Miercuri, 27 august 2014

Combinatie neobisnuita a datelor din zona fortei de munca

Somajul scade puternic, economia adauga 120 de mii de slujbe, pietele nu sunt impresionate

Lunile septembrie si octombrie au adus o crestere a numarului de job-uri cu 72 de mii peste raportarile anterioare, conform noilor cifre de vineri. In noiembrie insa cele 120 de mii de locuri de munca anuntate au dezamagit, in special tinand seama de increderea unor vesti mai bune dupa raportul ADP de miercuri. Din nou motorul cresterii a venit din sectorul privat, cu 140 de mii de locuri create, iar sectorul public a cunoscut ajustari care au diminuat rezultatul final. Aproape 50 de mii de locuri de munca au fost create in domeniul comertului, ceea ce tine inclusiv de factori sezonieri. O veste buna este cresterea angajarilor temporare cu aproape o treime, un indiciu favorabil pentru viitor.

Surpriza majora a fost insa scaderea ratei somajului la 8,6% de la 9% in octombrie, care nu prea se potriveste cu ritmul in care au crescut angajarile. Explicatia sta in scaderea fortei totale de munca, a celor eligibili pentru a lucra (de cele mai multe ori din cauze naturale) cu peste 300 de mii. In plus sondajul separat pentru stabilirea ratei somajului se confrunta cu un risc metodologic mai mare. In cele din urma, pietele nu au parut foarte impresionate – este vorba despre o imbunatatire mai degraba graduala a conditiilor din economie – , inclinand catre o evaluare prudenta: dupa avansurile recente, datele nu au fost suficient de bune pentru a impiedica unele marcari de profit – dar abia o inchidere in scadere ar oferi motive de prudenta sporita.

Grafic US.500 – H1

Din Canada semnalele sunt puternic negative

Interpretarea este mai simpla in Canada: cresterea somajului la 7,4% si pierderile de locuri de munca (se astepta o cifra egala in modul, dar de semn contrar) au facut decizia usoara: pietele au cumparat dolari americani in defavoarea celor canadieni, intr-o miscare impulsiva care ar putea avea sanse de continuare pe termen mediu.

Grafic USDCAD – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu