Duminica, 23 februarie 2014

Contractia activitatii economice in Europa confirma decizia privind dobanda

Activitatea economica in Europa este trasa in jos de Franta, Spania si Italia

Indicele compozit al activitatii economice in Europa a scazut la 46,5 in octombrie, de la 49,1 in septembrie, o cadere abrupta justificata de incetinirea in sectorul serviciilor dar si cel de productie din Franta, Spania si Italia. Contractia sugerata de plasarea indicelui sub 50 este mai ampla decat cea estimata initial (47,2) si este cea mai mare de dupa noiembrie 2008. Decizia de scadere a dobanzii in Europa isi gaseste astfel o justificare suplimentara, desi pentru tari puternice precum Germania, inflatia poate ramane o problema.

Indicele PMI compozit. Sursa: forexfactory.com

Italia accepta monitorizarea FMI

Desi majoritatea discutiilor se focalizeaza pe Grecia, Italia este un subiect cel putin la fel de delicat. Neincrederea in capacitatea de a aduce finantele publice si datoria sub control au continuat sa duca in sus randamentele cerute de investitori pentru a detine datoria publica a tarii, depasind de cateva zile pragul de 6%. Achizitiile BCE nu mai sunt suficiente pentru a opri tendinta de pedepsire de catre speculatori – raspunzand presiunii intense, guvernul italian a acceptat monitorizarea planului de reforma in piata muncii si sistemul de pensii din partea UE si FMI. Euro a reactionat pozitiv la aceste noi informatii.

In asteptarea surprizei din SUA – sau din Franta

Surprizele pot veni nu doar din Sudul Europei – in Grecia urmeaza sa fie reconfigurat guvernul pentru a obtine o sustinere politica mai larga si a evita referendumul, cel putin aceasta este ultima varianta discutata – ci si de la Cannes, din Franta. FMI ar putea sa primeasca un supliment de finantare, din partea statelor emergente in masura sa faca aceasta, bineinteles. In asteptarea datelor din piata muncii din SUA, cumparatorii de Euro si-au gasit motive de actiune in vestile dinspre Italia si in speranta intaririi FMI tocmai pentu a sustine Europa. Datele de la 14.30 ar putea aduce o surpriza, unele indicii sugerand ca economia este in continuare prea slabita pentru a crea un numar semnificativ de locuri de munca. Pe de alta parte, o cifra peste 120 de mii ar fi o sursa de euforie pentru actionarii companiilor globale.

Grafic EURUSD – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu