Vineri, 11 aprilie 2014

CNVM sta cu ochii pe tranzactiile cu derivate: A descoperit tranzactii care pot fi incadrate in categoria celor de tip manipulativ

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis ieri o alerta prin care anunta ca a identificat o serie de tipare de tranzactionare atipice, al caror scop “nu este cel specific tranzactionarii pe piata de capital si care sunt susceptibile a fi incadrate in categoria tranzactiilor de tip manipulativ”.

“Scopul real al tranzactiilor investigate nu a fost cel specific investitiilor pe piata de capital, fiind identificate elemente de natura a crea suspiciuni cu privire la nerespectarea legislatiei pietei de capital in materia abuzului pe piata, dar si indicii privind neincadrarea respectivei practici in normele fiscale si cele referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor”, precizeaza CNVM.

Elementele retinute de CNVM in investigatiile intreprinse sunt lichiditatea scazuta a instrumentului respectiv; introducerea de ordine de tranzactionare la preturi avantajoase, justificate din punct de vedere al unei investitii rationale (pret mic la cumparare si pret mare la vanzare) urmate de introducerea in piata a ordinelor corespondente care nu au sens economic (vanzare la preturi mici si cumparare la preturi mari); decizie investitionala comuna a titularilor conturilor constituite in contraparti ale tranzactiilor; se urmareste maximizarea profitului in contul unui client cu marcarea unei pierderi asumate in contul celuilalt client; in anumite situatii tranzactiile ce fac obiectul investigatiei sunt in stransa legatura cu datele de scadenta/expirare; preturile la care se fac tranzactiile inregistreaza niveluri anormale in raport cu conditiile pietei.

Documentul institutiei mai mentioneaza ca o astfel de conduita a unor participanti pe piata de capital poate fi incadrata in categoria practicilor abuzive care conduc la afectarea intereselor investitorilor pe piata de capital și pierderea increderii in pietele de instrumente financiare.

“CNVM atrage atentia participantilor pe piata de capital din Romania cu privire la necesitatea evitarii unor astfel de “comportamente investitionale” atipice și precizeaza ca tiparul acestor tranzactii va face și in continuare obiectul monitorizarii CNVM si sesizarii organelor competente”, mai mentioneaza institutia.

Un comentariu

  1. lp spune:

    Ar trebui sa cereti la CNVM cate un exemplu de tranzactie pentru fiecare tip de tranzactie.
    De exemplu, nu imi dau seama ce intelege CNVM-ul prin “decizie investitionala comuna a titularilor conturilor constituite in contraparti ale tranzactiilor” – daca sunt contraparti, una vinde si alta cumpara, cum au decizie investitionala comuna?
    Sau “piaţa respectivului instrument nu este lichidă” – Adica orice tranzactie facuta pe un emitent fara lichiditate este suspecta!? Pai atunci in veci nu o sa mai fac tranzactii pe emitenti nelichizi. Si cum in situatia asta sunt peste 90% din emitentii de pe piata din Romania, asta este inca un cui in cosciug.
    Acelasi lucru aici: “preţurile la care se fac tranzacţiile înregistrează niveluri anormale în raport cu condiţiile pieţei”. Daca pe un emitent s-a facut ultima tranzactie acum 2 ani la un pret de 15 lei ca atat era askul si acum vreau vand in 2 lei ca atat este bidul, este considerata tranzactie suspecta?

Lasati un comentariu