Miercuri, 25 decembrie 2013

Consideratii subiective despre (auto)listarea BVB prin comparatie cu Sibex

Odata cu selectionarea casei de brokeraj care va aduce actiunile BVB pe bursa, listarea a intrat in linie dreapta. Din acest motiv cred ca este un moment bun sa subliniez cateva lucruri care vor participa la evaluarea potentialului actiunilor BVB in momentul listarii. Am specificat in titlul acestui material ca aceste randuri sunt subiective intrucat detin, direct si indirect, atat actiuni BVB  cat si actiuni ale altor entitati active in piata de capital romaneasca.

Cu putin timp in urma, Bursa de la Sibiu a facut acelasi pas pe care-l pregateste Bursa bucuresteana. Exista asemnari intre cele doua companii, dar si deosebiri. Intre asemanari remarc faptul ca ambele companii au incheiat anul trecut cu pierderi operationale, profiturile inregistrate fiind datorate in principal dobanzilor aduse de lichiditatile din cont (in cazul BVB) sau profiturilor incasate sub forma de actiuni gratuite la Casa Romana de Compensare (in cazul Sibex). Alta asemanare: ambele burse isi propun sa treaca pe profit operational in 2010, dar (interesant amanunt) nici una nu-si propune realizarea unui profit superior anului precedent.

Daca in cazul BVB este (daca imi aduc eu bine aminte) primul an in care inregistreaza pierderi operationale, la Sibex aceast lucru s-a intamplat si in 2008. Structura veniturilor celor 2 entitati nu este, la prima vedere, substantial diferita: in ambele cazuri, din activitatea de baza se asigura ceva mai mult de jumatate din venituri, diferenta fiind acoperita de veniturile financiare. La fel, din total venituri, aproximativ 40% provin din comisioanele aferente tranzactiilor derulate pe pietele respective. Daca mergem mai in detaliu apar si diferentele: BVB incaseaza sume respectabile din taxele de mentinere la cota si vanzarea informatiilor, in timp ce Sibex compenseaza prin taxe de conectare si vanzari de soft (e adevarat, la o alta companie din grup).

Si in ceea ce priveste sursa veniturilor financiare ale celor 2 entitati sunt diferente remarcabile: in timp ce BVB are lichiditati consistente in banci (in jur de 64 de milioane RON), Sibex sta pe numai 3,6 milioane RON, o buna parte din capitalul sau (aproximativ 18 milioane RON) fiind imobilizat in detineri la cele doua entitati afiliate – Casa Romana de Compensatie si Depozitarul Sibex.

Mai departe, daca ne uitam la ce reprezinta comisioanele incasate de cei doi operatori de piata se observa ca in cazul BVB tranzactiile cu actiuni aduc majoritatea covarsitoare a veniturilor, fara ca tranzactiile vreunui emitent sa depaseasca 15% din valoarea totala a tranzactiilor, in timp ce la Sibex domina tranzactiile futures, intre acestea tranzactiile cu derivatele SIF Oltenia reprezentand cam 87% din total tranzactii.

Proiectele de dezvoltare ale celor 2 burse sunt ambitioase: Sibexul a recuperat si a lansat piata spot, la ceva timp dupa ce BVB a lansat tranzactiile cu derivate. Nici piata spot de la Sibiu, nici piata la termen de la Bucuresti nu par a fi succese rasunatoare, insa in cazul Sibex termenul scurs de la lansare este destul de scurt. Alte proiecte, enumerate intr-o ordine oarecare:

-         CFD-urile de la Sibex, un proiect care inca nu functioneaza; personal, cred ca CFD-ul trebuie sa fie un “produs” de broker si nu trebuie decat sa urmareasca piata pe care sunt cotate actiunile suport, fara sa mai fie necesara o piata noua.

-         Tranzactiile cu certificatele de emisii nocive pe care vor sa le deruleze ambele burse, Sibex facand un prim pas prin inventarea contractului futures la termen de o zi cu livrare fizica (un mod voalat de tranzactionare spot pe o piata futures). Cred ca data fiind confuzia factorilor de decizie in privinta acestor instrumente si modalitatea primitiva de rezolvare a problemei platii TVA imaginata de Casa Romana de Compensatie, BVB are inca timp sa demareze propriul proiect.

-         Proiectul CAN al BVB care amalgameaza mai multe idei vehiculate la bursa bucuresteana: ATS-ul (Alternative Trading System), MTF-ul (Multilateral Trading Facility) anuntat la sfarsitul lui 2008 si ideile ROTC-ului (Romanian Over the Counter) gandit la Asociatia Brokerilor. Cele trei proiecte se bazau pe modele de business diferite si se adresau unor categorii diferite si de intermediari, si de investitori. Alaturarea lor sub aceiasi umbrela creaza cel putin confuzie, dupa parerea mea. Inca nu am elemente ca sa ma pronunt, dar CAN este un pilon important al planului de afaceri al BVB pe 2010 si va demara in cursul acestui an.

-         La capitolul initiative incununate de succes trebuie sa amintesc tranzactionarea titlurilor de stat la BVB si contractele futures pe indicele Dow Jones la Sibex.

In fine, sa ne uitam putin pe tranzactiile cu actiuni Sibex de la listare pana in prezent. Tranzactiile sunt relativ reduse ca numar, inregistrandu-se si zile fara tranzactii. Pretul actiunilor a coborat pana la valorile la care se faceau tranzactii inainte de listare. Au existat in jur de 10 sedinte in care lichiditatea a fost foarte buna, tranzactionandu-se valori zilnice ce depasesc 50.000 de euro. Concluzia mea este ca pretul a fost (si probabil va mai fi) afectat de exiturile catorva actionari. Cu toate acestea, multiplii la care se tranzactioneaza actiunile Sibex sunt destul de buni, ceea ce arata ca cumparatorii spera intr-o evolutie mult mai buna decat pana acum a companiei.

Daca ar fi sa extrapolam la pretul actiunii BVB, acesta ar trebui sa se situeze aproape de 40 de RON, putin peste preturile la care sunt acum afisate cateva (timide) oferte de cumparare pe site-ul BVB. Personal cred ca odata cu listarea, pretul actiunilor BVB poate urca peste aceasta valoare (37-38 RON). Ca argument aduc in discutie atat conditiile de piata mai sanatoase in care se va realiza listarea BVB, cat si dimensiunea companiei – mai atractiva pentru investitorii institutionali si vizibilitatea mai buna acesteia.

Sper ca realitatea sa confirme in buna masura punctul meu de vedere si sa nu se dovedeasca wishful thinking al unui actionar.

Comentariu de Adrian Manaila, proprietarul Eldainvest si unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata

Un comentariu

  1. Mihai spune:

    Interesanta prezentare, mai ales ca este facuta in proximitatea listarii BVB.

Lasati un comentariu