Miercuri, 08 ianuarie 2014

CFA Romania: De ce nu este o idee buna garantarea unui randament minim pentru fondurile private de pensii

Sursa: arhivafoto.ro

CFA Romania, asociatie profesionala avand ca membri specialisti in analiza financiara si de investitii, se opune garantarii unui randamenti minim pentru fondurile private de pensii (Pilonul II), reprezentantii CFA identificand mai multe argumente impotriva introducerii garantarii unui randament minim egal cu rata inflatiei, potrivit unui comunicat de presa.

Reprezentantii CFA Romania sustin ca, asa cum garantiile ar reduce nivelul riscului, acestea ar reduce si randamentul asteptat. Daca se impune ca un portofoliu de active sa atinga, an de an, un nivel minim garantat atunci se va elimina complet posibilitatea investirii in actiuni (care au perioade de crestere, dar si de scadere).

“Datorita comparatiei anuale cu un etalon, notiunea de „investitor pe termen lung” dispare, iar odata cu ea si randamentele superioare pe care le-ar fi putut aduce. De exemplu, pentru un nivel constant al contributiei, o scadere cu 1,5% a randamentului anual, pe 30 de ani, reduce valoarea acumulata la pensie cu aproape un sfert”, exlica reprezentantii CFA Romania.

Mai mult, acestia sunt de parere ca garantarea la nivelul inflatiei este practic imposibila in Romania.

“Rata inflatiei, in special in Romania, reprezinta un indicator greu de prognozat. Mai mult, pe piata romaneasca nu exista instrumente al caror randament sa fie legat de rata inflatiei (precum TIPS – „Treasury Inflation Protective Securities” din SUA). In cazul in care statul ar fi dispus sa ofere astfel de instrumente la volumele necesare, participantii ar deveni „prizonierii” unui singur emitent, si anume statul roman, care, neavand concurenta, ar putea oferi randamente neatractive. In concluzie, aceasta ar reprezenta o forma de nationalizare a sistemului de pensii”, au mai spus reprezentantii asociatie profesionale, care considera ca fondurile de pensii ofera deja participantilor doua garantii, respectiv garanteaza suma contributiilor, neta de comisioanele legale, iar pe de alta parte garanteaza ca vor realiza intotdeauna randamente peste un nivel minim derivat din performanta medie a intregii piete a fondurilor de pensii.

“Combinatia celor doua garantii ofera protectie, dar pastreaza potentialul de castig al participantului. In timp ce prima garantie ofera protectie impotriva unor scenarii extreme cea de-a doua asigura faptul ca administratorii vor depune in permanenta eforturi sa obtina randamente optime in conditiile de piata si de risc date. Garantia relativa recunoaste faptul ca performanta oricarui administrator de investitii, oricat de bun, nu este imuna la evolutia pietelor financiare, dar cere in acelasi timp administratorului sa performeze cat mai bine in raport cu acestea”, mai mentioneaza CFA Romania.

ramona.asiminei@economictimes.ro

 

Lasati un comentariu