSCI Asia Pacific scadea cu 2,2%, pana la 116,62 p.. Indicele Nikkei 225 se deprecia cu 1,5%. Indicii ASX 200, Kospi, Shanghai Compozit si Hang Seng consemnau ritmuri de declin de 1,8%, 1,6%, 1,6%, respectiv 3,4%.

Companiile din sectorul minier scadeau, pe fondul declinului cotatiilor internationale la metale: BHP Billiton (3,4%). Companiile cu expunere pe pietele europene se depreciau: Sony (1,7%). Bancile scadeau, pe fondul crizei din Europa, dar si a declinului veniturilor bancilor americane: Mitsubishi UFJ Financial Group (1,8%). Scaderi consemnau si titlurile China Coal Energy Co.  (7%).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Avantgarde Finance (fosta Target Capital)

Lasati un comentariu