Duminica, 23 februarie 2014

Cererea de titluri italiene da un nou impuls monedei europene

Italia a reusit sa vanda astazi bilete de trezorerie  in valoare de 11 mld euro la un randament in scadere, reflectand astfel persistenta efectului benefic dat de injectia de aproape jumatate de trilion de euro din decembrie a Bancii Centrale Europene. Pentru titlurile cu scadenta la 6 luni, randamentul a scazut la 1.969% (de la 3.251% in decembrie).

Licitatia a reusit sa dea un imbold de optimism, observat atat in pietele secundare pentru titlurile de stat, unde yield-ul Italiei (la 10 ani)  a reusit sa scada sub 6% (in momentul redactarii fiind 5.9160%), precum si in piata valutara, unde euro a facut o noua demonstratie de forta, apropiindu-se de maximele de ieri, la 1.3170.

Astfel, investitorii au pus in plan secund datele monetare furnizate de BCE, care au aratat o crestere sub asteptari a masei monetare in sens larg (M3) si a creditarii in luna decembrie (1.2% fata de 2.0% estimat), in ciuda injectiei BCE. Totusi, operatiunea LTRO are un efect intarziat (cu lag), ceea ce ne face sa fim atenti la viitoarele publicari ale M3, care vor avea ca punct de referinta luna ianuarie.

Grafic EURUSD – M15

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu