Duminica, 23 martie 2014

Claudia Sava, CNVM: Avem in vedere majorarea sanctiunilor. Acum suntem la un nivel mediu in Europa

Claudia Catalina Sava, comisar in cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) , spune ca anul acesta Comisia nu a descoperit abateri majore de la legislatia pietei de capital, insa are in vedere ca partea de sanctiuni din noua lege a pietei de capital, la care se lucreaza in prezent, sa fie mai drastica.

CNVM lucreaza de mai mult timp la modificarea legii pietei de capital. In ce stadiu este acest proiect?

S-a lucrat la modificarea legii pietei de capital si s-a si trimis o varianta la Comisiile pentru Buget, Finante si Economica de la Senat. Am purtat discutii pe anumite aspecte insa nu am intrat intr-o procedura finala de lucru care sa faca mai aproape votul in Parlament. Este un proces destul de dificil. Avem in vedere atat aspecte impuse de modificarile legislatiei comunitare cat si cele pe care practica a demonstrat ca ar trebui clarificate. Sper ca va fi o lege mai prietenoasa, mai usor de lucrat cu ea,  insa nu cred ca va fi mai laxa, constrangerile europene nu permit aceasta. Iar criza pe care o traversam, cu atat mai putin.

De-a lungul timpului, investitorii s-au aratat nemultumiti de nivelul redus al sanctiunilor aplicate de CNVM pentru neres­pectarea legii. Aveti in plan o modificare a acestora?

A fost o discutie la nivelul Comisiei ca partea de sanctiuni din noua lege a pietei de capital sa fie mai drastica. Sanctiunile pe noua lege vor fi mai mari, dar nu pot sa spun nimic mai concret in acest moment. Directivele europene nu prevad cuantumuri ale penalitatilor si, ca urmare,  sanctiunile sunt lasate la latitudinea statelor membre, asa ca fiecare stat le gestioneaza singur. Eu cred ca suntem undeva  la un nivel mediu in Europa. Statele care au aderat la Uniunea Europeana printre primele, au sanctiuni ceva mai drastice, iar noi vrem sa urmam acest model. Comisia Europena a facut un exercitiu de mapping ca urmare a faptului ca a sesizat discrepante intre sanctiunile aplicate de diferite state pentru acelasi tip de incalcari ale legislatiei si, intr-o prima faza, il vor publica dupa care vor gandi o uniformizare.

O alta problema invocata de participantii la piata este legata de intervalul mare de timp necesat pentru a obtine o autorizatie din partea CNVM. Vor fi si aici aduse modificari?

Este un proces mai indelungat decat si-ar dori participantii la piata, este adevarat. Si le inteleg dorinta de a se misca repede, este un domeniu in care timpul conteaza din atat de multe puncte de vedere. Pe de alta parte, pentru ca lucrurile sa fie in regula, toate documentele trebuie sa fie analizate, si asta cere timp. Nu as vrea sa ajungem la termene exagerate, in Europa sunt autoritati care avizeaza oferte publice in sase luni si nu cred ca este un model de urmat. Nu vreau sa spun ca prin comparatie cu ei noua ar trebui sa ni se para ca lucrurile sunt in regula, ci ca acest interval mai indelungat pe care il reclama brokerii, are in spate o munca. Nu se datoreaza unei rele credinte.

Care au fost principalele probleme pe care le-ati depistat in cadrul controalelor desfasurate in acest an?

Anul acesta nu am descoperit abateri majore de la legislatia pietei de capital. In ultimii ani avem din ce in ce mai multe societati de brokeraj sau depozitari pe care doar ii atentionam, pentru ca si-au dat seama ca a lucra corect este cel mai bine si pentru ei si pentru clientii lor. Investitorii straini sunt cei mai  interesati de o legislatie stricta  si de o autoritate a pietei de capital care se manifesta activ, pentru ca aste le garanteaza ca investitiile lor sunt supuse unei supravegheri permanente.

Pentru ca a venit vorba si de investitorii straini, de ce credeti ca acestia nu sunt atrasi de piata romaneasca?

Sunt foarte multi investitori institutionali care nu vizeaza Europa de Est, pur si simplu. Cei care incearca sa valorifice situatia actuala sunt cei care au mai investit, care stiu ca instrumentele financiare din Romania ofera posibilitati mari de castig, ca sunt subevaluate si ca, la momentul iesirii din criza,  pot face profituri serioase. Eu personal am crezut ca Fondul Proprietatea va atrage atentia asupra Romaniei, lucru care s-a si intamplat, dar la un nivel mai redus  fata de asteptari. Cu o floare nu se face primavara, dar cred ca privatizarile care urmeaza, si in legatura cu care Guvernul a dat garantii ca se vor derula prin bursa, ar putea sa trezeasca interesul. Sunt evenimente care atrag atentia ca se misca ceva, ca s-a schimbat o anumita abordare.

Credeti ca piata locala are sanse sa ajunga din urma Polonia in urmatorii ani?

Daca ma intrebati la momentul acesta daca putem sa ajungem din urma Polonia, sunt ratiuni care ma fac sa fiu rezervata. Este foarte greu sa recuperezi un handicap atat de mare cum este gap-ul dintre BVB si Bursa de la Varsovia. Putem insa sa invatam cate ceva. Astept din partea bursei o viziune coerenta, obiective,  parametri si modalitati prin care sa fie atinsi. Cu siguranta ea exista dar nu a fost facuta inca publica. Bursa si piata in general vor  avea in CNVM  un partener de dialog.

Fondurile mutuale, care au un istoric nu tocmai favorabil, au reusit sa atraga mai multi investitori decat Bursa. Care este explicatia?

Fondurile au atras investitori prin seriozitate.  Investitorii care nu dispun de sume suficiente ca sa isi faca un cos diversificat de investitii, s-au orientat catre acestea. Este vorba si de profilul investitorului in fonduri, de apetitul sau la risc care este mai redus.

Cum se prezinta bugetul CNVM dupa prima jumatate de an? In proiectul de buget pe anul acesta se viza si angajarea mai multor persoane. S-au facut aceste angajari?

Pana in prezent ne incadram in prevederile bugetului. In ceea ce priveste politica de personal a CNVM, aceasta se concentreaza pe specializare, pe cursuri de pregatire profesionala. Nu avem in vedere angajarea de personal suplimentar. Anul acesta nicidecum, si nu neaparat ca urmare a constrangerilor de natura financiara, ci ca rezultat al faptului ca noi credem ca trebuie sa fim mai specializati si mai dedicati in atingerea obiectivelor fundamentale ale autoritatii si nu neaparat numerosi. As merge pe calitate si nu pe cantitate.

 

4 Comentarii

 1. invesitcus spune:

  La sanctiuni sunteti la media europeana, la salarii va comparati cu bursa americana, dar la calitatea serviciilor la ce nivel sunteti ? Piata asta stagneaza si din cauza voastra ca suflati in iaurt la orice si gradul vostru de asumare a responsabilitatilor este zero. Si apropo… mai este ceva la care stati bine: comisioanele extrem de mari luate la oferte si tot restul… si ne intrebam de ce nu sunt oferte in Romania. Asa ca de media europeana la astfel de comisioane ati auzit sau acolo nu facem comparatii ca nu sunt relevante.

 2. Stefan Varga spune:

  Suna bine dar aveti grija sa nu intrati in over drive. In America de Nord, deja sint multe nemultumiri pentru ca statul incearca sa intervina in tot ce se intimpla in market. Pina la urma, reguli trebuie sa existe, dar piata libera nu trebuie sufocata de reglementari. Interesant ca multe presiuni vin de fapt de la EC, care incearca sa fie cit mai in control. Nanny continent?

 3. Ion spune:

  Sunteti jalnici cu masurile/sanctiunile pe care le aplicati majoritarului, pentru nederulare OPP.
  Dati avertisment. 1 la jumatate de an. Iar amenda, de 10 lei, 500 lei.
  Multumesc! Majoritar sa fiu, imi fac repede un calcul si vad ca e mai bine sa nu respect legea si sa platesc astfel de amenzi, decat sa fac vreo oferta.
  Ati adus un haos in piata de capital, sunteti unul dintre groparii ei.
  Stiti sa va puneti salarii nesimtite, dar cand vine vorba de aplicat legea, nu faceti nimic.

 4. Stefan Varga spune:

  Ion? Invictus? cine siteti voi? brokeri? investitori? Cum va afecteaza controlul CNVM? De  ce va ascundeti sub pseudonime? Bursa este un posibil casino tentant! Nu putem ocoli anumite reguli, altfel ar fi abuzuri continue. de ce se intimpla crizele economice ciclice? Pentru ca se ajunge la o situatie de comfort ca totul e ok si totul e permis. Ion spune ca prefera sa plateasca amenzi decit sa se conformeze! Asa face si la sofat? la banca? e mai bine sa spargi un ATM decit sa pui codul secret? Care ar fi rasplata? Oamenii CNVM sint platiti prea bine? Dar brokerii, mai ales sefii companiilor de brokeraj, sint milionari. Asta le permite sa incalce reguli? eu consider ca interviewul a fost foarte profesional, la obiect si a adus in discutie eforturile CNVM de a asigura o evolutie cit mai lina si cit mai legala a pietii de investii in Romania. Putina umilitate, putina recunostinta si mai ales, va rog sa cititi de fapt interviewul cu atentie. Catalina Sava, tot respectul! este o batalie grea si sinteti platiti prea putin pentru riscul asumat, pentru abuzurile verbale, pentru lipsa de respect acordata unei femei inteligente a carei singura carenta este ca e si frumoasa! Inteligenta si arata bine? Hmmm! Suspicios! Bravo Claudia Sava. As vreaa acest interview in  engleza ca sa il publicam si aici.

Lasati un comentariu