Duminica, 21 septembrie 2014

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii cand investesti

Care sunt principalele lucruri pe care un investitor trebuie sa le aiba in vedere inainte sa isi plaseze banii ? CNNMoney a realizat un top in care explica principalele riscuri, dar si avantaje, pe care le au diferite instrumente financiare.

1. Istoric, pe termen lung performanta actiunilor a depasit oricare alt tip de investitie financiara.

2.  Pe termen scurt, actiunile pot cauza pierderi mari portofoliului de investitii. Bursele alterneaza perioadele bune cu perioadele foarte slabe. Un exemplu elocvent este reprezentat de caderea pietei romanesti din toamna anului 2008. Daca un investitor ar fi cumparat actiuni la inceputul lunii septembrie, peste doar doua luni, portofoliul acestuia ar fi fost cu 52% mai mic. Per total in 2008 pierderea pe Bursa a fost de 70%.

3. Investitiile riscante genereaza un profit mai mare decat cele sigure (cu exceptia cazurilor cand acestea esueaza). Investitorii cer castiguri mari atunci cand isi asuma riscuri mari. Din acest motiv actiunile, care sunt percepute ca fiind riscante, au tendinta de a genera castiguri mai mari decat obligatiunile.

4. Cel mai important factor care determina pretul actiunilor este reprezentat de profiturile companiei in cauza. Pe termen scurt, pretul actiunilor fluctueaza in functie de mai multi factori, de la sentimentul investitorilor, pana la cele mai minore speculatii. Pe termen lung insa, singurul lucru care conteaza este reprezentat de profitul pe care compania il are.

5. Inflatia poate reprezenta cea mai mare amenintare pentru investitiile facute pe termen lung. Caderile burselor pot afecta serios valoarea portofoliului de investitii in actiuni, insa, cel putin pana acum, pietele au revenit mereu, iar in cele din urma au stabilit chiar si noi maxime. In schimb, inflatia rareori iti mai returneaza banii, iar pe termen lung poate afecta serios o investitie bursiera. Din acest motiv este bine ca banii pentru pensionare sa fie investiti acolo unde exista cele mai mari randamente pe termen lung.

6. Un portofoliu diversificat este mai putin riscant decat unul concentrat pe un singur instrument financiar. Impartirea banilor in mai multe tipuri de investitii micsoreaza riscurile, deoarece chiar si daca una dintre detineri scade, celelalte ar putea urca (sau macar ar  putea sa scada mai putin). Reversul medaliei este acela ca un portofoliu diversificat are sanse mici sa depaseasca la distanta mare evolutia pietei, exact din aceleasi motive mentionate anterior.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu