Duminica, 19 ianuarie 2014

Conform preturilor futures Dow Jones scade, dolarul creste

In ultima sedinta din saptamana 6-10 iunie participantii de pe piata Sibex au tranzactionat pe fondul unei tendinte predominant descendente. Pe scadere au evoluat derivatul pe Dow Jones, aurul, petrolul si moneda unica – atat fata de dolar cat si de leu. Exceptiile de la scadere s-au observat pe segmentul futures pe actiuni, unde derivate pe actiunile SIF5 si derivatele„Fondul Proprietatea” au inregistrat cresteri. Lichiditatea pietei  fost una de nivel mediu-bun, la ora 17.30, numarul total de contracte fiind de 5400 cu o valoare de 65 milioane lei. Conform obiceiului din ultima perioada, volumul a crescut puternic dupa ora 16.30. De-a lungul celor cinci sedinte ale perioadei 6-10.06 „jucatorii” au incheiat circa 25.000 de contracte cu o valoare de aproximativ 270 milioane lei.

Directia negativa a fost vizibila si pe bursele europene, cei mai importanti indici de pe batranul continent inregistrand pierderi. Cel mai lichid instrument in sedinta de vineri a fost derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average. La ora 17.30 numarul contractelor DEDJIA_RON se situa la peste 2500. Cotatiile futures ale DJ de la Sibex au inregistrat scaderi pe tot parcursul sedintei, acestea accentuandu-se dupa deschiderea NYSE. In SUA, deschiderea de vineri de pe Wall-Street a indicat a indicat o evolutie „rosie” dupa ce piata a stopat, cu o zi  inainte, cea mai lunga serie de scaderi din ultimul an. Indicii americani au suferit in ultima luna de pe urma stirilor economice proaste, care au slabit increderea intr-o crestere rapida a economiei. Pe fondul miscarii destul de abrupte in jos a Dow Jones pe Wall-Street, intensitatea tranzactiilor cu derivatul pe cel mai cunoscut indice din lume a crescut la Sibex. Cu mai putin de o ora si jumatate inaintea inchiderii cotatiile DEDJIA_RON  scadeau puternic. Astfel, pentru iunie, Dow  Jones pierdea 168 puncte, in timp ce pe septembrie deprecierea era de 133 puncte. Pentru finalul anului, cotatia Dow Jones scadea cu 95 puncte. Raportat la intreaga saptamana numarul contractelor DEDJIA_RON a fost de circa 11.000.

Pe segmentul derivatelor valutare, participantii au preferat paritatea EUR/USD, denominata in lei, pentru care, pana la 17.30 incheiasera 1700 contracte. „Jucatorii” au mizat pe scaderea euro fata de dolar, in contextul in care, pe plan extern, moneda unica a pierdut din nou teren fata de cea americana pentru a treia zi la rand, indreptandu-se catre prima scadere saptamanala din mai mult de o luna. Acesta directie s-a inregistrat dupa ce Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene a semnalizat reducerea intensitatii cresterii dobanzii de referinta in acest an. La Sibex, moneda unica se deprecia cu aproape un procent fata de dolar, conform datelor de la 17.30. In topul saptamanii perechea EUR/USD_RON a atras circa 7000 de contracte, ocupand locul doi.

Pe segmentul financiar s-au consemnat cresteri ale cotatiilor futures ale DESIF5. Si pe piata suport actiunea SIF Oltenia a avut o zi buna, incheiata cu o apreciere de 2,74%.  La Sibex, cotatia DESIF5 a crescut pentru toate termenele tranzactionate. Pentru iunie pretul de cotare de la ora 17,30 afisa o crestere de 0,28% in timp ce pentru septembrie cresterea era de 0,35%. Cotatia DESIF5 pentru finalul anului crestea cu 0,33% . Numarul contractelor DESIF5 era, la ora mentionata, de 500, iar pe intreaga saptamana de circa 4500. Pentru derivatele „Fondul Proprietatea” cotatiile cresteau pentru ambele scadente, volumul fiind de 60 de contracte.

In sectorul petrolier, cotatia futures ale barilului de tip „Light Sweet Crude” s-a depreciat cu 1,77 dolari pe scadenta iulie, numarul contractelor fiind de 32.

O scadere importanta de 13,2 dolari se observa si pe piata aurului, unde numarul contractelor SIBGOLD_RON iunie era de 252.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu