Duminica, 23 februarie 2014

Contractul futures pe indicele american Dow Jones, la un nou nivel record de lichiditate

La Bursa din Sibiu, in sedinta de tranzactionare din 14.04.2010, contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, denominat in lei, a atins un nou nivel record de lichiditate raportat la o singura sedinta, ajungand la un total de 2.528 de contracte incheiate pe toate scadentele disponibile: iunie, septembrie si decembrie 2010, respectiv martie 2011.

Cea mai mare pondere a revenit scadentei iunie cu 1.745 contracte, pe acest termen valoarea DEDJIA depasind, in premiera la Bursa din Sibiu, pragul de 11.000 de puncte. Mai exact, la inchidere DEDJIA_RON iunie valora 11.010 puncte.

Interesul pentru contractul futures pe Dow Jones a crescut in contextul corelarii cu piata americana unde cel mai urmarit indice de pe glob a avut o evolutie puternic ascendenta. In acelasi timp, un avantaj suplimentar pentru cei interesati de acest produs este prezenta market-makerului, care a avut o contributie importanta la cresterea volumului.

La Sibex, derivatul pe Dow Jones de tranzactioneaza conform unui program prelungit pana la ora 19.00, participantii avand posibilitatea de a tranzactiona, pe o perioada mai exisa de timp, simultan cu evolutia de pe Wall-Street. De altfel, in intervalul 17,15 – 19,00 au fost incheiate 43,5% dintre contractele DEDJIA_RON realizate in sedinta de miercuri 14 aprilie.

Contractul futures in lei pe Indicele Dow Jones Industrial Average DJIA este disponibil pe platforma de tranzactionare a bursei sibiene din 22 ianuarie 2010, Sibex obtinand un contract de sublicentiere de la CMEGroup, care are licenta exclusiva de tranzactionare futures. De la lansare, noul produs a avut o evolutie spectaculoasa ajungand pana pe locul secund in topul de lichiditate.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex).

Lasati un comentariu