Duminica, 23 februarie 2014

Contractul pe Dow Jones, lider pentru a doua luna la rand in topul de lichiditate Sibex

Sursa: Sibex

La Bursa din Sibiu, cu o zi inaite de minivacanta datorata Zilei Nationale a Romaniei, cotatiile derivatelor au fluctuat atat pe crestere cat si pe scadere, sub influenta stirilor externe. Sedinta s-a deschis intr-o nota optimista, cotatiile crescand pe toate segmentele, dar pe un volum redus.

Deschiderea „verde” de la bursa sibiana s-a inregistrat in pofida faptului ca pietele asiatice au evoluat pe scadere marti, pe fondul cresterii temerilor fata de datoriile din Europa si in conditiile speculatiilor ca rata dobanzii din China va fi majorata. Ulterior, in partea a doua a zilei, cotatiile au intrat pe minus pe segmentul financiar si pe euro in conditiile in care si pietele europene s-au depreciat pe fondul temerilor ca  Portugalia sau Spania vor trebui sa caute ajutor din exterior pentru a scapa de problema datoriilor. In aceste conditii se puteau observa la ora 17.30 circa 2.500 de contracte cu o valoare de 13 milioane de lei.

Raportat la intreaga luna, numarul contractelor s-a ridicat la aproape 90.000 cu o valoare in jurul a 610 milioane de lei, aproape dubla fata de piata BVB. Pentru a doua luna la rand, derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average a fost cel mai tranzactionat produs de pe segmentul derivatelor la Bursa din Sibiu. De-a lungul celor 22 de sedinte din noiembrie participantii au incheiat circa 46.500 de contracte DEDJIA_RON cu o valoare de 518 milioane lei, adica 85% din totalul valoric al transferurilor cu derivate de la bursa sibiana. Din nou, cel mai important atu pentru rezultatele excelente ale Dow Jones, a fost activitatea market-makerului prezent pe acest simbol, anume SSIF WBS Romania, care de altfel a ocupat locul intai in topul intermediarilor Sibex. Contractul DEDJIA_RON a avut o evolutie corelata cu piata futures din SUA oferind astfel atat importante oportunitati speculative cat si de arbitraj.

Pe locul doi in topul lunii s-a situat simbolul DESIF5 cu aproximativ 37.500 de contracte, acesta plasandu-se pentru a doua luna la rand in urma Dow Jones dupa ce, in primele noua luni din an, s-a situat pe locul intai. Prin contractele DESIF5 a fost rulat echivalentul a 37,5 milioane de actiuni ale emitentului SIF Oltenia.

Pe trei in topul lunii s-a clasat perechea EURO/RON cu peste 2800 de contracte. Si contractul SIBGOLD_RON a avut o evolutie foarte buna, in conditiile in care pretul futures al aurului a continuat sa fluctueze in tandem cu pietele externe. Investitorii au incheiat in noiembrie aproximativ 2200 de contracte reprezentand 22.000 de uncii cu o valoare de aproape 30 milioane lei. Si in acest caz, volumul s-a datorat activitatii market-makerului.

Si pe piata spot, noiembrie s-a remarcat printr-un volum de transfer bun, atat pentru actiunile Sibex cat si pentru cele ale Prodplast Imobiliare. Numarul total de actiuni tranzactionate  pe  ambii emitenti, a fost de 2,22 milioane. Pentru emitentul PPLI totalul transferurilor s-a situat la 1,06 milioane de actiuni cu o valoare de 4,23 milioane lei iar pentru Sibex la 1,16 milioane actiuni valorand 1,7 milioane lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu