Marti, 28 ianuarie 2014

Contractele futures pe Dow Jones si paritatea euro/dolar, din ce in ce mai atractive

In ultima sedinta din saptamana 9-13 mai, participantii de pe piata Sibex au tranzactionat pe fondul unei tendinte de crestere inregistrata toate segmentele. Directia pozitiva a fost vizibila si pe bursele europene, cei mai importanti indici de pe batranul continent inregistrand aprecieri. Cresterile au permis cumparatorilor sa recupereze terenul pierdut in zilele precedente si au mentinut lichiditatea la un nivel bun, chiar daca sub cel inregistrat in ziua de joi 12 mai, cand a fost consemnat cel mai bun volum din mai. La ora 17.40, numarul total de contracte se situa la 4200 cu o valoare de 34,5 milioane lei, cu 28% mai mare comparativ cu nivelul valoric inregistrat pe piata BVB. De-a lungul celor cinci sedinte ale perioadei 9-13.05 „jucatorii” au incheiat circa 20.000 contracte cu o valoare de aproximativ 136 milioane lei.

Cel mai lichid instrument in sedinta de vineri a fost derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average. La ora 17.40 numarul contractelor DEDJIA_RON se situa la peste 2300. Cotatiile futures ale DJ de la Sibex au inregistrat cresteri inca de la deschidere. In SUA, deschiderea de pe Wall-Street a indicat o evolutie mai degraba nehotarata pentru indicii americani. Atat Dow Jones cat si S&P500 au deschis usor pe plus, pentru ca apoi sa treaca in teritoriu negativ, scaderea cotatiei DJ adancindu-se treptat in prima jumatate de ora de tranzactionare. In SUA, Departamentul Muncii a anuntat cresterea indicelui preturilor de consum cu 0,4% in aprilie. Datele privind inflatia din America pe luna trecuta au fost in conformitate cu asteptarile, ajutand investitorii reevalueze recenta volatilitate in piata materiilor prime. Scaderea cotatiei Dow Jones pe bursa de la New-York s-a reflectat rapid si la Sibex unde pretul futures al indicelui pe scadenta iunie a inceput sa coboare puternic dupa ora 16.30, atingand minimul zilei. Apoi, in mod similar, temperarea scaderii la NYSE a atras dupa sine o reactie similara la Sibiu, pe fondul acestor miscari, lichiditatea crescand. Cu mai putin de o ora si jumatate inaintea inchiderii cotatiile DEDJIA_RON se mentineau pe plus. Astfel, pentru iunie, pretul futures al Dow Jones castiga 74 puncte, in timp ce pe septembrie aprecierea era mai puternica cifrandu-se la 149 puncte. Pentru finalul anului, cotatia Dow Jones se aprecia cu 111 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, participantii au preferat paritatea EUR/USD, denominata in lei, pentru care, pana la 17.40 incheiasera 73 contracte. Pana spre ora 16,00 s-a mizat pe crestea euro fata de dolar, in contextul in care, pe plan extern, moneda unica a avansat fata de majoritatea monedelor pe fondul celei mai rapide cresteri economice din zona euro din al doilea trimestru din 2010 incoace. Ulterior, dupa 16,30 cotatia euro a intrat pe minus la Sibiu fata de dolar, astfel ca la ora 17.40 de observa o depreciere de 0,25% a monedei europene. Interesul pentru paritatea euro/dolar tranzactionata la Sibex a crescut constat, in saptamana 9-13 mai, volumul ajungand la 500 de contracte.

Pe segmentul financiar, cumparatorii au beneficiat de cresteri importante ale cotatiilor futures ale DESIF5. Si pe piata suport actiunea SIF Oltenia a avut o zi buna, incheiata cu o apreciere de 2,6% dupa ce in sedinta anterioara se inregistrase o scadere de 5,46%. Si la Sibex cotatia DESIF5 a crescut pentru toate termenele disponibile. Pentru iunie pretul de cotare de la ora 17,30 afisa o crestere de 1,27% in timp ce pentru septembrie cresterea era de 1,07%. Cotatia DESIF5 pentru finalul anului crestea cu 0,51% iar cea pentru martie 2012  cu 0,63 %.

S-au inregistrat tranzactii si pe derivatele Fondul Proprietatea observandu-se o crestere de 2,08%  pe septembrie, in timp ce pretul pe iunie se afla in stationare.

Pe segmentul marfuri uncia de aur se aprecia cu 8,1 dolari, fiind incheiate 58 de contracte.

Pe piata spot, participantii au tranzactionat 203.100 de actiuni Sibex, interesul pentru actiunile Bursei din Sibiu fiind in crestere. Cotatia SBX a crescut cu 3 bani , pana la 1,69 lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu