Luni, 31 martie 2014

Contractul pe Dow Jones, in continuare cel mai lichid

La Sibex, ritmul tranzactiilor din cea de-a doua sedinta a saptamanii a fost mai redus comparativ cu ziua de luni, in conditiile in care volatilitatea preturilor a fost mai mica. Tendinta de  asteptare adoptata de investitori s-a evidentiat mai cu seama pana la deschiderea NYSE, moment dupa care tranzactiile s-au intensificat usor. La ora 17.15 numarul contractelor era de 2500 cu o valoare de 24 milioane lei.

„Jucatorii” activi au fost consecventi preferand din nou segmentul indicilor unde, pana la ora 17.15, au fost realizate peste 1400 contracte DEDJIA_RON. Estimarile speculatorilor au indicat o stare de optimism in ceea ce priveste pretul futures al Dow Jones, miza fiind pusa pe crestere. La acest fapt a contribuit adoptarea, luni, a acordului privind cresterea plafonului datoriei SUA, de catre Camera Reprezentantilor. Aceasta aprobare a venit cu 24 de ore pana la termenul limita dat de Trezorerie. Proiectul care prevede majorarea plafonului datoriei cu 2,100 miliarde de dolari a fost adoptat cu 269 voturi “pentru” si 161 “impotriva” si trimis pe masa Senatului pentru un nou vot, care urma sa aiba loc in cursul zilei de marti. Desi la Sibex preturile futures ale Dow Jones cresteau, pe bursa americana deschiderea a fost una descendenta, semnalizata de piata la termen americana, ca reactie la temerile investitorilor cu privire la o posibila retrogradare a ratingului de credit guvernamental al SUA, in conditiile ingrijorarilor cu privire la perspectivele de crestere a economiei. De asemenea, si aparitia unor stiri negative a contribuit la acesta stare de fapt, americanii reducandu-si cheltuielile in iunie pentru prima data in aproape doi ani, concomitent cu inregistrate celei mai mici cresteri a veniturilor din ultimele noua luni. La Sibex, cotatiile futures ale Dow Jones de la ora de 17.15 continuau in schimb sa creasca cu 82 puncte pe scadenta septembrie si cu 87 puncte pe decembrie. Dupa deschiderea Wall-Street, cotatiile si-au mai temperat aprecierea. Doar pe martie 2012 se observa o scadere de 10 puncte.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum bun de 329 de contracte incheiate pe paritatea EUR/USD, tranzactionata in lei. Spread-ul de redus dintre cotatiile de la vanzare si cumparare si sumele mici necesare investitiei au continuat sa fie argumentele care atrag au atras speculatorii pe aceasta piata. De la deschidere si pana in jurul orei 16.00 „jucatorii” au mizat pe o moneda unica in scadere, directie corelata cu evolutia de pe pietele externe unde euro s-a depreciat fata de dolar si a atins cel mai scazut nivel in raport cu acesta din 21 iulie incoace. Ulterior, dupa ora 16.00, euro a revenit pe crestere in raport cu dolarul pe piata Sibex, iar la 17.15 castiga 0,44% pe scadenta septembrie. In schimb, pe decembrie euro pierdea 0,90% pe un volum mic.

Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 430 de contracte DESIF5. Pretul pe scadenta septembrie, cea mai lichida, a deschis pe minus si s-a mentinut pe aceasta directie pentru tot restul sedintei, in ton cu piata suport unde s-a consemnat o depreciere de 2,2% a actiuniiSIFOltenia. La ora 17.30 DESIF5 septembrie pierdea 0,73%. Pentru decembrie anul curent se inregistra o  scadere de doar 0,01%.

Pe piata aurului, cotatia unciei crestea cadea cu 7,7 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD  a carui marime este de o uncie, umarul contractelor fiind de 135. O crestere de 20 de dolari se observa pe contractul SIBGOLD_RON de 10 uncii, pe scadenta august, dar pe un volum mai mic. Pe plan extern pretul aurului a atins un nou nivel record la New-York si Londra, temerile ca economia globala isi incetineste cresterea amplificand cererea de metal pretios ca instrument de refugiu.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul spot unde au fost rulate 15.000 de actiuni Sibex la un pret de 1,39 lei/titlu, in scadere cu 4 bani.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piata de la ora 17,30, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte, pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor, datorita programului de tranzactionare prelungit pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu