Sambata, 21 decembrie 2013

Cine sunt romanii recrutati de Franklin Templeton

Foto: Franklin Templeton

Cinci romani fac parte din echipa de pe pietele emergente a gru­pului Franklin Templeton, fiecare din­tre acestia avand responsa­bilitati in analizarea companiilor atat a celor listate, cat si a celor nelistate. Pozitia de analist este una dintre cele mai importante in cadrul echipei Templeton, pentru ca pe baza analizelor furnizate de acestia administratorul Fondului Proprie­tatea (FP) va alege companiile in care sa investeasca pe piata locala.

Adrian Cighi, Dan Gheorghe, Calin Metes, Daniel Naftali si Oana Truta sunt romanii recrutati de Franklin Templeton pentru  a analiza companiile de pe piata locala, potrivit prezentarii publicate de grupul de investitii in aceasta luna.

Acestea sunt primele informatii ofici­ale care prezinta oamenii recrutati de Fran­klin Templeton la filiala din Ro­ma­nia, care ar putea deveni in timp cea mai mare de pe pietele emergente, avand in vedere marimea Fondului Proprietatea.  Fiecare dintre cei cinci a fost recrutat in 2010, iar unii dintre ei au experienta si pe pietele internationale.

Adrian Cighi mai lucrase anterior pen­tru unul dintre gigantii financiari ai lu­mii, el ocupand, in perioada mai-septembrie 2006, functia de analist asupra ris­cului de credit, in cadrul Goldman Sachs. Incepand din 2007, Cighi a fost analist in ca­drul societatii de administrare a inves­titiilor BT Asset Management, din grupul Banca Transilvania. El are un master in contabilitate si finante luat de la London School of Economics and Political Science.

Dan Gheorghe a lucrat si el pentru o ban­ca de inves­titii straina, in perioada au­gust 2007-iulie 2008 fiind ana­list in cadrul firmei din Cehia Wood&Co, fiind una din­tre institutiile care a lan­sat produse deri­vate pe ac­tiunile Fondului Proprie­tatea. Din iulie 2008, el a trecut la EFG Euro­bank Fi­nance, pe aceeasi pozitie de ana­list, pentru ca din apri­lie 2010 sa se alature echipei Franklin Templeton. Dan Gheor­ghe a absolvit Acade­mia de Studii Econo­mice (ASE) din Bucuresti si are un master in mana­ge­ment financiar si piete de ca­pital, facut tot in cadrul ASE.

Tot din aprilie 2010 lucreaza in cadrul Franklin Templeton si Daniel Naf­tali, aces­ta avand un master in valori mo­bi­liare, investitii si banking de la  ICMA Cen­tre Reading (Henley Business School), una dintre scolile de finante de top din lu­me. Naftali are si un master in asi­gu­rari si ban­king facut in cadrul Universite d’Or­leans. Inainte de a fi recrutat de Tem­ple­ton, el a lucrat timp de un an si trei luni ca ana­list in cadrul Raiffeisen Asset Mana­gement, iar inainte de aceasta a fost ana­list in cadrul societatii de brokeraj Alpha Finance Ro­mania, timp de doi ani si sapte luni.

In cadrul societatii de ad­ministrare a investitiilor din grupul Raiffeisen a lucrat si Calin Metes, acesta fiind ma­nager de portofoliu in pe­rioada noiembrie 2008-mar­tie 2010. Metes a mai fost analist in cadrul firmei Fi­nas Invest din Cluj-Na­poca, timp de doi ani si o luna, si are doua mas­tere facute in cadrul Universitatii Ba­bes-Bolyai din Cluj-Napoca, unul in sti­inte, banking si piete de capital si altul in ma­nagementul institutiilor po­litice. Din Cluj este si Oana Truta, care a lu­crat ante­rior ca analist in cadrul societatii de broke­raj Interdealer.

Reprezentantii Franklin Templeton au mentionat, cu ocazia Adunarii Gene­rale a Actionarilor (AGA) de la Fondul Pro­prietatea din aceasta luna, ca au deja 17 oameni la biroul local din Romania si sunt pregatiti sa preia administrarea FP. Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, spunea in acel moment ca echipa de pe piata locala a grupului va lucra cu cele din Singapore, Hong Kong, Austria pentru ca multe so­cietati din portofoliul FP au acelasi profil cu cele straine.

Alte trei nume cunoscute

Seful biroului local al Franklin Tem­pleton este Grzegorz Konieczny, care con­duce si filiala din Polonia a grupului de investitii. Componenta completa a echipei Templeton pe piata locala nu a fost facuta publica, dar potrivit unor informatii ofi­ciale mai sunt cunoscute inca alte trei nu­me care fac parte din aceasta, respectiv Mihaela Moleavin, Catalin Niculita si Va­leria Nistor.

Moleavin ocupa functia de  manager de operatiuni si de raportari financiare, ea detinand anterior o pozitie de director in cadrul diviziei de  investment banking la EFG Eurobank Finance.  Niculita a fost asociat la societatea de avocatura Came­ron McKenna, iar Valeria Nistor este fostul director juridic al Fondului Proprietatea.

FP a anuntat vineri noi schimbari in actionariatul Fondului. Participatia per­soa­nelor juridice, insemnand in principal detinerile fondurilor de investitii, a cres­cut in ultimele doua luni cu aproape 3% pana la 16,13%, in timp ce pachetul con­trolat de stat s-a redus la 44,72%.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu