Joi, 16 ianuarie 2014

Cele mai importante evolutii de pe pietele internationale – 27 septembrie

Actiunile americane s-au apreciat, pe fondul eforturilor Greciei pentru a respecta cerintele impuse de troika. Indicele S&P 500 a crescut cu 1,1%, pana la 1 175,38 p. (PER de 12,4), in timp ce indicele Dow Jones a avansat cu 1,3%, pana la 11 190,69 p..

Companiile din sectoarele ciclice au crescut cu 2,2%: Dow Chemical (4,4%), United Technologies (2,2%). Titlurile PulteGroup s-au apreciat cu 1,2%, dupa comunicarea datelor cu privire la evolutia preturilor caselor in iulie (indicele S&P/Case Shiller a scazut cu 4,1% y/y (analistii estimau un declin de 4,4% y/y)). Pe de alta parte, companiile din sectorul financiar-bancar au scazut, pe fondul unor informatii din Financial Times cu privire la bancile europene (care ar putea fi nevoite sa accepte pierderi mai importante pentru detinerile de titluri de stat emise de Grecia): Bank of America (1,8%), JPMorgan Chase & Co. (0,3%). Cotatiile Walgreen Co. au pierdut 6,3%, pe fondul reducerii previziunilor de rezultate pe 2012, dupa ce compania a esuat sa prelungeasca unele contracte.

Titlurile europene au inregistrat cel mai bun ritm de crestere din ultimele 16 luni, ca urmare a speculatiilor cu privire la eforturile autoritatilor pentru a contracara criza finantelor publice. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 4,4%, pana la 229,91 p..

Indicii DAX 30, CAC 40 si FTSE 100 au consemnat ritmuri de evolutie de 5,3%, 5,7%, respectiv 4%. Companiile din sectorul minier au crescut, pe fondul avansului cotatiilor internationale la metale: Rio Tinto (7,8%), Antofagasta (11%), Kazakhmys (9,6%), Vedanta Resources (12%).

Companiile din sectorul financiar-bancar s-au apreciat: BNP Paribas (14%), Societe Generale (17%), Credit Agricole (13%), Erste Group (8,3%), Deutsche Bank (13%), Allianz (8%), Axa (9,3%), Delta Lloyd (11%). Titlurile MAN au avansat cu 7,2%, dupa ce oferta de preluare lansata de VW a obtinut aprobarea Comisiei Europene (cotatiile VW au urcat cu 6,7%).

Aprecieri au consemnat si alte companii din industria auto: Continental (11%), Porsche (9,2%). Cotatiile Logica au avansat cu 8,3%, pe fondul zvonurilor cu privire la posibilitatea ca Thales sa vanda divizia Business Solutions. Actiunile Alstom au urcat cu 11%, ca urmare a recomandarii overweight emisa de Morgan Stanley. De asemenea, titlurile Vestas Wind Systems au crescut cu 7,2%, pe fondul majorarii recomandarii la market perform de catre Sanford C. Bernstein & Co..

Cotatiile asiatice fluctuau, stirile bune din partea unor companii fiind contrabalansate de speculatiile cu privire la default-ul Greciei, dar si de semnalele nefavorabile din economia americana. Indicele regional MSCI Asia Pacific crestea cu 0,2%, pana la 113,69 p.. Indicii niponi Nikkei 225 si Topix cresteau cu 0,1%, respectiv 0,6%. Indicii Kospi si ASX 200 consemnau ritmuri de evolutie de 0,2%, respectiv 0,8%. Pe de alta parte, indicele Hang Seng scadea cu 0,3%.

Companiile cu expunere pe pietele externe scadeau, pe fondul semnalelor nefavorabile din economia americana (sentimentul consumatorilor a stagnat la nivelul minim din ultimii 2 ani): Li & Fung (3,9%), Techtronic Industries (3,9%), Nintendo (5,6%). De asemenea, companiile din sectorul de transport feroviar din China se depreciau, pe fondul speculatiilor cu privire la decelerarea ritmului de extindere a retelei feroviare (dupa accidentul de ieri din Shanghai): CSR (7,1%), China Railway Group (2,4%). Pe de alta parte, actiunile Oki Electric cresteau cu 9,2%, ca urmare a unor informatii din ziarul Nikkei cu privire la evolutia rezultatelor in perioada aprilieseptembrie (profit de 1 mld. yeni). De asemenea, titlurile Daikin Industries avansau cu 3,3%, pe fondul perspectivelor favorabile de evolutie a rezultatelor in anul fiscal curent (profitul operational ar putea ajunge la 90 mld. yeni).

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Target Capital

Lasati un comentariu